Креативний проєкт про війну в Україні отримав бронзового лева в Каннах

Креативний проєкт про війну в Україні отримав бронзового лева в Каннах

30 Червня 2023
903
30 Червня 2023
09:47

Креативний проєкт про війну в Україні отримав бронзового лева в Каннах

903
Проєкт Wikitruth розміщує фотографії про руйнування українських міст російськими загарбниками у вікіпедії.
Креативний проєкт про війну в Україні отримав бронзового лева в Каннах
Креативний проєкт про війну в Україні отримав бронзового лева в Каннах

Бронзового лева на міжнародному фестивалі Cannes Lions отримав проєкт Wikitruth від «Українського свідка», який був створений для висвітлення у вікіпедії правдивої інформації про війну Росії проти України.

У Росії вікіпедію щомісяця відвідують 10,9 мільйона унікальних користувачів. Так народилася ідея розмістити на цьому ресурсі фотографії про руйнування українських міст військами РФ. У цьому й полягає суть проєкту Wikitruth.

Ідея використати вікіпедію, непідцензурну російській владі, спрацювала: це помітили у Кремлі. Згодом російські боти почали видаляти реальні фотографії українських міст. Тоді «Українському свідку» довелося мобілізувати світову вікі-спільноту та найвпливовіших редакторів вікіпедії, щоб подолати опір.

Це дало приголомшливі результати:

  • Кількість редакторів вікіпедії, які доносять правду про Росію, зросла вдвічі: якщо у 2021 році їх було 485, то у 2022 — вже 850;

  • Кількість редагувань, які вони зробили, зросла більш ніж удвічі: 1247 у 2021 році та 2672 — у 2022-му;

  • Загальна кількість російських глядачів, які побачили правду на цих сторінках, зросла на 242%: 3,9 мільйона у 2021 році та 13,3 мільйона — у 2022-му.

Нагороду проєкту Wikitruth на Каннському фестивалі було присуджено в категорії Sustainable Development Goals: peace, justice & strong institutions. У ній перемагають креативні ініціативи, які впливають на світ і роблять його кращим.

«Український свідок» реалізував проєкт завдяки спільним зусиллям з Publicis Groupe Belgium та Publicis Groupe Ukraine. Окрім Каннського фестивалю, проєкт отримав нагороди і на інших креативних конкурсах: the Clio Awards, the One Show, український КМФР тощо.

«Український свідок» — це неурядова організація, яка привертає увагу до війни в Україні в усьому світі, а також має на меті допомогти жителям РФ протистояти дезінформації та російській пропаганді. Проєкт ініціював засновник фонду «Повернись живим» Віталій Дейнега. 

«Каннський лев» вважається найбажанішою нагородою, «Оскаром» у сфері креативу. Ним нагороджують тих, хто зробив видатний внесок у творчу галузь. Прототипом статуетки став лев із площі Сан-Марко у Венеції.

Роботи переможців нагороджують бронзовими, срібними та золотими левами. Окрім того, серед робіт, які отримали золотого лева, обирають найкращу — їй присуджують Гран-прі у відповідній категорії. Є ще титанові леви — їх вручають за роботи, що вирізняються інноваційністю й мисленням, яке виходить за межі звичного, задаючи нові напрями всій галузі. Також учасникам вручають спеціальні нагороди.

Роботи учасників оцінює журі, до складу якого входять експерти різних галузей з усього світу: кіно, засобів масової інформації, видавничої справи, охорони здоров’я, дизайну, радіо, мобільних пристроїв, брендованого вмісту та розваг, електронної комерції, PR, соціальної сфери.

Фото: Chris McGrath / Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
903
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду