Росія звезла пропагандистів та маргіналів з чотирьох континентів для «спостереження» за псевдовиборами на Херсонщині

Росія звезла пропагандистів та маргіналів з чотирьох континентів для «спостереження» за псевдовиборами на Херсонщині

11 Вересня 2023
760
11 Вересня 2023
13:34

Росія звезла пропагандистів та маргіналів з чотирьох континентів для «спостереження» за псевдовиборами на Херсонщині

760
ІМІ: За «виборами» на Херсонщині «спостерігали» семеро псевдоекспертів з Індії, Бразилії, Мозамбіку, Іспанії, Ісландії та Нідерландів з довгим шлейфом проросійської пропаганди.
Росія звезла пропагандистів та маргіналів з чотирьох континентів для «спостереження» за псевдовиборами на Херсонщині
Росія звезла пропагандистів та маргіналів з чотирьох континентів для «спостереження» за псевдовиборами на Херсонщині

Росіяни привезли сімох пропагандистів та маргінальних псевдоекспертів з Індії, Бразилії, Мозамбіку, Іспанії, Ісландії та Нідерландів як «cпостерігачів» за псевдовиборами на окупованій частині Херсонщини 8–10 вересня 2023 року. Такі висновки зробив представник ІМІ у Херсонській області, проаналізувавши повідомлення у російському телеграм-каналі «Новая Каховка».

Проросійські пропагандистські медіа опублікували фото іноземної «делегації». Першим зліва на фото стоїть маловідомий на батьківщині, але розпіарений російською пропагандою іспанець, політолог та перекладач Енріке Хав’єр Рефойо Аседо. У березні 2018 року він потрапив до списків іноземців, які незаконно відвідували окупований Крим. Він є учасником форуму «Росія — країна можливостей», членом іспанської асоціації «Схід — Солідарність — Донбас» і так званого аналітичного центру «Катехон», який веде інформаційну війну проти України і діяв під егідою російського православного олігарха Костянтина Малофєєва.

Поряд з іспанцем на фото стоїть бразилець Енріке Домінґес, який в Україні перебуває під санкціями.  Домінґес є виконавчим директором Міжнародного форуму муніципалітетів країн БРІКС. Восени 2022 року він був «спостерігачем» на «референдумі» в Запорізькій області, а тепер переконував читачів російських медіа, що «вибори» у Чаплинці на Херсонщині проходили чесно й відкрито. Росіяни зараз називають його «електоральним експертом».

Поряд із ним стоїть Соня Ван ден Енде, яка називає себе незалежною журналісткою з Нідерландів, але вже понад два роки живе в Росії. Вона неодноразово відвідувала окуповану частину Донбасу та вихваляла проросійських бойовиків та армію РФ. Вона відбілювала Росію від збиття пасажирського літака рейсу MH17 у липні 2014 року. Нідерланди наклали на неї санкції та заблокували банківський рахунок і її вебсайти. Восени 2022 року вона була однією зі «спостерігачів» на псевдореферендумі в Луганській області. 

Четвертим «експертом» є Даріо Абдула Камал з Мозамбіку. У 2018 році африканські медіа називали його відомим активістом, членом Панафриканського союзу молоді, Молодіжного форуму БРІКС, Молодіжного енергетичного форуму, Всесвітньої федерації демократичної молоді та інших організацій. У 2019 році він закінчив магістратуру московської Вищої школи економіки і до 21 року вказував скрізь, що був волонтером Міжнародного Червоного Хреста, Ґрінпісу, Міжнародного фонду порятунку дітей та ЮНІСЕФ. На сайтах цих організацій жодної згадки про Даріо Абдулу Камала немає, пише ІМІ.

Коментуючи російським пропагандистам у Скадовську хід голосування на незаконних виборах, Камал заявив, що не побачив порушень. У цей момент у нього за спиною, на території виборчої дільниці, проходила озброєна людина в балаклаві. 

На фото також є Пурніма Ананд з Індії — президентка Міжнародного форуму країн БРІКС та почесна президентка Міжнародної федерації індійсько-російських молодіжних клубів. У березні 2018 року Ананд була спостерігачкою на президентських виборах у Росії в якості членкині політичного представництва міжнародної місії з моніторингу. У 2022 році вона закликала міжнародну спільноту визнати незаконні «референдуми» на окупованих територіях України. Європейська платформа за демократичні вибори вважає її учасницею прокремлівських мереж політично упереджених спостерігачів за виборами. 

Поряд з нею на фото стоять Ерна Олдудоттір та Конрад Маґнуссон з Ісландії.

Торік у вересні Ерна відвідувала окуповані області України, писала низку матеріалів у місцеве видання і давала коментарі псевдоіноземним сайтам про нібито законність російських «референдумів» на окупованих територіях. Наразі вона публікується у виданні frettin.is, яке інтерпретує події в Україні в ключі російської пропаганди, У своїх статтях вона повторює пропагандистські кліше на кшталт «НАТО і США використовують Україну для війни з Росією» та посилається на пропагандистські російські медіа.

Про Маґнуссона ісландські медіа писали єдиний раз у вересні 2022 року, коли він шукав журналістів, які хотіли б заробити на висвітленні псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях України. Поїздку та проживання журналістів мав оплачувати спеціальний фонд російського уряду. 

Цьогоріч, перебуваючи в окупованому Генічеську на Херсонщині, він заявив, що сподівається на відновлення роботи російського представництва в Ісландії. Російські медіа називають Конрада Магнуссона громадським діячем та підприємцем.

Як відомо, 10 вересня 2023 року росіяни провели так звані «вибори» до «законодавчих органів» окупованих частин Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей, а також 79 муніципальних об’єднань, які є по суті окупаційними адміністраціями. 

10 серпня Верховна Рада України звернулася до парламентів та урядів іноземних держав, міжнародних організацій із закликом не визнавати легітимності будь-яких незаконних виборів, які Росія має намір провести на тимчасово окупованих територіях України.

Раніше СБУ встановила понад 3,5 тисячі «кандидатів» та організаторів псевдовиборів на окупованих територіях України. Рух спротиву «Жовта стрічка» запустив бот для розпізнавання організаторів «виборів» і колаборантів на окупованих територіях.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець закликав мешканців тимчасово окупованих територій утриматися від участі в російських псевдовиборах, наголосивши на їх нелегітимності. За його словами, серед кандидатів на псевдовиборах є російські військові, що брали участь у вторгненні в Україну, вбивали й катували людей.

Фото: іноземні «спостерігачі» за псевдовиборами на Херсонщині / російський пропагандистський телеграм-канал «Новая Каховка»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
760
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду