СБУ встановила понад 3,5 тисячі  «кандидатів» та організаторів псевдовиборів на окупованих територіях України

СБУ встановила понад 3,5 тисячі «кандидатів» та організаторів псевдовиборів на окупованих територіях України

31 Серпня 2023
656
31 Серпня 2023
13:47

СБУ встановила понад 3,5 тисячі «кандидатів» та організаторів псевдовиборів на окупованих територіях України

656
Кримінальні провадження йдуть за двома статтями Кримінального кодексу: посягання на територіальну цілісність і недоторканність України та колабораційна діяльність.
СБУ встановила понад 3,5 тисячі  «кандидатів» та організаторів псевдовиборів на окупованих територіях України
СБУ встановила понад 3,5 тисячі  «кандидатів» та організаторів псевдовиборів на окупованих територіях України

Служба безпеки України встановила особи понад 3,5 тисяч колаборантів та їхніх російських «кураторів», які беруть участь в організації незаконних псевдовиборів на окупованій території України, а також «кандидатів» на цих «виборах». Про це повідомила пресслужба СБУ.

За попередніми даними, Кремль планує провести фейковий плебісцит на початку вересня цього року.

Використовуючи псевдоголосування, пише СБУ, Росія сподівається «легалізувати» своїх ставлеників в окупаційних органах у тимчасово захоплених районах Херсонської, Запорізької, Донецької та Луганської областей.

СБУ встановила, що представникам так званих «виборчкомів» загарбники обіцяють грошову винагороду в розмірі від 10 тисяч російських рублів.

«Щоб створити видимість "виборчого процесу", Кремль доручив своїм гауляйтерам забезпечити максимальну явку місцевих жителів до місць "голосування". Так, наприклад, у Бердянську російські загарбники та їхні поплічники змушують головних лікарів медичних установ направити для участі у фейкових виборах "100%" медперсоналу.

Крім того, рашисти планують проводити подворові обходи помешкань місцевих мешканців для збору підписів за "потрібних кандидатів". Збір "голосів" хочуть проводити у присутності озброєних представників окупаційної поліції РФ», — пише СБУ.

Розслідування триває у межах кримінальних проваджень за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України); ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність).

Наразі СБУ документує злочинну діяльність всіх ідентифікованих організаторів незаконних «виборів» для притягнення кожного з них до відповідальності.

Служба безпеки закликає громадян України, які перебувають на тимчасово окупованій території, не брати участі у фейковому плебісциті й тим самим не діяти на користь агресора.

Нагадаємо, раніше в Україні засудили до 10 років позбавлення волі очільника окупаційної «адміністрації Новоайдарського району ЛНР» Володимира Подольського. Як пише СБУ, Подольський відзначився численними виступами, інтерв’ю та коментарями для російських пропагандистських медіа.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
656
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду