Дмитро Лубінець: Серед кандидатів на псевдовиборах у захоплених Росією регіонах України — вбивці й кати

Дмитро Лубінець: Серед кандидатів на псевдовиборах у захоплених Росією регіонах України — вбивці й кати

5 Вересня 2023
825
5 Вересня 2023
10:52

Дмитро Лубінець: Серед кандидатів на псевдовиборах у захоплених Росією регіонах України — вбивці й кати

825
Український омбудсман звернувся до міжнародної спільноти із закликом рішуче засудити проведення Росією фейкових «виборів» на тимчасово окупованих територіях України.
Дмитро Лубінець: Серед кандидатів на псевдовиборах у захоплених Росією регіонах України — вбивці й кати
Дмитро Лубінець: Серед кандидатів на псевдовиборах у захоплених Росією регіонах України — вбивці й кати

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець наголосив на нелегітимності російських псевдовиборів на тимчасово захоплених територіях України та закликав місцеве населення утриматися від участі в них.

Як зауважив Лубінець, Росія вже почала проводити фейкові «вибори» до своїх «органів влади» на тимчасового загарбаних територіях Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей, роблячи це під дулами автоматів.

«Терористи називають ці спроби “достроковим голосуванням” задля “турботи про безпеку громадян”. Проте насправді “турбота” і “безпека” агресора — це примус, який лише переслідує злочинні мотиви. Адже задля того, щоб змусити громадян України голосувати, окупанти забирають у них навіть документи», — наголосив омбудсман.

Також Уповноважений ВР навів дані медіа, згідно з якими, серед кандидатів до представницьких псевдоорганів є російські військові, що брали участь у вторгненні в Україну, вбивали й катували людей.

Читайте також:

Лубінець констатував, що влаштовані загарбниками фейкові «вибори» є черговою спробою нібито «законно» інтегрувати українські території до Росії.

«Насправді, будь-які схожі дії, що спрямовані на організацію та проведення “виборів” на території суверенної та незалежної України, — нелегітимні. Їхні результати не можуть мати жодної юридичної сили, а отже не будуть визнані міжнародною спільнотою», — підкреслив він.

За словами омбудсмана, незаконне утворення будь-яких «органів влади» Російської Федерації на тимчасово загарбаних територіях України, зокрема й шляхом проведення фейкових «виборів», суперечить загальновизнаним нормам міжнародного права й Конституції України і ставить під загрозу життя і здоров’я місцевого населення, оскільки РФ систематично тероризує там цивільних, практикуючи погрози, знущання, катування й насильницькі викрадення.

Уповноважений ВР звернувся до міжнародної спільноти із закликом рішуче засудити незаконні спроби загарбницької псевдовлади до проведення фейкових «виборів» на тимчасово окупованих територіях України та долучитися до документування фактів злочинів Росії.

Також він закликав не визнавати результати цього псевдоголосування й висловити стійку підтримку незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України, сприяти й вимагати від Росії доступу представників Міжнародного комітету Червоного Хреста та ООН до цивільних заручників на захоплених територіях, що передбачено четвертим пунктом української формули миру, і безпосередньо долучитися до підтримки останньої.

Жителів тимчасово загарбаних територій український омбудсман закликав утриматися від участі в будь-яких заходах, спрямованих на посягання на територіальну цілісність і недоторканість України.

«Рішуче засуджую дії окупаційної влади щодо проведення псевдовиборів через негуманність і нелегітимність наслідків таких дій», — додав він.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що «Жовта стрічка» оголосила на тимчасово окупованих територіях акцію «Не відкривай двері рашистам». Рух опору закликав українців бойкотувати псевдовибори, які загарбники готуються проводити на ТОТ 10 вересня.

Також ми писали про те, що СБУ встановила понад 3,5 тисячі «кандидатів» та організаторів псевдовиборів на окупованих територіях України.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
825
Читайте також
01.06.2023 17:30
Альона Нестеренко, Карина Лазарук, Марія Ігнатьєва, Оксана Романюк, «Інститут масової інформації»
2 903
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду