У Гаазі розглянуть заперечення Росії у справі про геноцид

У Гаазі розглянуть заперечення Росії у справі про геноцид

22 Серпня 2023
1008
22 Серпня 2023
20:45

У Гаазі розглянуть заперечення Росії у справі про геноцид

1008
Слухання у справі щодо геноциду українців, скоєного Росією, пройдуть з 18 по 27 вересня в Палаці миру в Гаазі.
У Гаазі розглянуть заперечення Росії у справі про геноцид
У Гаазі розглянуть заперечення Росії у справі про геноцид

Міжнародний суд ООН у вересні проведе публічні слухання попередніх заперечень, висунутих Росією у справі щодо геноциду. Про це йдеться на сайті суду, повідомила «Європейська правда».

«Міжнародний суд ООН, головний судовий орган ООН, проведе публічні слухання щодо попередніх заперечень, висунутих Російською Федерацією у справі щодо звинувачень у геноциді за Конвенцією про запобігання злочину геноциду та покарання за нього (Україна проти Російської Федерації: втручання 32 держав) з понеділка 18 вересня до середи 27 вересня 2023 року у Палаці миру в Гаазі, місці перебування Суду», — йдеться у заяві.

Засідання проходитимуть у два раунди: спершу слухатимуть аргументи Росії, згодом — України.

Окрім цього, 32 інші країни, зокрема більшість країн-членів Європейського Союзу, Велика Британія, Канада та Австралія, висловлять свої думки на слуханнях, які завершаться 27 вересня.

Як відомо, 26 лютого 2022-го Україна подала позов проти Російської Федерації щодо порушення Конвенції 1948 року про попередження злочину геноциду та покарання за нього» («Конвенція про геноцид»).

З жовтня минулого року РФ висунула попередні заперечення щодо юрисдикції Міжнародного суду ООН та прийнятності заяви України.

У грудні Комітет Сенату США з міжнародних відносин підтримав резолюцію щодо визнання дій Росії у війні проти України геноцидом проти українського народу, у квітні 2023-го Парламентська асамблея Ради Європи визнала геноцидом депортацію та насильницьке переміщення українських дітей на територію Росії. Згодом, 22 травня, Парламентська асамблея НАТО одностайно визнала злочини Росії проти України геноцидом, а терористичний режим у Росії — рашизмом.

Нагадаємо, у березні минулого року Україна звернулася до суду в Гаазі з проханням розслідувати скоєні Росію злочини війни. Після цього головний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан розпочав роботу в Україні.

16 березня Міжнародний суд ООН зобов’язав Росію негайно припинити вторгнення в Україну. Рішення є обов'язковим до виконання Росією згідно з міжнародним правом. Його ухвалили 13 голосами проти двох, «проти» голосували Росія та Китай. Однак уже наступного дня речник російського диктатора Дмитро Пєсков заявив, що країна-агресор ігноруватиме рішення суду.

Фото: Міжнародний суд ООН у Гаазі / вікіпедія

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1008
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду