Ростислав Карандєєв про культуротворців, які тікають за кордон: «Очищення української культури від непатріотично налаштованих людей»

Ростислав Карандєєв про культуротворців, які тікають за кордон: «Очищення української культури від непатріотично налаштованих людей»

24 Січня 2024
1217
24 Січня 2024
15:35

Ростислав Карандєєв про культуротворців, які тікають за кордон: «Очищення української культури від непатріотично налаштованих людей»

1217
За словами очільника Мінкульту, «втікачів» серед тих діячів, які отримують дозвіл на виїзд за сприяння МКІП, небагато — «однозначно менше 1%».
Ростислав Карандєєв про культуротворців, які тікають за кордон: «Очищення української культури від непатріотично налаштованих людей»
Ростислав Карандєєв про культуротворців, які тікають за кордон: «Очищення української культури від непатріотично налаштованих людей»

Тимчасовий виконувач обов'язків міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв в інтерв'ю Агентству Інтерфакс-Україна прокоментував проблему неповернення до України тих діячів культури, які в умовах поточного воєнного стану отримують дозвіл на виїзд за кордон за сприяння МКІП.

«Ми ведемо облік листів сприяння (для отримання дозволу на виїзд за кордон. — «ДМ»), бо ми їх видаємо, вони у нас реєструються. Але ми не ведемо безпосередньо облік перетину кордону як на виїзд, так і на в'їзд. Цю інформацію можна отримати у Державній прикордонній службі України», — сказав Карандєєв. 

За словами очільника Мінкульту, «втікачів» серед тих культуротворців, які отримують дозвіл на виїзд за сприяння МКІП, небагато — «однозначно менше 1%».

«Коли ми даємо дозволи фізичним особам, то ми не вимагаємо від них ніяких звітів. Насправді, я хочу сказати, що дуже невелика кількість людей не повертається, це однозначно менше одного відсотка. Ми відносимося до цього, якщо можна так сказати, як до певного очищення української культури від непатріотично налаштованих людей», — сказав Карандєєв.

Очільник Мінкульту також висловив думку про те, що власне самі критерії та правила, якими керуються в установі під час видачі листів сприяння, забезпечують «мінімізацію помилки».

«На сьогоднішній день ми маємо розроблені критерії, і на нашу думку, вони є максимально такими, що забезпечують нам мінімізацію помилки. Зокрема, обов'язково має бути запрошення з іноземної сторони, якщо це юридична особа, має бути наказ на відрядження, має бути зобов'язання про повернення, має бути реєстрація в територіальному центрі комплектації. Але, як і в будь-якому іншому процесі, ми не застраховані від обману», — сказав Карандєєв. 

Відповідаючи на питання про те, як загалом він ставиться до ідеї з бронюванням діячів культури в умовах повномасштабної війни з Росією, Ростислав Карандєєв висловив упевненість: «Кожен та кожна з нашої сфери робить свій внесок у майбутню перемогу».  

«Разом з тим спеціальне бронювання для діячів культури, які не є працівниками підприємств, установ і організацій, віднесених до стратегічного напрямку, неможливе і воно не відбувається», — заявив Карандєєв.

Як повідомляв «Детектор медіа» раніше, у січні 2023-го Кабінет Міністрів України ухвалив постанову «Деякі питання реалізації положень Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” щодо бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час». У ній визначалися підприємства, установи та організації, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення. Їх спеціалістів можна забронювати і таким чином вони не будуть мобілізовані.

У лютому 2023 року Асоціація правовласників та постачальників контенту заявила, що нове положення уряду про мобілізацію несе загрозу доступу до інтернету, адже галузь може втратити спеціалістів у разі їх мобілізації. 

Нагадаємо, у грудні 2022 року стендапер Андрій Щегель виїхав з України на гастролі, але порушив умови контракту, укладеного з продюсерським центром Comedy Space, і оголосив, що не збирається повертатися назад.

Про це комік розповів в інтерв'ю Романові Скрипіну. Як з'ясувалося, Щегель виїхав до Туреччини попри те, що мав три повістки в армію, оскільки вважає себе «вільною людиною». Отримавши дозвіл від Мінкульту на концертну діяльність в іноземній країні, комік вирішив уже не повертатися до України, а натомість «пожити в комфортній психологічній обстановці».

Мінкульт відреагував на ці заяви у твітері, заявивши, що Щегель порушив правила перетину державного кордону та повернення в Україну. 

Реагуючи на цей черговий випадок втечі за кордон із листом сприяння від МКІП на отримання дозволу на виїзд, міністерство подало на затвердження уряду більш жорсткий порядок отримання дозволу на тимчасовий виїзд чоловіків за кордон.

У жовтні 2023-го суд прийняв вимогу продюсера Comedy Space Сергія Чудаєва до Щегеля щодо компенсації в 1 млн грн.

Фото: фейсбук-сторінка Ростислава Карандєєва

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1217
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду