У Харкові презентували книгу Володимира Вакуленка, якого росіяни вбили під час окупації Ізюмщини

У Харкові презентували книгу Володимира Вакуленка, якого росіяни вбили під час окупації Ізюмщини

29 Серпня 2023
1513
29 Серпня 2023
15:00

У Харкові презентували книгу Володимира Вакуленка, якого росіяни вбили під час окупації Ізюмщини

1513
Книга з’явилась на світ завдяки письменниці Вікторії Амеліній, яка знайшла закопаний Володимиром щоденник.
У Харкові презентували книгу Володимира Вакуленка, якого росіяни вбили під час окупації Ізюмщини
У Харкові презентували книгу Володимира Вакуленка, якого росіяни вбили під час окупації Ізюмщини

У Харківському Літературному музеї презентували книгу письменника Володимира Вакуленка-К., якого російські окупанти викрали та вбили на Ізюмщині у березні 2022 року. Про це повідомляє «Ґвара Медіа».

Збірка «Я перетворююсь… Щоденник окупації. Вибрані вірші» — це болючі й правдиві записи, які вів письменник від початку повномасштабного вторгнення та під час окупації його рідного села Капитолівки на Харківщині. Володимир приховав щоденник під вишнею на своєму подвір’ї, заповівши батькові: «Коли наші прийдуть — віддаси».

Книга з’явилась на світ завдяки письменниці Вікторії Амеліній, яка приїхала до Капитолівки майже одразу після деокупації у складі команди Truth Hounds для документування воєнних злочинів. Вікторія знайшла закопаний рукопис, а згодом написала передмову до видання.

27 червня 2023 року Вікторія отримала важкі поранення під час російської ракетної атаки по Краматорську і, попри зусилля лікарів, 1 липня померла.

За кілька днів до того в інтерв’ю «Польському радіо» Амеліна сказала: «Тепер я думаю, що моя місія завершена і починається місія читачів, бо я впевнена, що письменник Володимир Вакуленко, закатований росіянами, дуже хотів би, щоб його щоденник читали. Я думаю, що поки його читають —  Володимир Вакуленко не переможений».

Книгу надрукували у видавництві Vivat за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Всі кошти, отримані з першого накладу збірки, будуть передані родині Вакуленків, зокрема, 16-річному сину Володимира Віталію, який має розлад аутичного спектру.

На заході була присутня мати загиблого письменника Олена Ігнатенко. «Це моя єдина дитина, і я не можу вам передати, як мені гірко. Ховати свою дитину — це такий страх, що страшнішого бути не може. Але я вірю, що, доки жива творчість Володі, доти живий сам Володя», — розповіла Олена.

Нагадаємо, про загибель Володимира Вакуленка стало відомо 28 листопада за результатами експертизи ДНК. Тіло письменника виявили в місці масового поховання після того, як українські війська звільнили окупований Ізюм.

Росіяни захопили Вакуленка в полон наприкінці березня поблизу села Капитолівка, що поряд з Ізюмом.  23 березня окупанти забрали письменника разом із його сином, який має розлади аутичного спектру. Чоловіка сильно побили, але після декількох годин допиту відпустили додому. Наступного дня, 24 березня, ті ж військові прийшли по письменника знову. Живим Володимира Вакуленка близькі більше не бачили.

Володимир Вакуленко — письменник та громадський діяч, прозаїк, поет, перекладач. Автор тринадцяти дитячих книг. Лауреат літературних премій, серед яких міжнародна літературна премія імені Олеся Ульяненка за роман «Кладовище сердець» («Інфаркт для ґурманів»).

Учасник Революції Гідності, був поранений у Маріїнському парку 18 лютого 2014 року під час сутички з «тітушками». Волонтер від початку 2015 року.

На честь Володимира Вакуленка в Ізюмі назвали вулицю.

Читайте також:

Фото: gwaramedia.com та фейсбук Володимира Вакуленка-К.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1513
Читайте також
06.01.2023 08:55
Андрій Кокотюха
«Детектор медіа»
0
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду