Букерівська премія оголосила короткий список номінантів 2023 року

Букерівська премія оголосила короткий список номінантів 2023 року

22 Вересня 2023
1040
22 Вересня 2023
16:40

Букерівська премія оголосила короткий список номінантів 2023 року

1040
Премія вручається щороку за найкращий роман, написаний англійською мовою.
Букерівська премія оголосила короткий список номінантів 2023 року
Букерівська премія оголосила короткий список номінантів 2023 року

Букерівська премія оголосила короткий список номінантів 2023 року. До нього ввійшли шість книжок авторів, які раніше ніколи не потрапляли до шортлісту, зокрема два дебюти. Про це повідомляється на сайті премії.

За словами організаторів, усі книги зі списку торкаються багатьох найактуальніших проблем 2023 року: зміни клімату, імміграції, фінансових труднощів, переслідування меншин, політичного екстремізму та ерозії особистих свобод.

«У них є персонажі, які шукають миру та приналежності або оплакують втрачене кохання. Є книги, які ґрунтуються на сучасній дійсності, проливають світло на ганебні епізоди історії та змальовують жахливе майбутнє», — повідомляється на сайті.

До списку ввійшли:

  • Study for Obedience («Вивчення послуху») канадської письменниці та науковиці Сари Бернстайн, яка живе в Шотландії;
  • If I Survive You («Якщо я переживу тебе») Джонатана Ескоффері;
  • This Other Eden («Цей інший рай») Пола Гардінґа зі США;
  • Prophet Song («Пісня пророка») ірландського прозаїка Пола Лінча;
  • Western Lane («Західний провулок«) письменниці родом із Кенії Четна Мару, яка нині живе в Лондоні;
  • The Bee Sting («Укус бджоли«) ірландця Пола Мюррея.

Переможець і володар премії в розмірі 50 000 фунтів стерлінгів буде оголошений на церемонії в Олд-Біллінґсґейт у Лондоні 26 листопада 2023 року.

Букерівська премія — одна із найпрестижніших літературних нагород, що з 1969 року щорічно вручається у Великій Британії. Присуджується авторам за найкращий роман, написаний англійською мовою. У 2022 році лауреатом став шрі-ланкійський письменник Шехан Карунатілака з книжкою «Сім місяців Маалі Алмейди».

Крім неї, щорічно вручають також Міжнародну Букерівську премію, засновану 2005 року, за найкращі перекладені англійською мовою художні літературні твори. Сума винагороди у 50 тисяч фунтів стерлінгів розподіляється порівну між автором та перекладачем.

У 2023 році Міжнародну Букерівську премію отримали болгарський письменник Георгі Господинов і перекладачка Анджела Родель за роман «Прихисток часу» (Time Shelter).

Роман українського письменника Андрія Куркова «Львівська гастроль Джимі Хендрікса» ввійшов у лонгліст Міжнародної Букерівської премії, однак не потрапив до короткого списку фіналістів.

Фото: TheBookerPrize

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1040
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду