Гуманітарний комітет підтримав проєкт про стимулювання українського книговидання і книгорозповсюдження

Гуманітарний комітет підтримав проєкт про стимулювання українського книговидання і книгорозповсюдження

16 Лютого 2022
1419
16 Лютого 2022
17:07

Гуманітарний комітет підтримав проєкт про стимулювання українського книговидання і книгорозповсюдження

1419
Закон має набути чинності 1 січня 2023 року.
Гуманітарний комітет підтримав проєкт про стимулювання українського книговидання і книгорозповсюдження
Гуманітарний комітет підтримав проєкт про стимулювання українського книговидання і книгорозповсюдження

Комітет гуманітарної та інформаційної політики на засіданні 16 лютого 2022 року розглянув поправки до другого читання проєкту Закону № 6287 про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження (друге читання). І рекомендував парламенту ухвалити його в цілому.

Заступниця голови комітету Євгенія Кравчук, яка доповідала з цього питання, зазначила, що в процесі підготовки до другого читання була створена робоча група з представників різних фракцій, Міністерства культури та Інституту книги. В результаті їхньої роботи було подано 48 консолідованих правок, які підтримав профільний підкомітет. «Ці правки вдосконалюють механізм видачі субсидій, зокрема пропонується впровадити електронну систему про доступні книги на ринку, запропоновані видавцями для продажу. Це дуже зручно для користувачів, бо нарешті буде відкритий каталог, доступний для всіх, можна буде стежити за виходом нових книжок. І це спростить процедуру видачі субсидій. Всього ж подано 118 правок. Загалом підкомітет рекомендує врахувати 68 правок, в тому числі редакційних, а 50 відхилити», – сказала пані Кравчук.

Гаряча дискусія відбулася щодо поправки №31 народного депутата Павла Сушка, який запропонував надавати державні субсидії тільки тим магазинам, які матимуть в асортименті книжки шрифтом Брайля, великим шрифтом та доступною мовою. За його словами, люди повинні мати рівні права, тому люди з інвалідністю, незрячі, які хочуть придбати книжку шрифтом Брайля, повинні мати змогу це зробити. Член комітету Володимир Вятрович пропонував напрацювати окремий закон для підтримки осіб з інвалідністю, а в проєкті №6287 це не прописувати. Голова комітету Микита Потураєв зазначив, що загалом підтримує пропозицію Павла Сушка. Водночас наголосив, що книжка шрифтом Брайля може коштувати 3 тисячі гривень, і якщо її довго не купуватимуть, то це може бути обтяжливо для маленьких книжкових магазинів, особливо у невеликих селищах. Павло Сушко наполіг на своїй правці. Члени комітету підтримали її, відстрочивши вступ в силу цієї норми з 1 січня 2024 року.

Нагадаю, закон має набути чинності 1 січня 2023 року.

Мета законопроєкту, який підписали 64 депутата та депутатки, – зупинити руйнування українського книжкового ринку, спричинене наслідками пандемії та зростанням обсягів контрафактної та контрабандної продукції. Парламентарі сподіваються, що законопроєкт сприятиме зростанню книжкового ринку в Україні та популяризації читання серед українців.

Для цього держава планує впровадити компенсаційні та стимулюючі механізми: відшкодування витрат на оренду приміщень книгарням, які торгують книжками українською мовою (до 20% доходів з продажу цих книжок), та дарування сертифікатів на придбання українських книжок при народженні дитини і в 14 років.

«Завдяки цим механізмам число книгарень за 5 років має зрости в 4-5 разів, обсяг українського книжкового ринку – втричі, асортимент – удвічі, причому по всій країні читатимуть переважно українською мовою», – зазначено в пояснювальній записці.

Ілюстрація: unsplash

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1419
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Макс
792 дн. тому
Звучить непогано, а що з того вийде, побачимо. Поки що повністю перейшов на аудіоформат. А так книги не купую, мало того, ті що були на Віоліті фактично всі продав. Часті переїзди з бібліотекою - то надто складно
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду