Законодавці хочуть удосконалити механізм державної підтримки книговидання в Україні

Законодавці хочуть удосконалити механізм державної підтримки книговидання в Україні

10 Серпня 2023
1769
10 Серпня 2023
18:19

Законодавці хочуть удосконалити механізм державної підтримки книговидання в Україні

1769
Члени комітету гуманітарної та інформаційної політики зареєстрували відповідний законопроєкт.
Законодавці хочуть удосконалити механізм державної підтримки книговидання в Україні
Законодавці хочуть удосконалити механізм державної підтримки книговидання в Україні

У Верховній Раді зареєстровано проєкт Закону №9568, який передбачає внесення зміни до двох законів: «Про державну підтримку книговидавничої справи в Україні» та «Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження».

Нагадаємо, Законом України від 19 червня 2022 року «Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження» визначено засади діяльності державної установи «Український інститут книги» з підтримки розповсюджувачів видавничої продукції шляхом надання державної субсидії на відшкодування витрат на найм або піднайм (оренду або суборенду) нерухомого майна (будівель, споруд, приміщень, їх окремих частин), що використовується як спеціалізований магазин для торгівлі книгами. А також з реалізації програми надання щорічної натуральної допомоги у вигляді державного сертифіката на придбання книг для дітей.

Автори проєкту в пояснювальній записці зазначають, що ефективне здійснення підтримки розповсюджувачів видавничої продукції потребує внесення технічних уточнень до деяких положень закону. Зокрема, статтею 83 Закону передбачено надання громадянам України натуральної допомоги у вигляді сертифіката на придбання книг, який може видаватися у паперовій та електронній формі при видачі свідоцтва про народження та при отриманні громадянином України, який досяг 14-річного віку, паспорта громадянина України. 

«Сертифікат може використовуватися виключно для придбання книжкових видань державною мовою у розповсюджувача видавничої продукції, який у встановленому порядку внесений до Державного реєстру видавців, виготовлювачів і розповсюджувачів видавничої продукції та до переліку розповсюджувачів видавничої продукції, що забезпечують придбання громадянами книжкових видань з використанням сертифіката. Зважаючи на тенденції цифрової трансформації країни та розвиток цифрових послуг, з метою підвищення зручності та доступності отримання допомоги на придбання книг для громадян, оптимізації роботи Інституту, вбачається за необхідне здійснювати реалізацію зазначеної програми з використанням засобів Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, а також уточнити коло отримувачів такої допомоги», — йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту.

Також проєкт №9568 пропонує зміни до «Прикінцевих та перехідних положень» Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження» щодо термінів настання чинності деяких положень закону. Зокрема, норма про торгівлю книжок шрифтом Брайля має вступити в силу не з 1 січня 2024 року, а з 1 січня року, що настає після завершення 12 місяців з дня припинення або скасування воєнного стану.

Нагадаємо, у січні 2023 року письменники та видавці закликали владу виконати закони про підтримку української книги. ІУК тоді заявив, що він не може виконати закон, оскільки на це не передбачені кошти в державному бюджеті.

Читайте також:

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1769
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду