Російське «Агентство»: ПВК «Вагнер» продовжує отримувати від Кремля фінансування

Російське «Агентство»: ПВК «Вагнер» продовжує отримувати від Кремля фінансування

3 Серпня 2023
827
3 Серпня 2023
16:46

Російське «Агентство»: ПВК «Вагнер» продовжує отримувати від Кремля фінансування

827
Журналісти проаналізували дані сайту держзакупівель у РФ та з’ясували, що протягом останнього місяця фірми Пригожина уклали держконтракти на близько 2 млрд рублів.
Російське «Агентство»: ПВК «Вагнер» продовжує отримувати від Кремля фінансування
Російське «Агентство»: ПВК «Вагнер» продовжує отримувати від Кремля фінансування

Протягом місяця, що минув після «заколоту» ватажка ПВК «Вагнер» Євгенія Пригожина, пов’язані з ним компанії уклали держконтракти не менше ніж на 2 мільярди рублів. Це може свідчити про те, що влада РФ «зберегла схему неявного фінансування операцій ПВК "Вагнер" в Африці». Такого висновку дійшли журналісти російського видання «Агентство».  

Журналісти проаналізували дані сайту держзакупівель у РФ та встановили, що фірмам «кухаря Путіна» вдалося, зокрема, не втратити великі замовлення на організацію гарячого харчування школярів у містах Московської області.

Так, адміністрація Митищ заплатить 705 млн рублів компанії «Соціальне харчування "Центр"», адміністрація Красногорська — 935 млн рублів компанії «Продфудсервіс». 

Дитячий табір «Артек», за даними «Агентства», також продовжить співпрацювати з компаніями Пригожина: у поточному році він заплатить 260 млн рублів «Комбінату дошкільного харчування».

Крім цього, до замовників фірм ватажка ПВК «Вагнер» додалися кілька лікарень у Москві та Московській області.

З інформацією про держконтракти на харчування військових на сайті держзакупівель ознайомитися неможливо, оскільки вони засекречені. Однак раніше і Пригожин, і Путін говорили про те, що структури головного «вагнерівця» постачають харчування військовим. А те, що схема фінансування операцій ПВК «Вагнер» в Африці через держконтракти існує, визнавав сам Пригожин у листі до Шойгу, нагадує «Агентство». Цей лист пресслужба очільника Міноборони РФ опублікувала 10 червня.

Як писав засновник ПВК «Вагнер», проросійські проєкти в Африці, Сирії та інших арабських країнах фінансуються через держконтракти для групи компаній, якою управляє «Конкорд». За словами Пригожина, з 2006 року через них пройшло 147 млрд рублів.

За оцінкою The Wall Street Journal, загалом із 2014 року до кінця 2022 року пов'язані з Пригожиним фірми отримали в Росії держконтрактів більш ніж на 5 мільярдів доларів (понад 400 мільярдів рублів).

Читайте також:

Фото: скриншот

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
827
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду