DW: У Німеччині розслідують імовірне отруєння російської журналістки Олени Костюченко

DW: У Німеччині розслідують імовірне отруєння російської журналістки Олени Костюченко

18 Серпня 2023
1863
18 Серпня 2023
12:15

DW: У Німеччині розслідують імовірне отруєння російської журналістки Олени Костюченко

1863
Процес розслідування припинили у травні, але в липні відновили, повідомив речник генеральної прокуратури Берліна.
DW: У Німеччині розслідують імовірне отруєння російської журналістки Олени Костюченко
DW: У Німеччині розслідують імовірне отруєння російської журналістки Олени Костюченко

У Німеччині триває розслідування «щодо невідомої особи» за підозрою в замаху на життя шляхом отруєння російської журналістки «Новой газеты» і «Медузы» Олени Костюченко. У четвер, 17 серпня, цю інформацію у відповіді на запит DW підтвердив речник генеральної прокуратури Берліна Себастьян Бюхнер.

Він також повідомив, що в травні 2023-го слідство у цій справі припинили, «оскільки під час слідчих заходів спочатку не було виявлено ознак того, що під час її перебування в Мюнхені хтось намагався отруїти потерпілу або вбити її в будь-який інший спосіб».

Однак у липні слідство відновили. Як уточнив речник берлінської прокуратури, наразі «перевіряється, наскільки ще доцільно проводити експертизу подальших об'єктів зі сфери постраждалої» на предмет пошуку доказів, що вказують на вчинення злочину. Які саме обставини спонукали берлінську прокуратуру відновити слідство, Бюхнер не повідомив.

Напередодні речник МВС ФРН Максиміліан Калл, відповідаючи на запитання кореспондента DW, заявив, що справою про можливе отруєння Олени Костюченко займається генеральна прокуратура Мюнхена. Редакція DW зазначає, що на момент публікації свого повідомлення ще не отримала відповіді з Мюнхена на запит.

Читайте також:

Нагадаємо, нещодавно розслідувачі видання The Insider встановили, що з осені 2022 року сталася низка отруєнь росіян, які виїхали з Росії. Зокрема, постраждали журналістки Олена Костюченко та Ірина Баблоян, а також голова фонду «Свободная Россия» Наталія Арно. 

Олена Костюченко, яка робила репортажі з Херсона на початку повномасштабної війни РФ проти України, перед поїздкою до Маріуполя 30 березня 2022 року отримала попередження про підготовку замаху на неї руками «кадирівців». Костюченко виїхала з Запоріжжя, а потім і з України. Головред радив їй не повертатися з Європи до Росії.

Костюченко, ймовірно, отруїли в Мюнхені 18 жовтня 2022 року, під час обіду з подругою, вважає The Insider. До Мюнхена вона приїхала з Берліна для оформлення української візи. Уже дорогою назад вона відчула себе погано.

Аналіз на токсини Олена спробувала зробити вперше через два місяці, але через низку дивних обставин так і не отримала результату. Справу Костюченко закрили, а потім поновили.

За даними The Insider, якась речовина в крові Олени перевищувала норму, але зробити однозначний висновок, що саме вона спричинила отруєння, було неможливо.

Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1863
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду