Тимчасовий очільник МКіП Ростислав Карандєєв вважає акутальним виробництво телесеріалів під час війни, «всупереч великій критиці»

Тимчасовий очільник МКіП Ростислав Карандєєв вважає акутальним виробництво телесеріалів під час війни, «всупереч великій критиці»

14 Серпня 2023
2078
14 Серпня 2023
23:55

Тимчасовий очільник МКіП Ростислав Карандєєв вважає акутальним виробництво телесеріалів під час війни, «всупереч великій критиці»

2078
На думку держчиновника, наразі «найбільший результат» дає і документалістика.
Тимчасовий очільник МКіП Ростислав Карандєєв вважає акутальним виробництво телесеріалів під час війни, «всупереч великій критиці»
Тимчасовий очільник МКіП Ростислав Карандєєв вважає акутальним виробництво телесеріалів під час війни, «всупереч великій критиці»

Тимчасовий виконувач обов'язків міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв заявив, що завдання Мінкульту щодо створення телесеріалів під час війни залишаються актуальними — попри критику суспільства. Про це повідомляє «Еспресо» з посиланням на виступ Карандєєва на пресконференції у Києво-Печерській лаврі, присвяченій програмі духового відновлення.

«Ті завдання, які стояли перед Міністерством культури щодо виготовлення телесеріалів, вони значною мірою є дуже актуальними й зараз, всупереч тій великій критиці, яка була щодо цього проєкту. Знову ж таки, ми маємо зараз і повинні здійснювати документування подій, які відбуваються на фронті, відбуваються в цивільному житті. У ході цих подій, це буде неправильно, якщо держава не сприятиме кінокомпаніям, організаціям, які мали гарні проєкти й хотіли б їх реалізувати», — сказав т. в. о. міністра культури.

Карандєєв вважає, що український кінематограф нині має концентруватися на тому, що дає найбільший результат, — це документалістика та високого ґатунку фільми, які допомагають глядачу після перегляду більш тверезо ставитися до подій на фронті, — інформує «Еспресо».

«Наша історія — історія не тільки України, але й історія останнього століття, зокрема, воєнна — говорить про те, що інші країни, які так чи інакше переживали проблеми, з війною знаходили в собі ресурси й необхідність виготовлення творів кінематографії, присвячених як військовій тематиці, так і тематиці мирного життя, розв'язання тих проблем. Через кінематограф, через правильно поданий сюжет, через правильно подану психологічну драму, можна у людини сформувати саме те, правильне відношення до тих подій, які на фронті, і переосмислити навіть свою діяльність на мирній території. Я думаю, що ми зараз маємо взагалі переосмислити відношення держави до тих культурних процесів, що відбуваються під час війни», — заявив Карандєєв.

Т. в. о. міністра наголосив, що країна зараз має зробити все можливе, аби документальний кінематограф діяв, працював і мав підтримку.

«Якщо ми подивимося деякі проєкти, почитаємо синопсиси, то ми побачимо, що мирне життя є складовою воєнного. Насправді не може бути інакше. Ми всі є одним цілим: як цивільні люди, так і військові, у розв'язанні тих проблем, які стоять перед країною, на жаль, у цей момент військової агресії. Звичайно, є фільми, які, можливо, не зовсім доречні й це фільми легкого жанру, легкої драматургії. Можливо, за певних обставин вони теж були б необхідними. Та ми розуміємо, що психологічна діяльність, психологічне розвантаження — воно може бути й в цій формі», — підсумував Карандєєв.

У липні на сайті Prozorro з’явилася інформація про виділення державних коштів на виробництво серіалів, запланованих до трансляції на різних телеканалах. Зокрема, на серіал «СМТ Інгулець» продюсера Юрія Горбунова виділялося 33 млн гривень.

Такий розподіл державних грошей під час війни спричинив великий скандал у суспільстві. Крім того, «СМТ Інгулець» мав явний політичний підтекст.  Згодом Юрій Горбунов відмовився від державного фінансування.  

Суспільний резонанс навколо фінансування серіалів державним коштом став однією з причин відставки міністра культури та інформполітики Олександра Ткаченка. Народні депутати проголосували за його звільнення 27 липня. 

20 липня Володимир Зеленський у  вечірньому зверненні запропонував премʼєр-міністру Денису Шмигалю розглянути заміну міністра культури та інформаційної політики України. Президент наголосив, що «у час такої війни максимум державної уваги, а отже, і державних ресурсів має йти на оборону. А кожен проєкт, який може бути реалізований за допомогою позабюджетних ресурсів, має бути реалізований за допомогою саме позабюджетних ресурсів. Це стосується, зокрема, галузі культури. Музеї, культурні центри, символи, серіали — усе це важливо, але нині маємо інші пріоритети. Знаходьте позабюджетні кошти».

Відразу після звернення президента Олександр Ткаченко у своєму телеграм-каналі написав, що подав прем’єр-міністру заяву про відставку ввечері 20 липня — тобто, ще до того, як Зеленський підняв питання його звільнення публічно. Ткаченко зазначив, що подав у відставку «через хвилю непорозуміння щодо важливості культури під час війни».

Хоча напередодні, вдень 20 липня, в інтерв’ю «Радіо Свобода» Ткаченко заявляв, що не збирається йти з посади.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2078
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
338 дн. тому
То нехай донати збирає на відосики і одразу побачимо їх цінність.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду