detector.media
08.08.2023 16:04
Від щоденника окупації Вакуленка до іноземного трилеру — видавництво Vivat випустить у серпні одинадцять новинок
Від щоденника окупації Вакуленка до іноземного трилеру — видавництво Vivat випустить у серпні одинадцять новинок
Щорічно Vivat видає близько 400 найменувань творів українських і закордонних авторів.

Українське видавництво Vivat підготувало цього місяця для читачів декілька різножанрових книжок як українських, так і зарубіжних авторів. Переважають у цьому списку твори про війну, але є й дитячі казки. 

Як відомо, Vivat входить до трійки найбільших видавництв України за сумарним накладом (на сьогодні це 20 мільйонів примірників) та за кількістю виданих книжок. Щорічно, за словами представників видавництва, у ньому виходить близько 400 найменувань творів українських і закордонних авторів. У серпні Vivat випустить ще одинадцять новинок.

«Я перетворююсь… Щоденник окупації. Вибрані вірші» Володимира Вакуленка-К. — болючі й правдиві записи, які вів письменник від початку повномасштабного вторгнення і під час окупації Ізюма та його рідного села Капитолівки на Харківщині. Аж до викрадення рашистами, неминучість якого усвідомлював, як і те, що в нього мало шансів вижити — бо українець, бо волонтер і активіст, бо має гідність. За день до викрадення Володимир приховав щоденник під вишнею на своєму подвір’ї, заповівши батькові: «Коли наші прийдуть — віддаси».

Книга з’явилась у світ завдяки письменниці Вікторії Амеліній, яка приїхала до Капитолівки майже одразу після деокупації у складі команди Truth Hounds для документування воєнних злочинів. Вікторія знайшла закопаний рукопис, а згодом написала передмову до видання.

27 червня 2023 року Вікторія отримала важкі поранення під час російської ракетної атаки по Краматорську і попри зусилля лікарів 1 липня померла.

За кілька днів до того в інтерв’ю Польському радіо Амеліна сказала: «Тепер я думаю, що моя місія завершена і починається місія читачів, бо я впевнена, що письменник Володимир Вакуленко, закатований росіянами, дуже хотів би, щоб його щоденник читали. Я думаю, що поки його читають —  Володимир Вакуленко не переможений».

Поетична антологія «Поміж сирен» (упорядник Остап Сливинський) — свідчення великої війни, що мала знищити Україну та українців, обнуливши й українську культуру. Увібравши голоси 59 сучасних українських поетів і поеток, ця збірка доводить, що Україна вистояла, і показує, якими сильними та непереможними стають в горнилі випробувань українці. Докладніше про книжку на «Детекторі медіа» писав Ігор Кручик у статті «Поезія під гуркіт ворожих ракет»

«Тільки не гавкай» Олени Захарченко теж про війну. А точніше — про тварин і людей, яких об’єднала війна. А також про про зв’язок поколінь, карколомні втечі, неможливі порятунки, доленосні зустрічі. Про українців, які бігли в невідомість, але не залишили тих, хто потребував допомоги, — приблудних собак, домашніх котів, страусів, курей і навіть акваріумних рибок. 

Книжку «Як ти там?» написала журналістка, психологиня, блогерка з Харкова Анна Гін. В ній авторка щиро, правдиво та щемко ділиться пережитим. День за днем її думки укладаються в цілісну історію — щоденник першого року повномасштабної війни Росії проти України. Особисту історію доповнюють новинні зведення й пам’ятні моменти: ракети за вікном, евакуація, втрата найближчих, вірний доберман, нові друзі, розчарування та віднайдені сенси. Ця книжка для всіх, кому важливі не лише факти, а й почуття та рефлексії. 

У «Повітряній тривожній книжці» її авторка — українська журналістка й радіоведуча, виконавча продюсерка радіо «Культура» Ірина Славінська — з позиції власного досвіду описує реалії міста часів війни. Як зазначила Ірина, книга була написана під час блекаутів унаслідок російських обстрілів, «коли єдиним світлом був вогник монітору на ноутбуці та віра в ЗСУ». У цій книжці йдеться про зміну пріоритетів, відносну безпеку, історичну пам’ять, відчуття дому, міста й людей, які пов’язані між собою. Про те, як війна вкрала в нас спокій, друзів, оселі, але несподівано й позбавила всього зайвого — речей, сподівань, страхів. "Як колись" уже ніколи не буде, але точно настане "після перемоги"», — каже Славінська.

«Чому Україна виграє» — це збірка текстів, які історик та публіцист Сергій Громенко написав у період з 2014 по 2022 рік. В них автор пропонує свої, часто неочікувані, відповіді на головні питання сьогодення. Чому ця війна стала можливою? Чому Москва вірила у свій блискавичний успіх на полі бою? Яке значення має Україна для Путіна особисто та Росії в цілому? Звідки взялися міфи про «ісконно русскій» Крим та «один народ»? Та, зрештою, чим закінчиться війна і яке майбутнє чекає на Росію та Україну?

Також серед книг, що вийдуть у видавництві Vivat цього місяця, гостросюжетна «Одна з дівчат» британської письменниці Люсі Кларк та чотири дитячих книжки. Для дітей видавництво підготувало повість «Валетка й сироти» американки Келлі Барнгілл і три книжки німецької авторки Забіне Больман — «Маленька Соня в лісі різдвяних історій», «Маленька Соня і шапочка зимових оповідок» і «Маленька Соня й повна ковдра казочок».  

Раніше «Детектор медіа» писав про те, що видавництво «Фабула» відкрило передзамовлення на книгу Сергія Руденка «Бій за Київ».

Також ми повідомляли про те, що у вересні в Києві пройде фестиваль видавців KyivBookFest.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY