Видавництво «Віхола» відмовляється від подальшої співпраці зі Спартаком Субботою

Видавництво «Віхола» відмовляється від подальшої співпраці зі Спартаком Субботою

13 Квітня 2023
17458
13 Квітня 2023
15:18

Видавництво «Віхола» відмовляється від подальшої співпраці зі Спартаком Субботою

17458
У видавництві подякували аудиторії за небайдужість.
Видавництво «Віхола» відмовляється від подальшої співпраці зі Спартаком Субботою
Видавництво «Віхола» відмовляється від подальшої співпраці зі Спартаком Субботою

Видавництво «Віхола» оголосило про те, що не продовжуватиме співпрацю зі Спартаком Субботою.

У 2021 році «Віхола» видало книгу «психотерапевта з когнітивно-поведінкової терапії, дослідника у галузі психічного здоров’я, психотерапії та психіатрії» Спартака Субботи «Припини це. Як розпізнати насильство та протидіяти йому». З того часу тираж книги не раз додруковували через високий попит на неї.

«Друзі, ми прийняли рішення не продовжувати співпрацю зі Спартаком Субботою. Ми не додруковуватимемо нові тиражі книжки «Припини це», а також не будемо видавати нову книжку автора. Наразі ми працюємо над тим, аби владнати усі технічні та юридичні аспекти припинення нашої співпраці. Дякуємо за ваші коментарі, запитання та слова підтримки», — йдеться в офіційному повідомленні видавництва.

Таке рішення видавництво ухвалило на тлі нещодавнього скандалу. 11 квітня онлайн-медіа «Свідомі» опублікувало розслідування психотерапевта Іллі Полудьонного про відомого експерта у галузі психології Спартака Субботу. Факти, які наводить автор розслідування, свідчать, що Субота нібито вдається до брехні, аби вибудовувати та підтримувати імідж досвідченого фахівця-психотерапевта.

Полудьонний наводить факти, які свідчать про наступне:

  • протягом майже пʼяти років Спартак Суббота публічно позиціонував себе як кандидат психологічних наук, не маючи цього ступеня
  • Суббота не має медичної освіти, не є психіатром і медичним психологом, як зазвичай презентує себе
  • як подкастер Суббота поширює антинаукову інформацію
  • порушував професійну етику

«Детектор медіа» звернувся по коментар до Спартака Субботи, але на момент публікації цієї новини не отримав від нього відповіді.

Тим часом герой розслідування опублікував в Instagram свою позицію щодо оприлюднених фактів. «Це не перший хейт, з яким я стикаюсь. Це нормально, це буде й далі, я це просто переживу… Але що я хочу сказати — що я не дозволю ображати людей, не дозволю ображати свою аудиторію, не дозволю її обзивати, робити висновки щодо людей, які мене слухають, дивляться, яким я подобаюсь…», — написав Суббота.

«Детектор медіа» ознайомився із повною версією розслідування Іллі Полудьонного і, своєю чергою, вважає за потрібне зазначити, що у цьому матеріалі ми не знайшли жодних образ на адресу аудиторії, якій ЗМІ транслювали думки та оцінки Спартака Субботи.

Також на розслідування Іллі Полудьонного зреагувало видання «Українська правда», для якого Суббота у 2019-2021 роках писав колонки. «"УП" та "УП. Життя" дійсно публікували колонки Спартака Субботи, у яких він представлявся як психотерапевт і науковий керівник Інституту когнітивного моделювання. Однак публікації Спартака не виходили у нас з червня 2021 року, і він ніколи не був експертом наших редакційних матеріалів», — зауважує видання і додає, що намагається зв’язатися зі Спартаком Субботою, щоб отримати його коментар.

«Детектор медіа» також у минулому опублікував одну колонку Субботи. Наша редакція наразі вирішила прибрати цей текст з сайту і дочекатися прояснення ситуації.

Фото: Спартак Суббота / Facebook; автор фото обкладинки: Alla Chornolutska 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17458
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду