«Видавництво Старого лева» розірвало контракт із Доржем Бату

«Видавництво Старого лева» розірвало контракт із Доржем Бату

9 Грудня 2022
7170
9 Грудня 2022
19:47

«Видавництво Старого лева» розірвало контракт із Доржем Бату

7170
Після скандалу з НАСА видавці попросили письменника підтвердити місце його роботи, однак відповідь їх не задовольнила.
«Видавництво Старого лева» розірвало контракт із Доржем Бату
«Видавництво Старого лева» розірвало контракт із Доржем Бату

У «Видавництві Старого лева» повідомили, що не мають більше довіри до письменника Доржа Бату і не співпрацюватимуть з ним.

Після 5 років співпраці друк книжок Бату зупинять. Примірники творів «Франческа. Повелителька траєкторій», «Франческа. Володарка офіцерського жетона», які вже є в наявності, будуть промарковані як такі, в яких «інформація про біографію автора не є достовірною».

Також представники «Видавництва Старого лева» попросили вибачення у читачів. «Для нас неймовірно прикра і болісна ця ситуація, адже мова йде про пʼять років співпраці та видання пʼяти книжок, — йдеться у повідомлення компанії. — Ми аналізуємо і робимо висновки, як саме убезпечити себе та наших читачів від подібних ситуацій. Зокрема ретельніше перевірятимемо біографії авторів, спираючись не лише на їхній соціальний та репутаційний капітал і доброчесність. Ми дуже шкодуємо, що стали інструментом введення в оману вас, наших читачів, та загалом аудиторії. Просимо вибачення за це».

До невтішних висновків видавництво спонукав скандал стосовно того, що біографія письменника Доржа Бату, справжнє ім’я якого Андрій Васильєв, нібито є повністю вигаданою. Зокрема, як підкреслив журналіст і блогер Віктор Трегубов, в одній з груп у фейсбуку Бату писав про роботу в NASA на базі в Коннектикуті, де базувався 103-ій авіаполк Національної гвардії США, відомий як Flying Yankees, під командуванням полковника Вескота.

У видавництві кажуть, що не мали причин сумніватися у достовірності біографічних даних письменника, оскільки «за плечима у Доржа багаторічний і підтверджений журналістський бекґраунд, робота з провідними медіа країни, зокрема як журналіста при Медіакорпусі ООН новинної служби ТСН "1+1", публічний блог працівника НАСА, який описує будні команди, інтервʼю з ним на цій позиції». Також видавці «неодноразово бачили фото і відеовключенння у формі, отримували описи робочого місця та процесів, бачили фото перепустки, виданої НАСА, тощо».

Після резонансу представники компанії все ж попросили Бату підтвердити місце його роботи, а саме «оператора корекцій траєкторій Центру керування польотами Національного управління з аеронавтики та досліджень космічного простору США», як це зазначено в анотації до книжки його авторства «Франческа. Повелителька територій» та в публічних матеріалах видавництва. «На жаль, прямої відповіді та підтвердження цієї посади від Доржа Бату ми не отримали. Натомість він написав: “На момент виходу книжки я працював у компанії-приватного контрактора НАСА”», — йдеться у повідомленні «Видавництва Старого лева».

Фото з фейсбук-сторінки Джорджа Бату

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7170
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду