Троль-ферми, пов'язані з Пригожиним, надалі поширюють фейки про війну проти України та вибори в США, — WSJ

Троль-ферми, пов'язані з Пригожиним, надалі поширюють фейки про війну проти України та вибори в США, — WSJ

3 Квітня 2024
1759
3 Квітня 2024
11:47

Троль-ферми, пов'язані з Пригожиним, надалі поширюють фейки про війну проти України та вибори в США, — WSJ

1759
Google Mandiant Intelligence підтвердив, що ботоферми зазнали лише незначних змін після загибелі Пригожина і продовжують діяти. Наразі дезінформаційні операції не змогли зрівнятися з масштабами 2016 року, але постійна активність цих груп вказує, що Росія зберігає потенціал.
Троль-ферми, пов'язані з Пригожиним, надалі поширюють фейки про війну проти України та вибори в США, — WSJ
Троль-ферми, пов'язані з Пригожиним, надалі поширюють фейки про війну проти України та вибори в США, — WSJ

Російські троль-ферми, пов'язані із загиблим ватажком ПВК «Вагнер» Євгенієм Пригожиним, залишаються активними через кілька місяців після того, як голова найманців загинув в авіакатастрофі. Швидше за все, вони продовжать поширювати дезінформацію з метою вплинути на думку про війну Росії проти України та вибори в США в 2024 році. Про це йдеться в новому матеріалі The Wall Street Journal.

Як пише видання, дослідження відділу Mandiant Intelligence компанії Google підтвердило, що декілька окремих кампаній впливу в інтернеті, які мають таємні або фінансові зв'язки з Пригожиним, були активними протягом 2023 року і зазнали лише незначних змін у своїх цілях. Ця діяльність тривала навіть після того, як російський уряд розформував пропагандистські організації, більш відкрито пов'язані з Пригожиним, після його смерті в серпні.

Результати дослідження були отримані в той момент, коли високопосадовці американської розвідки попередили, що Росія та інші противники США, включаючи Китай та Іран, швидше за все, будуть використовувати нові технології, зокрема штучний інтелект, для дезінформації на президентських виборах 2024 року, щоб посіяти сумніви в легітимності їхніх результатів і, можливо, спробувати вплинути на них.

Старші співробітники розвідки заявили, що поки що не виявили великих спроб іноземного втручання у вибори 2024 року, але припускають, що кілька країн можуть спробувати це зробити. За словами головного аналітика Mandiant Джона Галтквіста, жодна з дезінформаційних кампаній наразі не набула значного поширення в інтернеті. На його думку, це свідчить про те, що Росії та іншим країнам на сьогодні важко зрівнятися з масштабами дезінформаційних операцій Кремля, які спостерігалися на виборах у 2016 році. Але постійна активність цих груп вказує на те, що Росія зберігає потенціал, який вона може збільшити з наближенням американських виборів, вважає аналітик.

Нагадаємо, в лютому 2023 року тодішній ватажок російського терористичного угруповання «ПВК «Вагнер» Євгеній Пригожин визнав, що є засновником «Агентства інтернет-досліджень», яке називають «фабрикою тролів» і раніше звинувачували в поширенні пропаганди в соцмережах та втручанні у вибори в США. Його працівники за грошову винагороду писали в соцмережах дописи на підтримку Кремля, а також проводили атаки на незалежні засоби масової інформації та опозиційних блогерів.

1 липня 2023 року, після невдалої спроби «заколоту» «вагнерівців», стало відомо, що Пригожин розпустив свій пропагандистський медіахолдинг «Патриот», опікунську раду якого він очолював ще в 2019 році. За даними деяких російських ресурсів, Пригожин доручив працівникам «усе пустити під ніж» та знищити сліди присутності в інтернеті. Це стосується не лише сайтів пропагандистських ресурсів, а й їхніх соцмереж, телеграм-каналів, сторінок на «Яндекс Дзен» та чатів.

До холдингу «Патриот» входили ключове медіа «РИА "Федеральное агентство новостей"» («РИА ФАН»), а також невеликі сайти редакцій, на кшталт «Экономика сегодня», «Политика сегодня», «Невские новости», «Народные новости» та інших. Після початку заколоту Пригожина сайт «РИА ФАН» заблокували в Росії.

Раніше російське видання The Bell повідомляло, що в Росії медіахолдингу «Патриот» та «фабриці тролів» Євгенія Пригожина шукають нового власника. Найімовірнішим претендентом на ці активи вважають Національну медіагрупу наближеного до Путіна бізнесмена Юрія Ковальчука. 

23 червня 2023 року Євгеній Пригожин вирушив військовою колоною на Москву. Правитель Росії Володимир Путін назвав ці дії «збройним заколотом». Наступного дня, після переговорів Пригожина з російською владою, «вагнерівці» погодились покинути Росію і під гарантії безпеки перемістились у Білорусь.

23 серпня у Тверській області РФ розбився літак, на борту якого перебував Пригожин. Пізніше в Росавіації заявили про загибель Євгенія Пригожина.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1759
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду