detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
03.08.2023 16:46
Російське «Агентство»: ПВК «Вагнер» продовжує отримувати від Кремля фінансування
Російське «Агентство»: ПВК «Вагнер» продовжує отримувати від Кремля фінансування
Журналісти проаналізували дані сайту держзакупівель у РФ та з’ясували, що протягом останнього місяця фірми Пригожина уклали держконтракти на близько 2 млрд рублів.

Протягом місяця, що минув після «заколоту» ватажка ПВК «Вагнер» Євгенія Пригожина, пов’язані з ним компанії уклали держконтракти не менше ніж на 2 мільярди рублів. Це може свідчити про те, що влада РФ «зберегла схему неявного фінансування операцій ПВК "Вагнер" в Африці». Такого висновку дійшли журналісти російського видання «Агентство».  

Журналісти проаналізували дані сайту держзакупівель у РФ та встановили, що фірмам «кухаря Путіна» вдалося, зокрема, не втратити великі замовлення на організацію гарячого харчування школярів у містах Московської області.

Так, адміністрація Митищ заплатить 705 млн рублів компанії «Соціальне харчування "Центр"», адміністрація Красногорська — 935 млн рублів компанії «Продфудсервіс». 

Дитячий табір «Артек», за даними «Агентства», також продовжить співпрацювати з компаніями Пригожина: у поточному році він заплатить 260 млн рублів «Комбінату дошкільного харчування».

Крім цього, до замовників фірм ватажка ПВК «Вагнер» додалися кілька лікарень у Москві та Московській області.

З інформацією про держконтракти на харчування військових на сайті держзакупівель ознайомитися неможливо, оскільки вони засекречені. Однак раніше і Пригожин, і Путін говорили про те, що структури головного «вагнерівця» постачають харчування військовим. А те, що схема фінансування операцій ПВК «Вагнер» в Африці через держконтракти існує, визнавав сам Пригожин у листі до Шойгу, нагадує «Агентство». Цей лист пресслужба очільника Міноборони РФ опублікувала 10 червня.

Як писав засновник ПВК «Вагнер», проросійські проєкти в Африці, Сирії та інших арабських країнах фінансуються через держконтракти для групи компаній, якою управляє «Конкорд». За словами Пригожина, з 2006 року через них пройшло 147 млрд рублів.

За оцінкою The Wall Street Journal, загалом із 2014 року до кінця 2022 року пов'язані з Пригожиним фірми отримали в Росії держконтрактів більш ніж на 5 мільярдів доларів (понад 400 мільярдів рублів).

Читайте також:

Фото: скриншот

 

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY