ЗМІ: ПВК «Вагнер» у Білорусі очолив уродженець України Сергій Чубко

ЗМІ: ПВК «Вагнер» у Білорусі очолив уродженець України Сергій Чубко

26 Липня 2023
2079
26 Липня 2023
18:27

ЗМІ: ПВК «Вагнер» у Білорусі очолив уродженець України Сергій Чубко

2079
Раніше найманець воював у Чечні та Сирії.
ЗМІ: ПВК «Вагнер» у Білорусі очолив уродженець України Сергій Чубко
ЗМІ: ПВК «Вагнер» у Білорусі очолив уродженець України Сергій Чубко

Моніторинговий проєкт All Eyes on Wagner та білоруське видання «Наша Ніва» встановили, що ПВК «Вагнер» у Білорусі тепер очолює уродженець України Сергій Чубко. Про це написала «Українська правда».

19 липня 2023 року, виступаючи перед найманцями в таборі під Осиповичами, власник ПВК «Вагнер» Євгеній Пригожин заявив, що «старшим по напрямку Білорусі» буде людина на ім’я Сергій, яка має прізвисько «Піонер».

З посиланням на документи, отримані неназваним джерелом, розслідувачі All Eyes on Wagner заявили про те, що йдеться про 46-річного Сергія Володимировича Чубка.

Журналісти білоруського видання «Наша Ніва» з'ясували, що Чубко народився в сім'ї військового в Чернівцях. Його батько воював в Афганістані. Після розпаду СРСР родина Чубка переїхала до Росії, у місто Новоросійськ. У 1994 році Сергій Чубко пішов служити за контрактом у російську армію. Воював у Чечні.

У 2002 році розірвав контракт і перейшов у приватне охоронне підприємство. У 2003 році Сергій Чубко, який не мав вищої освіти, несподівано очолив комітет міської адміністрації в Новоросійську. В 2005 році він перейшов на посаду заступника голови адміністрації сільського округу.

У 2010 році Чубко працював охоронцем у кількох компаніях, а також був співробітником приватної охоронної фірми. У 2011 році його хотіли позбавити російського громадянства через те, що він нібито має українське громадянство.

Невідомо, чи воював Чубко в Україні у 2014 році, але у грудні 2014 року він став одним із засновників організації «Козаки» в Новоросійську. Російські «козаки» добровольцями масово йшли воювати на боці Росії після проголошення так званої незалежності маріонеткових «ДНР» і «ЛНР».

У січні 2017 року Чубко приєднався до ПВК «Вагнер». Після цього поїхав до Сирії. Там він також зробив кар'єру, після року служби отримавши статус керівника військової операції «Вагнера» в Східній Гуті.

У 2019 році Чубка перевели до Лівії, де відкрився черговий штаб «Вагнера» і де він став керівником ПВК в цьому регіоні. 

Як відомо, засновник військової компанії «Вагнер» Євгеній Пригожин начебто виступив перед найманцями, які приїхали в Білорусь, і заявив, що вони займатимуться підготовкою білоруської армії. 25 липня з'явилася інфомація про вже 11-ту колону ПВК «Вагнер», яка прибула до Білорусі. За даними Держприкордонслужби України, станом на 22 липня у Білорусі перебувають приблизно 5 тисяч російських найманців ПВК «Вагнер». 20 липня ДПСУ повідомляла, що вагнерівці наразі не становлять загрози для України.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що Парламентська асамблея Організації з безпеки та співробітництва в Європі визнала Росію державою-спонсором терористичної групи «Вагнер». 

Також ми писали про те, що російський опозиційний ресурс «Сирена» показав фото зсередини ймовірного наметового табору для бойовиків ПВК «Вагнер» у Білорусі.

Секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов назвав повідомлення про «табори вагнерівців» у Білорусі «звичайними ІПСО».

Фото: Сергій Чубко / сайт «Миротворець»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2079
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду