У Росії видання «Радіо Свобода» внесли до реєстру «небажаних організацій»

У Росії видання «Радіо Свобода» внесли до реєстру «небажаних організацій»

20 Лютого 2024
680
20 Лютого 2024
19:54

У Росії видання «Радіо Свобода» внесли до реєстру «небажаних організацій»

680
Організаціям, що потрапили до списку «небажаних», заборонено працювати в країні, а громадянам Росії — співпрацювати з ними під загрозою кримінального переслідування.
У Росії видання «Радіо Свобода» внесли до реєстру «небажаних організацій»
У Росії видання «Радіо Свобода» внесли до реєстру «небажаних організацій»

Мін'юст Росії вніс корпорацію «Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода» до переліку іноземних і міжнародних неурядових організацій, діяльність яких визнана «небажаною» на території країни. Про це повідомив мовник із посиланням на сайт російського відомства.

Згідно з даними реєстру, «Радіо Свобода» стало 142-ю організацією, внесеною до цього списку. Як повідомило російське державне агентство новин ТАСС, генпрокуратура РФ ухвалила рішення про визнання діяльності корпорації небажаною 2 лютого 2024 року.

Ще навесні 2022 року сайти й акаунти в кількох соціальних мережах російськомовних проєктів «Радіо Свобода» були заблоковані Роскомнаглядом через відмову видалити інформацію про російське вторгнення в Україну. 

Варто зазначити, що російський закон про «небажані організації» спрямований проти неурядових організацій, що отримують фінансування з іноземних джерел. До реєстру потрапляють організації, діяльність яких, за версією російської влади, становить загрозу для основ конституційного ладу, безпеки чи обороноздатності країни. Організаціям, внесеним до списку, заборонено працювати в країні, а громадянам Росії — співпрацювати з ними під загрозою кримінального переслідування.

Нагадаємо, у грудні 2021 року в Білорусі також визнали «екстремістськими формуваннями» сайт місцевої служби «Радіо Свобода», а також акаунти білоруської служби в соціальних мережах. У грудні 2023-го до «республіканського списку екстремістських матеріалів» також вперше потрапили тікток-канали української та російської редакцій.

Окрім цього, нещодавно в Білорусі оголосили «екстремістськими» сайт і соцмережі телеканалу «Настоящее время», а також проєкти «Настоящее время. Азия», «Настоящее время. Док», «Настоящее время. Беларусь», «Настоящее время. Сюжеты» та «Настоящее время. Балтия».

Фото: Андрій Дубчак / «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
680
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду