detector.media
Олена Чередниченко
«Детектор медіа»
14.07.2023 23:40
Суд взяв під варту колишнього намісника Києво-Печерської лаври Павла
Суд взяв під варту колишнього намісника Києво-Печерської лаври Павла
Підставою для такого рішення стало порушення митрополитом УПЦ МП одного з обов'язків попереднього запобіжного заходу.

Митрополиту УПЦ МП Павлу (Петру Лебедю) суд змінив запобіжний захід з цілодобового домашнього арешту на тримання під вартою до 14 серпня або заставу в розмірі понад 33 мільйони гривень, повідомляє кореспондентка Суспільного із зали суду.

Суспільне нагадує, що з квітня цього року митрополит Павло перебував під домашнім арештом, прокуратура вимагала для нього тримання під вартою або заставу в розмірі 60 млн гривень.

Своє клопотання сторона обвинувачення аргументувала тим, що в митрополита Павла рухомого та нерухомого майна саме на таку суму. Крім того, сюди не врахували банківські активи клірика.

Підставою для зміни запобіжного заходу стало порушення одного з обов'язків, які наклав слідчий суддя: Павло спілкувався з одним зі свідків у кримінальній справі. Проте у виступі на судовому засіданні підозрюваний заявив, що не знайомий з тим свідком.

Адвокат митрополита Олег Поваляєв подав клопотання, щоби запросити цього свідка та допитати в судовому порядку. Втім, клопотання залишили на кінець розгляду справи.

Прокурор у справі Євген Завістовський заявив, що Павло знав про заборону спілкуватися з тим свідком, адже ознайомився з протоколами. Тож прокурор  попросив змінити запобіжний захід з цілодобового домашнього арешту на  тримання під вартою до 1 вересня 2023 року. Таким чином хочуть зменшити ризики, зокрема, запобігти спілкуванню зі свідками. Також на волі підозрюваний може спробувати знищити або спотворити докази, вважають у прокуратурі.

Прокурор зачитав матеріали, які нібито доводять, що колишній намісник Києво-Печерської лаври розпалював національну ворожнечу та виправдовував агресію Росії проти України.

Сам Павло, виступаючи в суді, сказав, що нічого не порушив. І заявив, що «ніколи в житті не був на стороні агресора» і «ніколи не підтримував Путіна».

Нагадаємо, 1 квітня СБУ повідомила про підозру колишньому настоятелю Києво-Печерської лаври Павлу (Петру Лебедю). За інформацією правоохоронців, він був причетний до розпалювання релігійної ворожнечі, а також виправдовування і заперечення збройної агресії Росії проти України.

Слідчі також провели обшуки в місцях проживання та тимчасового перебування фігуранта.

Служба безпеки опублікувала перехоплені записи розмов Павла (Лебедя). На записах митрополит радів тимчасовій окупації Херсона та називав вторгнення РФ в Україну «війною Америки та Росії до останнього українця». «І вже сьогодні Херсон благовіствуй радость вєлію, там уже прапора російські скрізь і все... і люди, люди довольні», — коментував Павло окупацію Херсона. Він звинувачував Україну в тому, що вона нібито «спровокувала» Москву на повномасштабну війну, ототожнював бійців тероборони з мародерами і назвав їх «ублюдками».

2 квітня суд призначив Павлу запобіжний захід — домашній арешт на 60 діб з використанням електронного браслета.

Раніше, 30 березня, представники УПЦ МП провели в Києво-Печерській лаврі богослужіння, яке транслювалося у прямому ефірі в соцмережах. Митрополит УПЦ МП Павло поводив себе агресивно і погрожував побити палицею журналіста. Зокрема, Павло намагався вибити мікрофон у кореспондентки каналу «Еспресо» Валерії Пашко та штовхнув її.

Фото: Суспільне

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY