В Україні створили базу творів мистецтва, якими володіють підсанкційні росіяни

В Україні створили базу творів мистецтва, якими володіють підсанкційні росіяни

8 Серпня 2023
1016
8 Серпня 2023
15:45

В Україні створили базу творів мистецтва, якими володіють підсанкційні росіяни

1016
НАЗК каже, що база має допомогти відстежити порушення санкцій у світових операціях на ринку предметів мистецтва.
В Україні створили базу творів мистецтва, якими володіють підсанкційні росіяни
В Україні створили базу творів мистецтва, якими володіють підсанкційні росіяни

Національне агентство з питань запобігання корупції створило базу, яка допоможе відстежити порушення антиросійських санкцій в операціях на ринку предметів мистецтва. Про це повідомила пресслужба НАЗК.

Відслідкувати обіг продуктів мистецтва, які купують або продають підсанкційні росіяни, можна в розділі «Війна і мистецтво» на порталі «Війна і санкції».

Цей розділ містить базу об'єктів мистецтва, якими володіють росіяни під санкціями або які були продані чи куплені ними з 2014 року. Ці предмети можуть використовуватися для відмивання коштів та обходження санкцій.

«Російські олігархи, незважаючи на накладені на них санкції, досі можуть легко приховувати та відмивати свої кошти через об'єкти мистецтва. Так, живопис, скульптури, художні ювелірні вироби — це саме те, що використовується як лазівка для обходу санкцій», — пояснили в НАЗК.

За словами агентства, база сприятиме недопущенню обходу санкцій, пошуку мистецьких активів підсанкційних росіян з метою подальшого їх замороження, конфіскації та, у майбутньому, передачі Україні. 

Наразі в базі міститься інформація про понад 300 предметів мистецтва. Серед власників — репер Тімур Юнусов (Тіматі), олігархи Роман Абрамович, Михайло Фрідман, Олег Дерипаска, модель Дар’я Жукова та інші особи, які перебувають під санкціями через сприяння війні, розв'язаній РФ в Україні.

Інформація, представлена в розділі, зібрана з відкритих джерел.  Дані щодо вартості та власників артоб’єктів можуть змінюватись та оновлюватись у процесі верифікації.

Як пише НАЗК, зазвичай підсанкційні субʼєкти намагаються приховати володіння такими активами. Процес актуалізації та верифікації інформації досить складний, бо офіційних даних щодо прямих власників обʼєктів мистецтва не існує — формально це можуть бути їхні родичі, або ж власник може змінюватися кілька разів у короткі проміжки часу тощо. 

Нагадаємо, Міністерство культури та інформаційної політики та Національне агентство з питань запобігання корупції спільно запобігатимуть незаконній торгівлі предметами мистецтва, які російські військові викрали в Україні.

Ілюстрація: НАЗК

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1016
Читайте також
27.07.2023 00:31
Олена Чередниченко
«Детектор медіа»
1 406
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду