Англомовні фільми в кіно — мовою оригіналу: Президент пропонує Раді надати англійській мові статус міжнародної

Англомовні фільми в кіно — мовою оригіналу: Президент пропонує Раді надати англійській мові статус міжнародної

28 Червня 2023
5431
28 Червня 2023
13:04

Англомовні фільми в кіно — мовою оригіналу: Президент пропонує Раді надати англійській мові статус міжнародної

5431
Законопроєкт передбачає, що вже із 2027 року в українських кінотеатрах усі англомовні фільми будуть демонструватись мовою оригіналу із українськими субтитрами.
Англомовні фільми в кіно — мовою оригіналу: Президент пропонує Раді надати англійській мові статус міжнародної
Англомовні фільми в кіно — мовою оригіналу: Президент пропонує Раді надати англійській мові статус міжнародної

Президент України Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроєкт №9432 «Про застосування англійської мови в Україні», який передбачає офіційно закріпити статус англійської як однієї з мов міжнародного спілкування в Україні. Про це йдеться на сайті ВР.

Проєкт унормовує особливості застосування англійської мови у сферах освіти, культури, транспорту, охорони здоров’я, в роботі органів державної та місцевої влади, самоврядування,  екстрених служб тощо.

Зокрема, законопроєкт передбачає, що вже із 2027 року в українських кінотеатрах усі англомовні фільми будуть демонструватись мовою оригіналу із українськими субтитрами.

«Іноземні фільми, мовою оригіналу яких є англійська мова, демонструються у кіновидовищних закладах мовою оригіналу із субтитруванням державною мовою», — йдеться у законопроєкті.

Згідно з проєктом закону, частка фільмів, які демонструються у кінозалах мовою оригіналу з українськими субтитрами, у 2025 році має становити 50%, у 2026 році — 75%, з 2027 — 100%.

Протягом 2025 — 2027 років українцям має надаватися грошова допомога для придбання квитків на такі фільми.

Крім того, інформація про культурні заходи, музейні експозиції та туристичні ресурси поруч з державною має бути забезпечена англійською мовою.

Закон також передбачає вивчення англійської мови для дітей у середніх, професійних та вищих навчальних, а також використання англійської в освітньому процесі у дошкільних закладах.

Документ пропонує визначити категорії посад, кандидати на які зобов’язані володіти англійською мовою. Вимоги щодо обов'язкового володіння англійською мовою встановлюються до осіб, які претендують обійняти посади:

  • державної служби категорії «А»;
  • державної служби категорій «Б» і «В», перелік яких встановлює Кабінет Міністрів;
  • голів місцевих державних адміністрацій, їх перших заступників та заступників;
  • військовослужбовців офіцерського складу, які проходять військову службу за контрактом, перелік яких встановлює Кабінет Міністрів;
  • поліцейських середнього та вищого складу Національної поліції України, посад начальницького складу інших правоохоронних органів, посад начальницького складу служби цивільного захисту, перелік яких встановлюється Кабінетом Міністрів України;
  • прокурорів;
  • у податкових та митних органах, перелік яких встановлює Кабінет Міністрів;
  • керівників суб'єктів господарювання державного сектору економіки, перелік яких встановлює Кабінет Міністрів.

«Трансформація статусу англійської мови в Україні — це необхідність і стратегічний крок до повноцінного членства нашої держави в ЄС, адже знання англійської мови — ключова компетенція в умовах глобалізаційних змін», — йдеться у пояснювальній записці законопроєкту.

Як повідомляв «ДМ», Кабінет Міністрів готує проєкт закону, який закріпить англійську в Україні як мову міжнародного спілкування. Також в уряді працюють над рішеннями, які зроблять вивчення англійської доступнішим для всіх охочих.

Результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) свідчать, що 31.8% дорослих жителів України взагалі не володіють іноземними мовами на будь-якому рівні. Зокрема, 51% респондентів зазначили, що мають деякі знання англійської, але детальніший аналіз показує, що тільки 23% можуть читати, писати й спілкуватися цією мовою на побутовому і навіть на професійному рівнях.

Фото: Офіс президента

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5431
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду