detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
28.06.2023 13:04
Англомовні фільми в кіно — мовою оригіналу: Президент пропонує Раді надати англійській мові статус міжнародної
Англомовні фільми в кіно — мовою оригіналу: Президент пропонує Раді надати англійській мові статус міжнародної
Законопроєкт передбачає, що вже із 2027 року в українських кінотеатрах усі англомовні фільми будуть демонструватись мовою оригіналу із українськими субтитрами.

Президент України Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроєкт №9432 «Про застосування англійської мови в Україні», який передбачає офіційно закріпити статус англійської як однієї з мов міжнародного спілкування в Україні. Про це йдеться на сайті ВР.

Проєкт унормовує особливості застосування англійської мови у сферах освіти, культури, транспорту, охорони здоров’я, в роботі органів державної та місцевої влади, самоврядування,  екстрених служб тощо.

Зокрема, законопроєкт передбачає, що вже із 2027 року в українських кінотеатрах усі англомовні фільми будуть демонструватись мовою оригіналу із українськими субтитрами.

«Іноземні фільми, мовою оригіналу яких є англійська мова, демонструються у кіновидовищних закладах мовою оригіналу із субтитруванням державною мовою», — йдеться у законопроєкті.

Згідно з проєктом закону, частка фільмів, які демонструються у кінозалах мовою оригіналу з українськими субтитрами, у 2025 році має становити 50%, у 2026 році — 75%, з 2027 — 100%.

Протягом 2025 — 2027 років українцям має надаватися грошова допомога для придбання квитків на такі фільми.

Крім того, інформація про культурні заходи, музейні експозиції та туристичні ресурси поруч з державною має бути забезпечена англійською мовою.

Закон також передбачає вивчення англійської мови для дітей у середніх, професійних та вищих навчальних, а також використання англійської в освітньому процесі у дошкільних закладах.

Документ пропонує визначити категорії посад, кандидати на які зобов’язані володіти англійською мовою. Вимоги щодо обов'язкового володіння англійською мовою встановлюються до осіб, які претендують обійняти посади:

«Трансформація статусу англійської мови в Україні — це необхідність і стратегічний крок до повноцінного членства нашої держави в ЄС, адже знання англійської мови — ключова компетенція в умовах глобалізаційних змін», — йдеться у пояснювальній записці законопроєкту.

Як повідомляв «ДМ», Кабінет Міністрів готує проєкт закону, який закріпить англійську в Україні як мову міжнародного спілкування. Також в уряді працюють над рішеннями, які зроблять вивчення англійської доступнішим для всіх охочих.

Результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) свідчать, що 31.8% дорослих жителів України взагалі не володіють іноземними мовами на будь-якому рівні. Зокрема, 51% респондентів зазначили, що мають деякі знання англійської, але детальніший аналіз показує, що тільки 23% можуть читати, писати й спілкуватися цією мовою на побутовому і навіть на професійному рівнях.

Фото: Офіс президента

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY