Микита Потураєв: Кіносеанси з українським дубляжем потрібно зберегти. Законопроєкт порушує права людей на культурні послуги рідною мовою

Микита Потураєв: Кіносеанси з українським дубляжем потрібно зберегти. Законопроєкт порушує права людей на культурні послуги рідною мовою

29 Червня 2023
4101
29 Червня 2023
13:43

Микита Потураєв: Кіносеанси з українським дубляжем потрібно зберегти. Законопроєкт порушує права людей на культурні послуги рідною мовою

4101
Голова комітету ВР запевняє, що не був знайомий з нормою про кіно законопроєкту про англійську мову, і вважає, що її автори «хочуть наздогнати Америку». Він пропонує визначити частку дубляжу та оригіналу в прокаті та встановити між ними паритет у часових слотах.
Микита Потураєв: Кіносеанси з українським дубляжем потрібно зберегти. Законопроєкт порушує права людей на культурні послуги рідною мовою
Микита Потураєв: Кіносеанси з українським дубляжем потрібно зберегти. Законопроєкт порушує права людей на культурні послуги рідною мовою

Голова парламентського комітету з інформаційної політики Микита Потураєв прокоментував «Детектору медіа» норму президентського законопроєкту про англійську мову, за якою з 2027 року всі покази анголомовних фільмів в українських кінотеатрах мали б проводити мовою оригіналу.

Він запевняє, що не був знайомий заздалегідь з цією нормою, і вважає, що вона порушує права людей отримувати культурні послуги державною мовою. Виходом він бачить зберегти сеанси з дубляжем та оригіналом, визначити їхню частку у прокаті та встановити між ними паритет у часових слотах.

Микита Потураєв вбачає дві сторони цієї проблеми. Перша — це питання «бізнесу», як це вплине на галузь дубляжу і прокату.

Він каже, що не вбачає загрози, що ця норма «вб’є український дубляж», адже вона не поширюється на стримінгові платформи і телебачення — там фільми й надалі дублюватимуться. За його словами, обсяги замовлень дубляжу на телебаченні і стримінгах незіставні і значно вищі, ніж у кінотеатрах.

«Це питання треба обговорювати і залучати до дискусії студії дубляжу і прокатників», — каже нардеп.

Друга сторона питання — це обмеження прав людей на отримання культурних послуг рідною мовою. «Це вже аспект політичних прав, і його теж треба обговорити», — вважає Потураєв.

«Тут є дві речі, які ми побачили і будемо їх проговорювати. І вони не мають відповіді. Перше — це питання дітей. Скільки відсотків українських дітей настільки володіють англійською, щоб повністю зрозуміти фільм. Тож ця норма потенційно позбавить дітей доступу до дитячого кінопродукту.

Друге — це люди з обмеженими можливостями. Скажімо, люди похилого віку, які зазвичай не дуже володіють англійською, а добре роздивлятись субтитри їм можуть завадити проблеми з зором. Цим ми теж порушуємо їхні права», — каже нардеп.

Виходом із ситуації він називає «відсотки і паритет». Потрібно встановити, скільки відсотків показів має бути дубльовано, а скільки показано оригіналом. Крім того, сеанси з українським дубляжем та мовою оригіналу мають отримати паритет у кінотеатрах: «щоб мова оригіналу не була лише в незручних слотах, пізніх чи нічних сеансах — має бути баланс».

На його думку, змінити законопроєкт уже до першого читання малоймовірно. Однак у рішенні комітету можна зафіксувати позицію, що саме треба в ньому змінити, і внести ці зміни до другого читання.

Загалом Потураєв вважає, що запровадження кіносеансів мовою оригіналу безумовно сприятиме підвищенню рівня знань англійської серед українців. «Однак ця можливість вивчати не має відбирати можливості дивитися фільми рідною мовою», — каже нардеп.

Потураєв стверджує, що особисто не був ознайомлений з цією нормою. «Коли ми обговорювали законопроєкт, то йшлося лише про збільшення можливості вивчати англійську, вимогу до чиновників, хто її має знати, тощо, але не про кіно і дубляж. Для мене і колег це було новиною», — каже голова комітету.

Потураєв не вважає, що потрапляння цієї норми в законопроєкт є проявом лобізму, і називає цю версію «конспірологічною».

«Це точно не є вирішення проблем галузі. Навпаки, люди ходять дивитися фільми з класною українською озвучкою. Якраз те, що є така українська озвучка, допомагає галузі. Тому це може зашкодити галузі. Для кожної галузі краще, коли даєш споживачу вибір. Має бути питання вільного вибору», — каже нардеп.

Він висловив припущення, що авторами цієї норми керувало «бажання зробити великий ривок — догнати і перегнати Америку».

Він наводить приклад скандинавських країн чи Нідерландів, де англомовне кіно транслюється  в прокаті лише мовою оригіналу. «Але скільки вони до цього йшли. Це був певний шлях. Ми теж можемо пройти — але не стрибками, а кроками», — каже Потураєв.

«В цілому закон дуже хороший. Але треба його трохи змінити», — резюмує нардеп.

Народний депутат Володимир В’ятрович вважає, що норма президентського законопроєкту щодо кінопоказів знищить галузь українського кінодубляжу. За його словами, вона різко звужує сфeру застосування української мови, тож є «антиукраїнською й антиконституційною».

Нагадаємо, 28 червня президент України Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроєкт №9432 «Про застосування англійської мови в Україні», який передбачає офіційно закріпити статус англійської як однієї з мов міжнародного спілкування в Україні. 

Проєкт унормовує особливості застосування англійської мови у сферах освіти, культури, транспорту, охорони здоров’я, в роботі органів державної та місцевої влади, самоврядування,  екстрених служб тощо.

Зокрема, законопроєкт передбачає, що вже із 2027 року в українських кінотеатрах усі англомовні фільми будуть демонструватись мовою оригіналу з українськими субтитрами. Частка показів мовою оригіналу в кінозалах у 2025 році має становити 50%, у 2026 році — 75%, з 2027 — 100%.

Фото: «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4101
Читайте також
06.07.2023 15:00
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
1 428
03.07.2023 14:00
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
7 120
30.06.2023 09:00
Ярослав Зубченко
«Детектор медіа»
5 327
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду