detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
15.06.2023 17:17
«Майстри перевзування»: Texty.org.ua дослідили, куди поділись «експерти», які раніше підтримували Медведчука
«Майстри перевзування»: Texty.org.ua дослідили, куди поділись «експерти», які раніше підтримували Медведчука
Деякі «політексперти» з так званого пулу Медведчука та його оточення залишилися в інфопросторі України і намагаються закріпитися як проукраїнські блогери-політологи, вважає видання.

Інтернет-видання Texty.org.ua опублікувало власне дослідження, в якому, зокрема, дає відповідь на питання про те, куди поділись «експерти», які раніше підтримували Медведчука. За спостереженнями видання, чимало так званих експертів з «пулу Медведчука» не лише «вижили» в українському інформаційному просторі після початку повномасштабного вторгнення росіян, а й намагаються нарощувати власний соціальний капітал за рахунок просування себе як блогерів-політологів.

Редакція Texty.org.ua у своїй публікації нагадує, що створила базу псевдосоціологів та прихованих піарників «Продавці рейтингів». На окремому ресурсі видання зібрало інформацію про 118 організацій та 241 персоналію, «які були помічені в оприлюдненні сумнівних соцопитувань або в прихованому піарі політиків протягом останніх 15 років».

«Із понад 230 фігурантів з нашої бази — понад половина, 130 людей, — узагалі зникли з інфопростору після початку повномасштабного вторгнення, хоча дехто з них залишався активним коментатором аж до 24 лютого 2022 року. Переважно йдеться про широкий пул платних облизувачів Віктора Медведчука та інших проросійських сил», — ідеться в дослідженні Texty.org.ua.

За даними видання, частина псевдоекспертів з «пулу Медведчука» стали втікачами і долучилися до «політичного руху» «Другая Украина», який у Росії створив Віктор Медведчук. Детальніше про це у квітні цього року розповідали журналісти проєкту «Схеми: корупція в деталях». Зокрема до «руху» Медведчука ввійшли блогери та «політкоментатори» Денис Жарких, Кирило Молчанов, Олена Броницька, Павло Карназицький. Усі вони тепер регулярно з’являються в ефірі російських пропагандистських каналів.

Разом із цим Молчанов періодично з’являється і в українському інфопросторі, зауважує редакція Texty.org.ua: то в нього бере «експертне інтерв’ю» ексведучий медведчуківських каналів Віталій Дикий, а то його «думки» «висвітлюють відомі у вузьких колах сайти Знай і Політека». Також Молчанов з’являється на ютуб-каналі Golos.EU.

Дехто з тих «політекспертів», які не пішли в небуття разом із Медведчуком та його оточенням, намагаються знайти своє місце в медіапросторі як проукраїнські блогери-політологи.

«Приміром, комфортно в інфопросторі почувається один із членів пулу Українського інституту аналізу та менеджменту політики (УІАМП) Володимир Воля (раніше був помічений у компліментах на адресу Медведчука й Вілкула, а тепер активно коментує поточні події для провідних українських ЗМІ). Разом з фігурантом реєстру медіа-зрадників Валентином Гайдаєм, який також періодично з’являється в ЗМІ з поточними коментарями, в середині травня Воля заснував новий аналітичний центр “Інститут Інтермаріум”, який займатиметься співпрацею України з країнами Балтії й Чорномоського регіону», — пише видання Texty.org.ua.

У дослідженні згадують і Андрія Пальчевського, який намагається нагадувати про себе публікацією та поширенням коротких відео на своєму ютуб-каналі. Пальчевський також з’являється в ефірах у ексведучого нині забороненого каналу «НАШ» Макса Назарова і Олександра Шелеста, який раніше працював на NewsOne.

Крім цього, у дослідженні йдеться про колись активного піарника Медведчука Олексія Якубіна, який після початку вторгнення росіян «почав давати нейтрально-лояльні коментарі щодо нинішньої влади і “хаяти” росіян на своєму авторському ютуб-каналі “Незалежний політолог”, а також на низці національних ТБ-каналів».  

Ще один колишній піарник Медведчука, юрист Андрій Іщенко,  радикально змінив сферу діяльності: став естрадним співаком у стилі свого тестя Павла Зіброва, який і сам колись був не проти заспівати за котрогось із політиків, зауважує видання.

Окрім студій каналів «Ми — Україна» (колишня ТРК «Україна»), «Новини.Live», державних телемовників Freedom та «Рада», цих «політекспертів» охоче цитує мережа каналів групи «Політека — Знай» (Політека ОнлайнЗнай.UAЗнай24Клатч ОнлайнМи з УкраїниПолітБюро). Разом їхня аудиторія підписників перевищує 1,5 млн осіб, ідеться в матеріалі.

Популярним майданчиком для виступів проросійських медіаперсон в українському медіапросторі залишаються «авторські канали», що переважно належать колишнім ведучим медведчуківського і мураєвського телебачення. Серед них — Макс Назаров, Ярослава Маслова, ексведучий NewsOne Вадим Дикий і його колега Олександр Шелест.

Нагадаємо, Національна рада з питань телебачення та радіомовлення анулювала ліцензії каналів Мураєва, Шуфрича та Медведчука: «Наш», «Максі ТВ», «112», NewsOne, ZIK, UkrLive та Перший незалежний. Таке рішення регулятор ухвалив на засіданні 8 червня.

У травні цього року стало відомо, що за рішенням Дисциплінарної палати Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Київської області колишнього лідера забороненої прокремлівської партії «Опозиційна платформа — За життя» Віктора Медведчука позбавили статусу адвоката.

Підозрюваного в державній зраді Віктора Медведчука 21 вересня обміняли на 215 українських полонених військових та цивільних, зокрема захисників «Азовсталі». 

До 24 лютого 2022-го Медведчук залишався під домашнім арештом, але в день повномасштабного вторгнення РФ утік зі свого маєтку в Києві і відтоді переховувався у столиці. 12 квітня СБУ вдалося знайти та затримати Медведчука.

10 січня президент Володимир Зеленський підписав указ про позбавлення Медведчука громадянства, а 13 січня Верховна Рада позбавила його депутатського мандата.

Фото: скриншот / Texty.org.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY