Протягом літа в прокат вийдуть три українські документальні фільми з програми фестивалю Docudays UA

Протягом літа в прокат вийдуть три українські документальні фільми з програми фестивалю Docudays UA

9 Червня 2023
921
9 Червня 2023
17:46

Протягом літа в прокат вийдуть три українські документальні фільми з програми фестивалю Docudays UA

921
Глядачі зможуть побачити на великих екранах стрічки «20 днів у Маріуполі», «Залізні метелики» та «День Незалежності».
Протягом літа в прокат вийдуть три українські документальні фільми з програми фестивалю Docudays UA
Протягом літа в прокат вийдуть три українські документальні фільми з програми фестивалю Docudays UA

Компанія «Артхаус Трафік» повідомила, що протягом цього літа в прокат вийдуть три документальні стрічки українських режисерів, що брали участь у конкурсній програмі цьогорічного Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

З 20 липня в українських кінотеатрах можна буде подивитися фільм «Залізні метелики» режисера Романа Любого, яку на фестивалі нагородили головним призом конкурсу Rights Now!.

«Залізні метелики» — друга повнометражна робота документаліста Романа Любого, створена з особистих відеозаписів із телефонів та камер українських захисників. Фільм розповідає про трагедію МН17, що сталася у 2014 році в небі над Донбасом. Тоді, на початку російсько-української війни, військові РФ збили літак «Малайзійських авіаліній». Внаслідок цього загинули 298 громадян різних країн.

Світова прем'єра фільму «Залізні метелики» відбулась у січні 2023-го у міжнародній конкурсній програмі фестивалю «Санденс». Європейська прем’єра відбулася на іншому великому фестивалі класу «А» — Берлінському. Також фільм показували в Гаазі на фестивалі Movies That Matter.

«Залізні метелики» створено кінооб’єднанням «Вавилон’13» у копродукції з TRIMAFILM (Німеччина) та RBB/ARTE (Німеччина) за підтримки Українського культурного фонду та Державного агентства України з питань кіно.

Покази цієї стрічки будуть приурочені дев’ятим роковинам трагедії MH17, які відзначаються кількома днями раніше — 17 липня.

24 серпня у прокаті з'явиться документальний фільм Володимира Тихого «День Незалежності». На цьогорічному Docudays UA у Національному конкурсі повнометражних фільмів відбулася світова прем’єра цієї картини.

«День Незалежності» — друга робота Володимира Тихого за час повномасштабного російського вторгнення і своєрідне продовження фільму «День українського добровольця», яка здобула нагороди Варшавського міжнародного кінофестивалю та Sheffield Doc/Fest і стала першою українською стрічкою, показаною на BBC.

«День Незалежності» створили кінооб’єднання «Вавилон’13» у копродукції з Cineo Studio та Black Photon (Польща) за підтримки Польського кіноінституту.

Протягом цього літа на екрани українських кінотеатрів вийде також стрічка «20 днів у Маріуполі» режисера Мстислава Чернова, за яку він отримав головний приз Національної конкурсної програми Docu/Україна та Приз глядацьких симпатій 20-го ювілейного фестивалю Docudays UA.

Мстислав Чернов разом із колегами, фотографом Євгеном Малолєткою та продюсеркою Василісою Степаненко, були єдиними міжнародними журналістами, які працювали в Маріуполі в лютому–березні 2022 року, коли місто оточили російські окупанти.

Завдяки роботі Чернова та його колег світ дізнавався правду про страшні події в місті: зроблені ними кадри облетіли перші шпальти світових медіа. Через 20 днів журналістам вдалося виїхати з Маріуполя і вивезти відзняті матеріали, з яких змонтували фільм.

Світова прем’єра відбулася на фестивалі незалежного кіно у США «Санденс»-2023. Там стрічка здобула Приз глядацьких симпатій. Також творців фільму за їхню роботу нагородили Пулітцерівською премією у травні цього року.

Точну дату виходу фільму «20 днів у Маріуполі» в український прокат «Артхаус Трафік» оголосить згодом.

Нагадаємо, 8 червня відбулася церемонія нагородження переможців ХХ Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

Також раніше ми повідомляли, що перший в Україні фестиваль квір-кіно SUNNY BUNNY відбудеться в Києві з 22-го по 28 червня 2023 року. Основними локаціями фестивалю будуть кінотеатри «Жовтень» та КІNО42.

2-й Міжнародний кінофестиваль глядацького кіно «Миколайчук OPEN» пройде з 15 до 20 червня у Чернівцях і відкриється новим фільмом режисерки Марисі Нікітюк «Я, Ніна». Цього року фестиваль вперше проведе національний та міжнародний конкурси.

Фото: «Артхаус Трафік»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
921
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду