detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
09.06.2023 17:46
Протягом літа в прокат вийдуть три українські документальні фільми з програми фестивалю Docudays UA
Протягом літа в прокат вийдуть три українські документальні фільми з програми фестивалю Docudays UA
Глядачі зможуть побачити на великих екранах стрічки «20 днів у Маріуполі», «Залізні метелики» та «День Незалежності».

Компанія «Артхаус Трафік» повідомила, що протягом цього літа в прокат вийдуть три документальні стрічки українських режисерів, що брали участь у конкурсній програмі цьогорічного Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

З 20 липня в українських кінотеатрах можна буде подивитися фільм «Залізні метелики» режисера Романа Любого, яку на фестивалі нагородили головним призом конкурсу Rights Now!.

«Залізні метелики» — друга повнометражна робота документаліста Романа Любого, створена з особистих відеозаписів із телефонів та камер українських захисників. Фільм розповідає про трагедію МН17, що сталася у 2014 році в небі над Донбасом. Тоді, на початку російсько-української війни, військові РФ збили літак «Малайзійських авіаліній». Внаслідок цього загинули 298 громадян різних країн.

Світова прем'єра фільму «Залізні метелики» відбулась у січні 2023-го у міжнародній конкурсній програмі фестивалю «Санденс». Європейська прем’єра відбулася на іншому великому фестивалі класу «А» — Берлінському. Також фільм показували в Гаазі на фестивалі Movies That Matter.

«Залізні метелики» створено кінооб’єднанням «Вавилон’13» у копродукції з TRIMAFILM (Німеччина) та RBB/ARTE (Німеччина) за підтримки Українського культурного фонду та Державного агентства України з питань кіно.

Покази цієї стрічки будуть приурочені дев’ятим роковинам трагедії MH17, які відзначаються кількома днями раніше — 17 липня.

24 серпня у прокаті з'явиться документальний фільм Володимира Тихого «День Незалежності». На цьогорічному Docudays UA у Національному конкурсі повнометражних фільмів відбулася світова прем’єра цієї картини.

«День Незалежності» — друга робота Володимира Тихого за час повномасштабного російського вторгнення і своєрідне продовження фільму «День українського добровольця», яка здобула нагороди Варшавського міжнародного кінофестивалю та Sheffield Doc/Fest і стала першою українською стрічкою, показаною на BBC.

«День Незалежності» створили кінооб’єднання «Вавилон’13» у копродукції з Cineo Studio та Black Photon (Польща) за підтримки Польського кіноінституту.

Протягом цього літа на екрани українських кінотеатрів вийде також стрічка «20 днів у Маріуполі» режисера Мстислава Чернова, за яку він отримав головний приз Національної конкурсної програми Docu/Україна та Приз глядацьких симпатій 20-го ювілейного фестивалю Docudays UA.

Мстислав Чернов разом із колегами, фотографом Євгеном Малолєткою та продюсеркою Василісою Степаненко, були єдиними міжнародними журналістами, які працювали в Маріуполі в лютому–березні 2022 року, коли місто оточили російські окупанти.

Завдяки роботі Чернова та його колег світ дізнавався правду про страшні події в місті: зроблені ними кадри облетіли перші шпальти світових медіа. Через 20 днів журналістам вдалося виїхати з Маріуполя і вивезти відзняті матеріали, з яких змонтували фільм.

Світова прем’єра відбулася на фестивалі незалежного кіно у США «Санденс»-2023. Там стрічка здобула Приз глядацьких симпатій. Також творців фільму за їхню роботу нагородили Пулітцерівською премією у травні цього року.

Точну дату виходу фільму «20 днів у Маріуполі» в український прокат «Артхаус Трафік» оголосить згодом.

Нагадаємо, 8 червня відбулася церемонія нагородження переможців ХХ Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

Також раніше ми повідомляли, що перший в Україні фестиваль квір-кіно SUNNY BUNNY відбудеться в Києві з 22-го по 28 червня 2023 року. Основними локаціями фестивалю будуть кінотеатри «Жовтень» та КІNО42.

2-й Міжнародний кінофестиваль глядацького кіно «Миколайчук OPEN» пройде з 15 до 20 червня у Чернівцях і відкриється новим фільмом режисерки Марисі Нікітюк «Я, Ніна». Цього року фестиваль вперше проведе національний та міжнародний конкурси.

Фото: «Артхаус Трафік»

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY