«Вавилон’13» презентував нову короткометражну стрічку про російську атаку на лікарню в Баштанці

«Вавилон’13» презентував нову короткометражну стрічку про російську атаку на лікарню в Баштанці

28 Вересня 2023
731
28 Вересня 2023
20:17

«Вавилон’13» презентував нову короткометражну стрічку про російську атаку на лікарню в Баштанці

731
Ключовою історією у фільмі «122 ліжка. За матеріалами кримінального провадження» став прицільний удар російськими військовими по Баштанській багатопрофільній лікарні 19 квітня минулого року, внаслідок якого були зруйновані пологове та хірургічне відділення.
«Вавилон’13» презентував нову короткометражну стрічку про російську атаку на лікарню в Баштанці
«Вавилон’13» презентував нову короткометражну стрічку про російську атаку на лікарню в Баштанці

Команда кінообʼєднання «Вавилон’13» опублікувала новий короткометражний фільм режисера Володимира Тихого «122 ліжка. За матеріалами кримінального провадження», присвячений документуванню російського воєнного злочину — прицільної атаки на лікарню в Баштанці на Миколаївщині. 

Ключовою історією в новому фільмі став прицільний удар російськими військовими по Баштанській багатопрофільній лікарні 19 квітня минулого року. О 17:20 ракета «Калібр» влучила у медзаклад, зруйнувавши пологове та хірургічне відділення.  

За словами режисера, стрічка порушує питання про те, як бути людині, яка перебуває в екстремальних обставинах.

«Я ніколи не був у Баштанці. Але досить багато чув про це містечко. Навесні 2022 року удар по лікарні у Баштанці був досить широко представлений у новинах. Підсвідомо існувало бажання ближче познайомитися із цим місцем і більше дізнатися про людей, які там живуть, про медиків, які там працюють. У багатьох аспектах — це інший досвід, ніж той, який ми знаємо, наприклад, під Києвом. Це інша історія цієї війни», — зазначив Тихий. 

Метою фільму є документування унікальної емоційної пам'яті про подію, яка відбулася в Баштанці. Як зазначили в пресслужбі «Вавилон’13», стрічка може сприяти психологічній реабілітації безпосередніх героїв — медиків, надаючи їм можливість осмислити події та свою роботу збоку. 

До створення фільму залучили понад 10 спеціалістів різних професій, а в самій Баштанці команда поговорила із близько 25 працівниками медичного закладу.  

Стрічку підготували за підтримки ЄС та Міжнародного фонду «Відродження» у рамках спільної ініціативи «Європейське Відродження України».

Переглянути її можна на офіційних сторінках «Вавилон’13» у фейсбуку та на ютуб-каналі

«Вавилон’13» — група українських кінематографістів, яку заснували після злочинного розгону Євромайдану наприкінці листопада 2013 року. За дев’ять років понад 50 кінематографістів створили більш ніж 400 фільмів.

Нагадаємо, кінорежисер, сценарист і продюсер Володимир Тихий — один із творців кіномистецьких проєктів  «Мудаки. Арабески»  й «Україно, Good bye!», співзасновник кінооб’єднання «Вавилон’13». Серед найвідоміших документальних фільмів — «Євромайдан. Чорновий монтаж», «Сильніше, ніж зброя» та «Бранці», серед ігрових повнометражних — «Зелена кофта» та «Брама».

Цьогоріч Володимир Тихий також представив свою другу стрічку за час повномасштабного російського вторгнення «День Незалежності» — про те, як українці відзначали 31-шу річницю відновлення державності країни.

Стрічку створили кінооб’єднання «Вавилон’13» у копродукції з Cineo Studio та Black Photon (Польща) за підтримки Польського кіноінституту.

Світова прем’єра «Дня Незалежності» відбулася в національному конкурсі фестивалю Docudays UA цього року. Також картина була представлена в національному конкурсі Одеського міжнародного кінофестивалю, який тривав 19–26 серпня. З 24 серпня стрічку демонстрували в національному прокаті.

Попередній фільм Володимира Тихого «День українського добровольця» здобув нагороди Варшавського міжнародного кінофестивалю та Sheffield Doc/Fest і став першою українською стрічкою, показаною на BBC.

Фото: пресслужба «Вавилон’13»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
731
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду