detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
07.06.2023 19:32
Лукашенко помилував росіянку Софію Сапегу
Лукашенко помилував росіянку Софію Сапегу
У травні 2022-го її засудили до шести років колонії за адміністрування опозиційного телеграм-каналу «Чорна книга Білорусі».

6 травня самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко помилував росіянку Софію Сапегу, яка відбувала 6-річний термін у колонії за адміністрування опозиційного телеграм-каналу «Чорна книга Білорусі». 7 червня її передали делегації Приморського краю РФ. Про це пише «Українська правда» з посиланням на повідомлення білоруського державного видання «БелТА».

«Помилувану Олександром Лукашенком громадянку Росії Софію Сапегу передали 7 червня з виправної колонії в Гомелі делегації Приморського краю, яку очолив губернатор Олег Кожем’яко», — йдеться в публікації «БелТА».

Кожем’яко повідомив, що указ про помилування Лукашенко нібито підписав за зверненням російської сторони.

Сапега подякувала білоруському диктатору за те, що їй дали «другий шанс», і сказала, що в її найближчих планах — «прийти до тями».

У перші хвилини після виходу з колонії Сапезі дали можливість поговорити з батьком телефоном.

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» повідомляв, що громадянку Росії Софію Сапегу, яку у 2021 році затримали разом із журналістом Романом Протасевичем, засудили до шести років колонії за адміністрування опозиційного телеграм-каналу «Чорна книга Білорусі». Її також зобов'язали виплатити «потерпілим» компенсацію моральної шкоди на суму 167 500 білоруських рублів та судовий збір 7 488 рублів (загалом це понад 50 тисяч доларів). 

Опозиційного журналіста Романа Протасевича та його подругу Софію Сапегу силовики затримали 23 травня 2021 року в аеропорту Мінська. Літак, на якому Сапега та Протасевич поверталися з Афін до Вільнюса, був примусово посаджений ВПС Білорусі в мінському аеропорту. 

Влада Білорусі завела на Протасевича справи за статтями про організацію масових заворушень у Мінську і розпалювання соціальної ворожнечі до представників влади та міліції. Його підозрюють також у розголошенні держтаємниці та «образі президента».  

З моменту затримання опозиціонер та його дівчина перебували в СІЗО, однак 25 червня 2021 року Сапегу та Протасевича помістили під домашній арешт.

Білоруська пропаганда записала з Протасевичем низку відео, під час яких він «зізнавався» в організації несанкціонованих акцій протесту в 2020 році. Щирість  заяв Протасевича можна поставити під сумнів, адже його батьки припускають, що опозиціонера катували в СІЗО.

У січні 2022 року Протасевич повідомив, що його відпустили з-під домашнього арешту і що він працюватиме з провладною організацією.

У травні цього року суд у Білорусі засудив колишнього редактора телеграм-каналу Nexta Романа Протасевича до восьми років колонії посиленого режиму в справі про змову з метою захоплення влади. Невдовзі стало відомо, що його помилували.

Фото: Сергій Холодилін, «БелТА»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY