У Білорусі засудили Романа Протасевича до восьми років колонії

У Білорусі засудили Романа Протасевича до восьми років колонії

3 Травня 2023
1603

У Білорусі засудили Романа Протасевича до восьми років колонії

1603
Його колегам з телеграм-каналу Nexta Степану Путилу та Яну Рудику дали 20 і 19 років колонії відповідно. Однак обоє вони перебувають за кордоном.
У Білорусі засудили Романа Протасевича до восьми років колонії
У Білорусі засудили Романа Протасевича до восьми років колонії

Суд у Білорусі засудив колишнього редактора телеграм-каналу Nexta Романа Протасевича до восьми років колонії посиленого режиму в справі про змову з метою захоплення влади. Крім того, засновнику Nexta Степану Путилу суд заочно призначив 20 років колонії, колишньому редактору каналу Яну Рудику — 19 років колонії. Про це повідомляє «Настоящее время».

Путило та Рудик перебувають за межами Білорусі, їхня справа розглядалась у порядку спеціального провадження — заочно. Тож на суді був присутній лише Роман Протасевич.

Суд у справі Nexta розпочався у відкритому режимі 16 лютого. Державний обвинувач просив для Протасевича 10 років позбавлення волі, для Путила — 20 років колонії, для Рудика — 19 років.

В останньому слові Протасевич заявив, що хоче зробити «все можливе, щоб відшкодувати збитки», які спричинили його дії.

«Я відкрито визнаю політичну поразку. Я радий, що в якийсь момент зміг знайти в собі сили, щоб зізнатися у всьому тому, що робив, тепер відповідальність лежить на мені. Визнаю, на відміну від тих, хто, зокрема, зараз за кордоном і прикривається ширмою. Уся ця ситуація дозволила мені трохи інакше поглянути на життя з боку, на ті пріоритети, які неправильно були в мене розставлені», — сказав він.

Він попросив суд розглянути його ситуацію з розумінням та ухвалити справедливе рішення про покарання, яке не буде пов'язане з позбавленням волі. До набрання чинності вироку він залишиться під домашнім арештом.

За даними білоруського державного агентства БелТА, Путила, Рудика та Протасевича звинуватили у скоєнні не менше 1586 злочинів. Серед іншого їм закинули змову з метою захоплення влади, публікацію матеріалів, які «мають деструктивні цілі», заклики протестно налаштованих громадян до актів «тероризму».

Загалом у звинуваченні Путила було 13 статей кримінального кодексу, 12 — у Рудика і дев'ять — у Протасевича.

Крім того, за позовом генпрокуратури, обвинувачені повинні виплатити «на користь держави» понад 30 млн білоруських рублів ($11,9 млн в еквіваленті) як компенсацію «майнової шкоди».

Генпрокурор повідомив, що слідство встановило зв'язок підсудних із раніше засудженими Сергієм Тихановським, Миколою Статкевичем, Ігорем Лосиком, Віктором Бабарикою, Марією Колесниковою, а також зі Світланою Тихановською, Франаком Вячоркою і Валерієм Цепкалом, які перебувають за кордоном. За словами держобвинувача, Путило, Рудик та Протасевич, крім іншого, «були причетні до розробки плану передачі державної влади Світлані Тихановській».

Опозиційного журналіста Романа Протасевича та його подругу Софію Сапегу силовики затримали 23 травня 2021 року в аеропорту Мінська. Літак, на якому Сапега та Протасевич поверталися з Афін до Вільнюса, був примусово посаджений ВПС Білорусі в мінському аеропорту. 

Влада Білорусі завела проти Протасевича справи за статтями про організацію масових заворушень у Мінську і розпалювання соціальної ворожнечі до представників влади та міліції. Його підозрюють також у розголошенні держтаємниці та «образі президента».  

У 2021 році білоруська пропаганда записала з Протасевичем низку відео, під час яких він «зізнавався» в організації несанкціонованих акцій протесту в 2020 році. Щирість  заяв Протасевича можна поставити під сумнів. Його батьки припускали, що опозиціонера катували в СІЗО.

У січні 2022 року Протасевич повідомив, що його відпустили з-під домашнього арешту і що він співпрацюватиме з провладною організацією.

13 квітня 2023 року білоруська прокуратура висунула Протасевичу нове, більш тяжке звинувачення — у повторному керівництві «екстремістським формуванням». Ідеться про адміністрування телеграм-каналу «Беларусь головного мозга».

У травні 2022 року Софію Сапегу у Білорусі засудили до шести років колонії за нібито адміністрування опозиційного телеграм-каналу «Чорна книга Білорусі». У квітні 2023 року влада Білорусі запустила процедуру передачі Софії Сапеги до Росії, адже вона є громадянкою цієї країни.

Проти засновника телеграм-каналу Nexta Степана Путила та його колеги Яна Рудика Слідчий комітет Білорусі порушив кримінальну справу у травні 2022 року. Їх звинувачували в «організації та керівництві діяльністю терористичної організації Nexta».

Путило з серпня 2020 року перебуває у Польщі під цілодобовою охороною польських спецслужб.

Фото: Agence France-Presse / Getty Images

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1603
Читайте також
15.05.2023 11:00
Оксана Ціпліцька
для «Детектора медіа»
9 504
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду