Софія Сапега написала прохання до Лукашенка про помилування – вітчим

Софія Сапега написала прохання до Лукашенка про помилування – вітчим

21 Грудня 2021
1252
21 Грудня 2021
15:24

Софія Сапега написала прохання до Лукашенка про помилування – вітчим

1252
Наразі справу дівчини передано до суду, її обвинувачують за сімома статтями Кримінального кодексу Білорусі.
Софія Сапега написала прохання до Лукашенка про помилування – вітчим
Софія Сапега написала прохання до Лукашенка про помилування – вітчим

Росіянка Софія Сапега, яку затримали в Білорусі разом із її партнером, одним із творців білоруського опозиційного телеграм-каналу Nexta Романом Протасевичем, нібито написала прохання про помилування на ім'я Олександра Лукашенка. Про це в коментарі радіо «Эхо Москвы» сказав вітчим дівчини Сергій Дудич.

«Ми таки сподіваємось на помилування президента. Я знаю, що Софія написала прохання про помилування на ім'я президента Білорусі. Чекатимемо, що буде», – розповів він.

Наразі Софія Сапега перебуває під домашнім арештом. Її справу вже передали до суду. Остаточні обвинувачення дівчині висунули за сімома статтями Кримінального кодексу Білорусі:

  • ч. 3 ст. 130 («Здійснення умисних дій, спрямованих на порушення іншої соціальної ворожнечі, вчинених організованою групою осіб, які спричинили інші тяжкі наслідки»);
  • ч. 4 ст. 16 та ст. 364 («Організація насильства та загроз застосування насильства щодо співробітника органу внутрішніх справ та його близьких з метою перешкоджання його законній діяльності»);
  • ч. 4 ст. 16 та ст. 365 («Організація впливу на співробітника органів внутрішніх справ з метою зміни характеру його законної діяльності шляхом загрози знищенням та пошкодженням майна, поширенням наклепницьких та оголошенням інших відомостей, які він бажає зберегти в таємниці»);
  • ч. 4 ст. 16 та ч. 1 ст. 366 («Організація насильства та загроз насильством, знищенням та пошкодженням майна щодо посадової особи, яка виконує службові обов'язки»);
  • ч. 4 ст. 16 та ст. 389 («Організація загрози вбивством, насильством, знищенням та пошкодженням майна щодо суддів та їхніх близьких, та загроз поширенням наклепницьких та оприлюдненням інших відомостей, які ці особи бажають зберегти в таємниці, вчиненій у зв'язку із здійсненням суддею правосуддя»);
  • ч. 4 ст. 16 та ст. 198 («Організація перешкод у будь-якій формі законної професійної діяльності журналіста, примусі його до відмови від поширення інформації, вчиненої із застосуванням насильства, з загрозою його застосування, знищенням та пошкодженням майна, утиском прав і законних інтересів журналіста»);
  • ч. 1 і 2 ст. 203-1 («Умисний незаконний збір та розповсюдження інформації про приватне життя та персональні дані іншої особи без її згоди, що спричинили суттєву шкоду правам, свободам та законним інтересам громадянина»).

23-річна Софія Сапега – громадянка Росії, але майже все життя прожила в Білорусі. У Литві Сапега має тимчасову посвідку на проживання, дівчина вчиться в магістратурі Європейського гуманітарного університету (ЄГУ) у Вільнюсі за програмою «Міжнародне право і право Європейського союзу». 

Протасевич та Сапега були затримані силовиками 23 травня 2021 року в аеропорту Мінська. Літак, на якому Сапега та Протасевич повертались з Афін до Вільнюса, був примусово посаджений ВПС Білорусі в аеропорту Мінська. 

З моменту затримання опозиціонер та його дівчина перебували у СІЗО, однак 25 червня їх помістили під домашній арешт.

Фото: Белсат

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1252
Читайте також
07.06.2023 19:32
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
734
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду