2 червня — старт 20 ювілейного Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA

2 червня — старт 20 ювілейного Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA

31 Травня 2023
572
31 Травня 2023
15:23

2 червня — старт 20 ювілейного Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA

572
Традиційно фільми на Docudays UA змагатимуться в конкурсах DOCU/СВІТ, DOCU/УКРАЇНА та DOCU/КОРОТКО, який цьогоріч також складається суто з українських фільмів.
2 червня — старт 20 ювілейного Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA
2 червня — старт 20 ювілейного Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA

У п’ятницю, 2 червня, у Києві стартує 20 ювілейний Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. 

Організатори о 17:00  запрошують до брифінгу, аби зустрітися з журі фестивалю та побачити нагороди, які вручать переможцям та переможницям фестивалю. Призові статуетки 20 Docudays UA розробив художник-кераміст Олександр Чистяков.

Час: 17:00–18:00;

Місце: кінотеатр «Жовтень», зала «Солодке життя». 

Традиційно фільми на Docudays UA змагатимуться в конкурсах DOCU/СВІТDOCU/УКРАЇНА та DOCU/КОРОТКО, який цьогоріч також складається суто з українських фільмів. Одна з десяти конкурсних стрічок отримає нагороду RIGHTS NOW!. Її вручають креативному документальному кіно, що досліджує сучасний світ і робить значний внесок у дискусію про людську гідність, свободу та рівність. Кожну конкурсну програму оцінює окремий склад журі, до якого входять зарубіжні та українські експерт(к)и, документаліст(к)и, правозахисники й правозахисниці. Також окремою нагородою відзначатиме студентське журі. Свій приз ім. Андрія Матросова також вручить команда фестивалю.

Учасники та учасниці пресбрифінгу:

Ельвіра Нєвєра (членкиня журі конкурсу DOCU/СВІТ)

Польсько-німецька режисерка та сценаристка документальних фільмів «Синдром Гамлета» (2022), «Принц і Диббук» (2017) та «Ефект доміно» (2014). Досліджує політичні, соціальні й культурні трансформації у Східній Європі. Здобула численні міжнародні нагороди, зокрема нагороду за «Найкращий документальний фільм» на 74-му Венеційському кінофестивалі та «Гран-прі» на «Тижні критики» 75-го Локарнського кінофестивалю.

Богдан Жук (член журі конкурсу DOCU/СВІТ)

Відбірник Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість». Богдан формує конкурсні та позаконкурсні програми «Молодості» та курує програму ЛГБТК+ SUNNY BUNNY — найстаріший захід України на квір-тематику (існує з 2001 року). Цьогоріч SUNNY BUNNY стає першим в Україні квірним кінофестивалем. Член журі на Teddy Awards (Берлінале), BEAST IFF (Порту), Image+Nation (Монреаль), TLVFest (Тель-Авів), Crime & Punishment IFF (Стамбул), Mezipatra QFF (Прага).

Олена Гончарук (членкиня журі конкурсів DOCU/УКРАЇНА та DOCU/КОРОТКО) 

Культурна менеджерка, культурологиня, музеологиня, копірайтерка. Нині є керівницею Музею кіно Довженко-Центру та переможницею конкурсу на посаду генеральної директорки Довженко-Центру. В Національному центрі Олександра Довженка та Державному фонді фільмів України працює з 2016 року. Разом із командою Довженко-Центру долучилася до відкриття Музею кіно, створення виставок «ВУФКУ. Lost & Found» і «Польоти уві сні та наяву», проведення фестивалю німого кіно та сучасної музики «Німі ночі», а також до суспільного руху спротиву «реорганізації» Довженко-Центру.

Масі-Мустафа Найєм (член журі нагороди RIGHTS NOW!)

Український адвокат, засновник юридичної компанії «Міллер», військовослужбовець ЗСУ, громадський діяч та правозахисник. Масі Найєм відомий внаслідок залученості до низки резонансних судових справ. Став на захист свідків у справі вбивства Катерини Гандзюк. Був адвокатом учасників/-ць акції «Хто замовив Катю Гандзюк» 9 лютого 2019 року, щодо яких почали кримінальне провадження. Захищав у суді артклуб Closer у справі обшуків на його території, проведених Нацполіцією. Надає правову допомогу ветеран(к)ам російсько-української війни. 

Куйтім Чашку (член журі нагороди RIGHTS NOW!)

Кінорежисер, сценарист, продюсер і правозахисник. Очолює Академію кіно й мультимедіа «Марубі» та є виконавчим директором Міжнародного кінофестивалю про права людини в Албанії. Голова Асамблеї Албанської Гельсінської спілки. Його фільми здобули низку нагород, зокрема «Приз критиків» на Середземноморському кінофестивалі в Бастії (1996) та «Приз ЮНЕСКО» на Венеційському кінофестивалі (1998). Куйтім Чашку є членом Європейської кіноакадемії, Албанської академії мистецтв і науки та Європейсько-балканської академії мистецтв і науки.

Олександра Калініченко (членкиня студентського журі) 

Студентка Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені І.К. Карпенка-Карого за спеціальністю «Кінознавство». Кіножурналістка-фрілансерка, брала участь в українських та міжнародних проєктах для кіножурналістів, зокрема від European Festival Network MIOB та Cineuropa. Менеджерка сайту кінотеатру українського кіно Takflix.



Долучитись до брифінгу 2 червня о 17:00 в кінотеатрі «Жовтень», зала «Солодке життя». З питань організації інтерв’ю звертайтеся до  Марії Матяшової, прескоординаторки фестивалю: maria.matiashova@docudays.ua.

Ювілейний 20 Docudays UA відбувається за підтримки Посольства Швеції в Україні, Посольства Швейцарії в Україні, Українського культурного фонду, Посольства США в Україні, Посольства Ірландії в Україні, Посольства Данії в Україні, Посольства Бразилії в Україні, Польського інституту в Києві та Чеського центру Київ. Думки, висновки чи рекомендації не обов'язково відбивають погляди урядів чи благодійних організацій цих країн. Відповідальність за зміст публікації несуть винятково його автор(к)и.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
572
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду