«УП»: Три топчиновники Міноборони отримали підозри у справі про закупівлі харчів

«УП»: Три топчиновники Міноборони отримали підозри у справі про закупівлі харчів

1 Лютого 2023
2443
1 Лютого 2023
11:57

«УП»: Три топчиновники Міноборони отримали підозри у справі про закупівлі харчів

2443
Підозри від Офісу генпрокурора отримали колишні заступники міністра, директора департаменту держзакупівель та керівника профільного держпідприємства.
«УП»: Три топчиновники Міноборони отримали підозри у справі про закупівлі харчів
«УП»: Три топчиновники Міноборони отримали підозри у справі про закупівлі харчів

Офіс генпрокурора повідомив про підозру трьом колишнім топчиновникам Міністерства оборони та його структур у справі про закупівлі харчів для військових за завищеними цінами. Про це повідомили джерела «Української правди» у правоохоронних органах.

Підозри оголосили ексзаступнику директора департаменту державних закупівель Міноборони Богдану Хмельницькому, ексзаступнику міністра оборони В'ячеславу Шаповалову та колишньому заступнику держпідприємства «Промоборонекспорт» Володимиру Терещенку.

За даними джерел, Хмельницькому оголосили підозру за фактом розтрати ним державних коштів на суму 107 796 050 гривень та щодо забезпечення підрозділів Збройних сил неякісними бронежилетами у кількості 5700 штук. 

Підозру Шаповалову оголосили за незаконні дії, внаслідок яких окремі підрозділи Збройних сил не були укомплектовані засобами індивідуального захисту на суму понад 1 млрд гривень.

Підозру Терещенку, який наразі є заступником начальника управління координації зовнішньоекономічної діяльності Міноборони, оголосили за фактом заволодіння ним шляхом зловживань та службових підроблень державними коштами в розмірі 1 340 000 доларів.

«УП» повідомляє, що відправила запити щодо підтвердження інформації до пресслужби Офісу генпрокурора, однак наразі не отримала відповіді.

Нагадаємо, 21 січня видання «Дзеркало тижня» опублікувало матеріал журналіста Юрія Ніколова «Тилові пацюки Міноборони під час війни «пиляють» на харчах для ЗСУ більше, ніж за мирного життя». У публікації йшлося про те, що Міністерство оборони нібито закуповує продукти для військових за цінами, значно вищими, ніж у магазинах Києва. 

Видання оприлюднило копію угоди вартістю 13,16 мільярда гривень, яку 23 грудня уклало Міністерство оборони на послуги організації харчування у 2023 році військових частин, що перебувають в Полтавській, Сумській, Київській, Житомирській, Чернігівській і Черкаській областях.

Для порівняння автори матеріалу обрали мережу магазинів «Сільпо» у спальному районі Києва: з’ясувалося, що ціни на продукти в угоді МО у 2-3 рази вищі.

У відповідь Міністерство оборони назвало публікацію «Дзеркала тижня» маніпуляцією та пообіцяло звернутися до СБУ.

Утім, згодом Національне антикорупційне бюро заявило, що йому було відомо про ймовірні зловживання Міноборони при закупівлі продуктів харчування для військових ще до того, як цю тему порушило видання «Дзеркало тижня». З-поміж іншого, слідство перевіряє закупівлі на понад 13 млрд грн. Попередня правова кваліфікація – ч.5 ст.191 КК України. Розслідування триває.

Заступник міністра оборони В’ячеслав Шаповалов подав у відставку на тлі звинувачень у зловживаннях при закупівлі харчів для військових. Відставку затвердив Кабмін 24 січня.

Керівник департаменту держзакупівель Богдан Хмельницький, як повідомив міністр оборони Олексій Резніков на комітеті парламенту з питань антикорупційної політики, був відсторонений від посади у грудні 2022 року і звільнений у двадцятих числах січня 2023 року. 

На тлі скандалу 25 січня у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт № 8381, який пропонує зробити оборонні закупівлі більш відкритими та прозорими. Депутати пропонують зобовʼязати державного замовника оборонної закупівлі оприлюднювати за її результатами звіт про закупівлю в електронній системі закупівель.

Фото: Міноборони/фейсбук

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2443
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду