Міністерство оборони звернулося до СБУ не через журналістів, а через своїх працівників

Міністерство оборони звернулося до СБУ не через журналістів, а через своїх працівників

24 Січня 2023
1267
24 Січня 2023
22:28

Міністерство оборони звернулося до СБУ не через журналістів, а через своїх працівників

1267
Нові контракти на харчування військових ще не діють і проходять перевірку, — члени антикорупційного парламентського комітету переказують зустріч із міністром оборони
Міністерство оборони звернулося до СБУ не через журналістів, а через своїх працівників
Міністерство оборони звернулося до СБУ не через журналістів, а через своїх працівників

Міністр оборони Олексій Резніков 24 січня виступив на комітеті парламенту з питань антикорупційної політики. Про це повідомляє видання «Бабель» із посиланням на дописи народного депутата Ярослава Юрчишина («Голос») та Вікторії Сюмар («Європейська солідарність»). 

Зустріч відбувалася через розслідування «Дзеркала тижня» з приводу буцімто завищених цін на закупівлі харчування військових. У своїй першій реакції Міністерство оборони анонсувало, що готує матеріали до СБУ «з метою проведення розслідування щодо поширення завідомо неправдивих відомостей, які наносять шкоду інтересам оборони в особливий період». 

Проте на зустрічі з народними депутатами, як стверджує Вікторія Сюмар, міністр заявив, що йдеться не про розслідування проти журналістів. А проти працівників міністерства оборони, які були джерелами інформації. 

Ярослав Юрчишин переказує слова Резнікова, що нові контракти на харчування військових ще не діють. І, оскільки в них були «неточності», то довогори перевіряють. Також сферу закупівель за запитом міністра перевіряє Державна аудиторська служба. І за запитом голови антикорупційного комітету Анастасії Радіної планує перевірити Рахункова палата. 

Вікторія Сюмар додає, що міністерство оборони буцімто думає над іншою системою закупівель, коли «буде сформовано 52 види меню для військовослужбовців і закупівлі здійснюватимуться під ці меню». Проект очікується за 4-5 місяців.

Щодо відставки В’ячеслава Шаповалова, заступника міністра оборони, який відповідав за тилове забезпечення війська, Вікторія Сюмар переказує, що той пішов, бо в переліку харчів дійсно були «помилки». Ярослав Юрчишин додає, що Богдан Хмельницький, керівник департаменту держзакупівель, за словами міністра оборони, був відсторонений від посади у грудні 2022 року і звільнений у двадцятих числах січня 2023 року. 

Нагадаємо, 21 січня 2023 року видання «Дзеркало тижня» опублікувало матеріал журналіста Юрія Ніколова «Тилові пацюки Міноборони під час війни «пиляють» на харчах для ЗСУ більше, ніж за мирного життя». У публікації йшлося про те, що Міністерство оборони нібито закуповує продукти для військових за цінами, значно вищими, ніж у магазинах Києва. 

Видання оприлюднило копію угоди вартістю 13,16 мільярда гривень, яку 23 грудня уклало Міністерство оборони на послуги організації харчування у 2023 році військових частин, що перебувають в Полтавській, Сумській, Київській, Житомирській, Чернігівській і Черкаській областях.

Для порівняння автори матеріалу обрали мережу магазинів «Сільпо» у спальному районі Києва: з’ясувалося, що ціни на продукти в угоді МО у 2-3 рази вищі.

У відповідь Міністерство оборони назвало публікацію «Дзеркала тижня» маніпуляцією та пообіцяло звернутися до СБУ.

Національне антикорупційне бюро заявило, що йому було відомо про ймовірні зловживання Міноборони при закупівлі продуктів харчування для військових ще до того, як цю тему порушило видання «Дзеркало тижня». З-поміж іншого, слідство перевіряє закупівлі на понад 13 млрд грн. Попередня правова кваліфікація – ч.5 ст.191 КК України. Розслідування триває.

На тлі скандалу у Верховній Раді ініціюють законопроєкт щодо частково відкриття інформації про закупівлі в умовах воєнного стану.

Фото: Міноборони України

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1267
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду