detector.media
09.05.2023 12:51
Кінофестиваль Docudays UA опублікував конкурсну програму DOCU/УКРАЇНА
Кінофестиваль Docudays UA опублікував конкурсну програму DOCU/УКРАЇНА
Docudays UA: Більшість з п’яти фільмів, зібраних у цій програмі, про зовсім недалеке минуле, яке, однак, стало точкою відліку нової реальності — про початок і перший рік повномасштабного вторгнення.

Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA  опублікував конкурсну програму DOCU/УКРАЇНА, до якої увійшли п'ять фільмів. Інші програми конкурсу та позаконкурсні програми оприлюднять незабаром.

Зокрема, до DOCU/УКРАЇНА увійшли документальний фільм «20 днів у Маріуполі» Мстислава Чернова про облогу росіянами Маріуполя, фільм «Король Лір: як ми шукали любов під час війни» Дмитра Грешка про переселенців, які опинилися в Ужгороді, фільм «День незалежності» Володимира Тихого про святкування 31-ї річниці відновлення державності України, фільм «Залізні метелики» Романа Любого про обставини збиття літака MH17 та фільм «Крихка пам’ять»  —  інтимне, сімейне кіно, яке створювалося без прив’язок і відсилань до війни, коли молодий кінооператор Ігор Іванько випадково знаходить пошкоджений фотоархів свого діда – відомого радянського та українського кінооператора Леоніда Бурлаки. 

«Більшість з п’яти фільмів, зібраних у цій програмі, про зовсім недалеке минуле, яке, однак, стало точкою відліку нової реальності — про початок і перший рік повномасштабного вторгнення. Окупація Маріуполя, життя біженців/-ок в Ужгороді, перший День Незалежності в стані повномасштабної війни. Фільми Мстислава Чернова, Дмитра Грешка і Володимира Тихого — кожен на свій штиб документують прояви війни. Страшно, але багато з того, що їм вдалося вхопити, здається, ми вже починаємо забувати. Відбувається щось нове, і ці події перестають бути частиною нашої повсякденної реальності. Або, можливо, ми свідомо відштовхуємо пам’ять про ці найстрашніші дні й місяці якомога далі, бо так легше?», — пишуть організатори.

Конкурсна програма DOCU/УКРАЇНА, це фільми креативної документалістики, в яких етичні та правові проблеми розкриваються за допомогою виразних художніх засобів.

Конкурсна програма складається з трьох секцій: DOCU/СВІТ — міжнародний конкурс з повнометражних і середньометражних документальних стрічок, тривалість яких перевищує 30 хвилин. DOCU/КОРОТКО — міжнародний конкурс короткометражних документальних стрічок, тривалість яких не перевищує 30 хвилин. DOCU/УКРАЇНА — національний конкурс. Тут представлені документальні стрічки різної тривалості, створені в Україні або в копродукції з Україною. Також допускається участь стрічок, створених українськими режисер(к)ами та компаніями-виробниками з інших країн.

20-й Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA відбудеться 2–8 червня 2023 року в гібридному форматі (тобто частково онлайн), до якого організаторів уперше змусила вдатися епідемія коронавірусу.  

Docudays UA-2023 вже оголосив набір волонтерів, який триватиме до 21 травня. 

Також уже відомий склад журі міжнародного конкурсу документальних стрічок DOCU/СВІТ, конкурсних програм DOCU/УКРАЇНА та DOCU/КОРОТКО, а ще журі, яке визначить фільм, що отримає Спеціальний приз RIGHTS NOW!.

Попередній, 19-й, Docudays UA відбувся в листопаді 2022 року на Львівщині. Фестиваль розпочався у Львові й побував у 22 областях України та вперше — за кордоном. Загалом він тривав до 30 грудня. 

У березні 2022-го команда Docudays UA ініціювала створення об'єднаної бази відео- та аудіосвідчень воєнного часу «Архів війни». Збирають матеріали, які фіксують злочини, скоєні російською армією на території України з 24 лютого 2022 року, і те, як вони вплинули на життя та побут українців. 

Чільне фото: кадр з фільму «20 днів у Маріуполі»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY