«Дякую за чай, а тепер дайте нам ваші літаки». Візит Зеленського до Сполученого Королівства — на перших шпальтах британських видань

«Дякую за чай, а тепер дайте нам ваші літаки». Візит Зеленського до Сполученого Королівства — на перших шпальтах британських видань

10 Лютого 2023
4058
10 Лютого 2023
10:00

«Дякую за чай, а тепер дайте нам ваші літаки». Візит Зеленського до Сполученого Королівства — на перших шпальтах британських видань

4058
Історичний візит українського лідера до Лондона зайняв місце на перших шпальтах британських газет.
«Дякую за чай, а тепер дайте нам ваші літаки». Візит Зеленського до Сполученого Королівства — на перших шпальтах британських видань
«Дякую за чай, а тепер дайте нам ваші літаки». Візит Зеленського до Сполученого Королівства — на перших шпальтах британських видань

Британська газета The Times на своїй першій шпальті номера за 9 лютого опублікувала портрет Зеленського із жестом перемоги, який колись показав Вінстон Черчилль — і обіграла це у підзаголовках:

«"Дайте нам крила для свободи" — Зеленський звернувся до членів парламенту та зустрівся з королем під час історичного візиту в Британію. Він нагадує Черчилля і звертається з проханням про реактивні літаки — і прем’єр-міністр може виконати його бажання».

The Guardian, британська щоденна газета, на першій шпальті теж розмістила світлину із Зеленським та прем'єр-міністром Сполученого Королівства (СК) Ріші Сунаком на тлі танка з підписом: «Володимир Зеленський, ліворуч, і Ріші Сунак на військовій базі в Дорсеті вчора під час візиту президента в СК». Заголовок до редакційного матеріалу, винесений на першу шпальту, з продовженням на восьмій сторінці, такий: «"Дайте нам крила": Зеленський закликав Сполучене Королівство надати бойові винищувачі в історичному зверненні».

Щоденний британський таблоїд «Daily Express» на першій шпальті розмістив репортаж із постраждалої від землетрусу Туреччини, однак у «підвалі» подав світлину Зеленського та Ріші Сунака і цитату колишнього прем'єра Бориса Джонсона, супроводжувані заголовком найбільшим кеглем: «Відправте Зеленському всі наші літаки».

Щоденний таблоїд «Daily Mail» за четвер розмістив світлину Зеленського і Сунака в авіаційних шоломах з підписом, що вони залишили Лондон на гелікоптері. А от заголовок до статті про візит (із продовженням на внутрішніх сторінках) такий:

«Після надважливого візиту Зеленського Борис (Джонсон — авт.) закликає нас постачати Україні винищувачі... а Ріші говорить, що немає нічого такого, що не можна обговорити. Тепер дайте йому крила, які потрібні для свободи».

Щоденна газета «Metro», яка належить тому ж власнику, що і «Daily Mail» і розповсюджується безплатно, розмістила на першій шпальті колаж із виступу Володимира Зеленського у Вестмінстер Холл перед членами парламенту й перами та його рукостискання з королем Карлом ІІІ. Заголовок, набраний великим кеглем, обігрує подібність назв двох країн — UK(Сполучене королівство)RAINE. Підзаголовки:

«Зеленський зустрівся з королем під час історичного візиту, щоб подякувати Британії» та «Він просить бойові літаки і хвалить підтримку Бориса (Джонсона — авт.)».

Щоденний таблоїд «Daily Mirror» замість яскравих фото обрав яскравий заголовок:

«Прохання Зеленського про королівські винищувачі: "Дайте нам ваші крила свободи". Український президент сподівається на візит до Сполученого Королівства... проте Росія попереджає про "наслідки"».

«Daily Telegraf» вирішила майже всю першу шпальту виділити під репортаж з візиту Зеленського. На першій сторінці розміщена стаття і фото з підписом, що це Зеленський і Сунак на базі королівських військово-повітряних сил Нортхолт перед відльотом до Дорсету.

Ще одна колишня безплатна щоденна лондонська газета, що виходить у цифровому форматі, «Independent», розмістила на першій шпальті фотографію рукостискання двох лідерів і невелику замітку з заголовком:

«Історичне рукостискання, що може відправити британські літаки в Україну. Прем'єр відповідає на настійне прохання Зеленського до парламенту: дайте нам крила свободи».

Лідер ділового світу «Finansial Times» із головним офісом у Лондоні присвятив візиту замітку на першій шпальті серед інших тем, супроводивши її світлиною з виступу українського президента у Вестмінстер Холлі, зате з продовженням аж на трьох внутрішніх сторінках. Заголовок — теж про крила:

«Зеленський просить: дайте нам крила для свободи. Український президент схиляє членів парламенту та перів».

Закінчимо наш огляд таблоїдом «The Sun», найбільш «жовтим» серед усіх перерахованих видань. У їхній редакції на першій шпальті розмістили світлину, де Зеленський тисне руку королю, а супроводили це таким заголовком:

«Дякую за чай... А тепер дайте мені ваші літаки».

Нагадаємо, 8 лютого Зеленський побував із робочим візитом у Великій Британії, де зустрівся з прем'єр-міністром Ріші Сунаком та уперше з королем Чарльзом III, а ще відвідав полігон, де українських військових навчають керувати танками Challenger 2.

Також він виступив перед парламентом Великої Британії, де заздалегідь подякував за літаки. Прем'єр Великої Британії доручив Міноборони вивчити, які літаки можна передати Україні.

Фото: головне — PA Reporter, у тексті — сайти та соцмережі видань.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4058
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду