«Культура у часи війни не може бути поза. Вона обирає сторону»: Зеленський виступив на відкритті Берлінале (ВІДЕО)

«Культура у часи війни не може бути поза. Вона обирає сторону»: Зеленський виступив на відкритті Берлінале (ВІДЕО)

17 Лютого 2023
2812
17 Лютого 2023
09:08

«Культура у часи війни не може бути поза. Вона обирає сторону»: Зеленський виступив на відкритті Берлінале (ВІДЕО)

2812
Володимир Зеленський: У боротьбі зі злом завжди лунають два голоси — правди і пропаганди. І пропаганда не здатна перемогти остаточно, якщо мистецтво не припиняє боротьбу.
«Культура у часи війни не може бути поза. Вона обирає сторону»: Зеленський виступив на відкритті Берлінале (ВІДЕО)
«Культура у часи війни не може бути поза. Вона обирає сторону»: Зеленський виступив на відкритті Берлінале (ВІДЕО)

Президент Володимир Зеленський звернувся до учасників церемонії відкриття 73-го Берлінського кінофестивалю. 

Свою промову Зеленський почав зі згадки про фільм «Небо над Берліном» німецького режисера Віма Вендерса, який за два роки до падіння Берлінської стіни показав, як розколоте надвоє місто об’єднують Ангели, вільно літаючи над стіною.  

«Багато років Потсдамську площу «перерізала» Берлінська стіна. Формально вона розділяла Західний і Східний Берлін. Вона розділяла вільний світ і тоталітарний. І мова не лише про державні кордони на карті. Стіна розділяла різні світогляди, філософії, різні цінності.  

Сьогодні таку ж стіну в Україні прагне побудувати Росія. Стіну між нами та Європою. Щоб відмежувати Україну від власного вибору і власного майбутнього. Стіною між свободою і рабством. Між правом на життя і ракетними обстрілами. Між розвитком і руїнами, які по собі лишає Росія. Стіною між цивілізацією і тиранією», — сказав президент. 

Зеленський поставив питання, у такому протистоянні на чиєму боці  мають бути культура та мистецтво і чи далі вони можуть залишатися поза політикою. 

«Росія веде повномасштабну війну проти нас майже рік. Майже рік обстрілює і руйнує мирні міста, майже рік вбиває людей, вбиває жінок і дітей, погрожує світу ядерним ударом, провокує продовольчу, енергетичну, екологічну, міграційну та інші кризи на всіх континентах. Чи може мистецтво бути поза політикою? Чи має кіно бути поза політикою? Це одвічне питання, але сьогодні знову вкрай актуальне», — зауважив президент. 

Він нагадав, що під час, коли російських спортсменів, музикантів та митців надалі пробують запрошувати нар ізні заходи, лише цієї ночі  Росія випустила по Україні 36 ракет та іранські дрони. 

«Культура і кіно можуть бути поза політикою. Але тільки не тоді, коли це політика агресії. Не тоді, коли це політика масових злочинів, убивств, терору, прагнення знищити інші країни та інші народи. Коли це політика тотальної війни. Тобто – політика нинішньої Росії. За таких обставин і у такі часи – мистецтво не може бути нейтральним. Не може бути «поза». 

Культура у такі часи робить вибір. Обирає сторону. І або різними способами каже своє слово, чим бореться і протидіє злу. Або ж – не помічає і мовчить, чим, фактично, йому допомагає. Бо, коли мистецтву байдуже і його не чути, тоді рупори зла лунають гучніше та переконливіше», — заявив Зеленський. 

За його словами, у боротьбі людства зі злом завжди лунає два голоси  правди і пропаганди. На деякий час пропаганда здатна заглушити правду, але не здатна перемогти остаточно, якщо мистецтво не припиняє боротьбу і розуміє, що стояти осторонь – означає бути поруч зі злом. 

Президент подякував організаторам за те, що Берлінале зробив вибір і не допустив на цьогорічний фестиваль інституції і персони, які підтримують Кремль, та фільми, зняті за підтримки Росії. А також за підтримку та увагу до України, зкорема за офіційний значок фестивалю «Золотий ведмідь», який цьогоріч став синьо-жовтим.  

«Усім вам відомі гасло і мета першого Берлінале. Це — «вітрина вільного світу». Україна сьогодні — це фортеця вільного світу. ... Фортеця, яка обов’язково вистоїть. І переможе», — закінчив промову Зеленський. 

 

Берлінський міжнародний кінофестиваль відбудеться з 16 по 26 лютого.

Цьогоріч Україну презентуватимуть шість фільмів: повнометражні художні картини «Залізні метелики» Романа Любого та «Ти мене любиш?» Тоні Ноябрьової, документальні стрічки «Прокидаючись у тиші» Міли Жлуктенко та Даніеля Асаді Фаезі, «Ми не згаснемо» Аліси Коваленко та «Східний фронт» Віталія Манського і Євгена Титаренка, а також короткометражний ігровий дебют Надії Парфан «Це побачення».

Крім цього, спеціальною позаконкурсною подією цьогорічного Берлінського міжнародного кінофестивалю стане прем’єра документального фільму про Україну американських кінорежисерів Шона Пенна і Аарона Кауфмана «Суперсила» («Superpower»). 

Також на фестивалі презентують трейлер та перші три новели альманаху «Війна очима тварин», у виробництві якого беруть участь українські кінематографісти.

Режисерка Катерина Горностай братиме участь у роботі журі категорії «Generation 14plus» 73-го Берлінського міжнародного кінофестивалю. Крім того, програмна директорка Київського міжнародного фестивалю короткометражних фільмів (KISFF) Саша Прокопенко увійшла до складу журі квір-програми Teddy Award на Берлінале-2023.

Фото: Офіс президента

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2812
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Антибот
431 дн. тому
"Гетьман" твій блазень
Тарас
432 дн. тому
що блазень знає про культуру
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду