«Мені загрожує 30 років колонії»: проти Олексія Навального порушили справу про тероризм

«Мені загрожує 30 років колонії»: проти Олексія Навального порушили справу про тероризм

26 Квітня 2023
1189
26 Квітня 2023
16:26

«Мені загрожує 30 років колонії»: проти Олексія Навального порушили справу про тероризм

1189
Опозиційному політику не дають змоги ознайомитися з матеріалами справи, весь час тримаючи його у штрафному ізоляторі.
«Мені загрожує 30 років колонії»: проти Олексія Навального порушили справу про тероризм
«Мені загрожує 30 років колонії»: проти Олексія Навального порушили справу про тероризм

Проти опозиційного політика Олексія Навального, який відбуває термін покарання в колонії у Володимирській області, порушили справу за статтею про тероризм. Її вже виокремили з наявної справи за статтею про екстремізм. Про це політик повідомив на засіданні суду, пише «Українська правда» із посиланням на повідомлення «Радіо Свобода».

«Вони висунули абсурдні звинувачення, через які мені загрожує 30 років колонії. Слідчий Відюков учора сказав, що із цієї справи окремо виділено терористичну справу про те, що я, сидячи у в'язниці, чиню теракти. І у цій справі мене судитиме окремо військовий суд. 

Мені загрожує 30 років у цій справі, мабуть, довічне у наступній. 195 томів справи. Вони намагаються змусити мене ознайомитися з нею з урахуванням того, що я весь час перебуваю в ШІЗО (штрафний ізолятор вирізняється особливо жорсткими умовами. — Ред.), учора ввечері мене знову туди заселили», — написала команда Навального у твіттері, транслюючи слова свого лідера.

29 грудня 2020-го Навального оголосили в розшук у Росії через давню справу щодо нібито шахрайства.

Навальний перебував у Німеччині з кінця серпня 2020 року, коли його після отруєння «Новачком» у Росії привезли на лікування в клініку «Шаріте».

17 січня 2021 року Навальний повернувся до Москви. Спочатку його літак мав прибути до аеропорту «Внуково», але пізніше змінив маршрут на «Шереметьєво».

Тим часом у «Внуково» силовики затримали соратників Навального та кореспондентів «Нової газети» і каналу «Дождь». 

У зоні паспортного контролю «Шереметьєво» затримали й самого Навального.

23 і 31 січня в Росії відбувались масові акції протесту з вимогою звільнити опозиціонера. Були затримані тисячі протестувальників та людей, які взагалі не мали стосунку до акцій. 23 січня затримали більше 20 журналістів, а 31 січня — щонайменше 82.

2 лютого 2021-го стало відомо, що політика засудили до 3,5 років колонії.

У червні 2021 року Мосміськсуд визнав «екстремістськими» засновані Навальним структури — Фонд боротьби з корупцією та Фонд захисту прав громадян, які також були визнані організаціями, що здійснюють функції «іноземного агента».

У липні 2021 року Роскомнагляд заблокував доступ до сайту Олексія Навального нібито через порушення закону про інформацію. Сайти його соратників також заблокували. Зокрема, сайти Любові Соболь і Леоніда Волкова, а також профспілки «Альянс лікарів», яку визнали в Росії «іноземним агентом». Загалом Роскомнагляд заблокував 49 сайтів, які були пов’язані з Навальним.

У серпні 2021-го Преображенський районний суд Москви засудив прессекретарку російського опозиційного політика та блогера Олексія Навального Кіру Ярмиш до 1,5 років обмеження волі за «підбурювання до порушення санітарно-епідеміологічних правил» на опозиційному мітингу.

Згодом у Росії припинив існування «Фонд боротьби з корупцією» Навального, який розслідував статки чиновників та пропагандистів.

Фото: Олексій Навальний 26 квітня. Фото його команди у Twitter

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1189
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду