Кузьма, «рагулі» та Навальний. Огляд політичних відеоблогів за 17—23 серпня 2020 року

Кузьма, «рагулі» та Навальний. Огляд політичних відеоблогів за 17—23 серпня 2020 року

26 Серпня 2020
2097
26 Серпня 2020
14:30

Кузьма, «рагулі» та Навальний. Огляд політичних відеоблогів за 17—23 серпня 2020 року

2097
Шарій критикує Зеленського за Андрія Кузьменка, Петров звернувся до Єгорової від імені «селюків та рагулів», а Лещенко вступився за честь та гідність Бігуса.
Кузьма, «рагулі» та Навальний. Огляд політичних відеоблогів за 17—23 серпня 2020 року
Кузьма, «рагулі» та Навальний. Огляд політичних відеоблогів за 17—23 серпня 2020 року

На тижні, що передував Дню Незалежності, відеоблогери говорили про різні теми. Хтось — про посмертне присвоєння звання Героя України Кузьмі, інші — про можливе отруєння Олексія Навального, а дехто емоційно відреагував на заяви Сніжани Єгорової про «рагулів на фронті».

Зеленський знову не вгодив

У часи, коли важливі закордонні теми на кшталт протестів у Білорусі потроху збавляють медійні оберти, блогери витягують з рукавів завжди дієвий козир — Володимира Зеленського. Його можна критикувати як за помилки, що їх глава держави припустився реально, так і під вигаданим приводом.

Блогер та політик Анатолій Шарій використовує обидві можливості. На тижні президенту дісталося, зокрема, й за присвоєння звання Героя України лідеру гурту «Скрябін» Андрієві Кузьменку, який загинув в автокатастрофі на початку 2015 року. У соціальних мережах ініціативу президента розкритикували, тож Шарій вирішив не відставати й собі.

У тематичному відео лідер партії червоних кульок нагадав, як соліст «Скрябіна» у 2004 році брав участь у турі на підтримку кандидата у президенти Віктора Януковича, а потім — інших політичних сил різного ідейного спрямування. Виступи артист нібито пояснював потребою в грошах. Але під час Революції гідності різко став на бік протестувальників та розкритикував тодішнього главу держави — того ж таки Януковича. Зеленський же, нагороджуючи загиблого музиканта, на думку Шарія, хотів догодити всім, та знову не вийшло.

Благодатний ґрунт критики Зеленського почав освоювати і потенційний кандидат у мери Києва, шоумен Сергій Притула. Він проаналізував кадрову політику зеленої команди за рік при владі. «Що ми маємо з моменту, як хлопці прийшли до влади? Нічого. Нуль!» — каже Притула. Жодних покращень у країні за нової влади, мовляв, українці не побачили.

При цьому слова про кадровий голод, про який любить говорити президент, потенційного кандидата відверто дратують. «Казати, що в сорокамільйонній державі кадровий голод — тотальна неповага до тисяч професіоналів», — критикує зелену команду політик та шоумен. Проблема ж у тому, каже Притула, що якісні кадри просто не хочуть «псувати карму» співпрацею з командою президента.

Лідер партії «5.10» Геннадій Балашов і собі згадав про «Слугу народу». Але не про політичну партію, а про однойменний серіал, що вийшов на українському телебаченні 2015 році і мав відоме продовження до минулорічних президентських виборів.

Балашов розкритикував продаж серіалу на російський телеканал ТНТ (який, щоправда, з показу швидко зняли). Права на відеопродукт, в інтерпретації блогера, «продала какая-то швейцарская компания…, чтобы скрыть налоги». Хоча насправді компанія — шведська. Та згадки про продаж серіалу «Слуга народу» — лише «розігрів» перед ключовим меседжем відео. «Вам действительно нужен такой “Слуга народа”, который валяет дурака?» — риторично цікавиться блогер. Тоді як кращим варіантом, мовляв, було би обирати «хозяев народа» — підприємців, які рухають економіку України вперед.

Хто кому рагуль?

Чимало дров у багаття суперечок у соцмережах днями підкинула телеведуча та колишня дружина шоумена Антіна Мухарського — Сніжана Єгорова. В одному з інтерв’ю вона зробила скандальну заяву про учасників бойових дій на Сході. «Мені не подобаються ці герої, ці рагулі, які повилазили незрозуміло звідки. Селюки, які розмовляють на суржику. І готові своє життя покласти... Своє життя, яке? Життя, яке собою нічого не представляє», — сказала Єгорова.

Захисники України слова медійниці без уваги не залишили. Відреагував, зокрема, і прихильник Петра Порошенка, учасник бойових дій Олексій Петров. В емоційному влозі Петров розповів, як сам, будучи підприємцем, з початком вторгнення Росії відклав справи і пішов на війну. А ще згадав про оперного співка Василя Сліпака, який чотири роки тому загинув на Донбасі. В кожному батальйоні, наголошує Петров, є люди з академічною освітою, талановиті спортсмени та успішні бізнесмени. І навіть після загибелі воїнів будуть пам’ятати довго, а таких, як Єгорова, забудуть швидко.

Навального не пропонувати

Ще одна тема, що сколихнула блогерську спільноту — ймовірне отруєння російського опозиціонера Олексія Навального. Про це, зокрема, розмірковувала блогерка «Страни.ua» Олеся Медведєва. Вона наводить дані російського телеграм-каналу Mash, де повідомили, що напередодні інциденту Навальний начебто вживав спиртне. Воно у комбінації з медичними препаратами начебто могло дати неочікувану реакцію. Та й офіційних підтверджень отруєння «удобного (для Путіна) оппозиционера», мовляв, досі немає.  

Згадував про подію й активіст Сергій Стерненко. Показовий поборник усього українського, блогер зі старту заявив: «Яка, в біса, різниця, що відбувається в країні окупантів?» На думку Стерненка, Навальний — це «типовий приклад російського ліберала, який ламається на запитанні “чий Крим?”» Історія з політиком, певен Стерненко, вчить нас лише того, що з того боку — варвари, з якими в України не має бути нічого спільного. Ну а тим, хто співчуває російському опозиціонеру, Сергій Стерненко у своєму фірмовому стилі порадив задуматися, чи не помилилися вони країною.

Не відомо, чи дивився влог Стерненка Дмитро Гордон та чи замислився про виїзд з України. Проте Навальному блогер щиро співчуває, вважаючи його «самым ярким оппозиционером сегодняшней России». Телевізійник майже певен, що росіянина отруїли, адже для Росії це, мовляв, практика звична. Проте Гордон припускає, що саме Путіну отруєння Олексія Навального не вигідне. Тож операцію, мовляв, могли провести і противники російського диктатора.

За Бігуса відповісте!

А от колишній народний депутат від «Блоку Петра Порошенка», а ще раніше — журналіст,  Сергій Лещенко вступився за честь журналіста-розслідувача Дениса Бігуса. Його днями внесли на сайт «Миротворець» начебто за бездоказовість розслідування про корупцію в «Укроборонпромі».

Те, як святкують невдачі Бігуса «порохоботи», певен Лещенко, відвертає увагу від того факту, що суд не мав права визнавати неправдивим повністю все розслідування журналістів, а мав вказати, які саме розділи матеріалу не підтверджені доказами. Визнання неправдивим усього розслідування, мовляв, не відповідає постанові пленуму Верховного Суду України. Тож таке рішення суду, на думку Лещенка, є незаконним та спрямоване на відбілювання честі колишнього першого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони Олега Гладковського.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2097
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду