Навальний єднає, коронавірус роз’єднує. Огляд політичних відеоблогів за 5–11 жовтня 2020 року

Навальний єднає, коронавірус роз’єднує. Огляд політичних відеоблогів за 5–11 жовтня 2020 року

15 Жовтня 2020
2777
15 Жовтня 2020
10:30

Навальний єднає, коронавірус роз’єднує. Огляд політичних відеоблогів за 5–11 жовтня 2020 року

2777
Гончаренко та Шарій дивляться Дудя, Притула пояснює, як голосувати за новим виборчим кодексом, Казанський відзначає, що про занепад «ЛДНР» вже говорять навіть на російських токшоу.
Навальний єднає, коронавірус роз’єднує. Огляд політичних відеоблогів за 5–11 жовтня 2020 року
Навальний єднає, коронавірус роз’єднує. Огляд політичних відеоблогів за 5–11 жовтня 2020 року

Вибори, коронавірус і російський опозиціонер Навальний — теми, що були помітними у блогосфері на тижні. Що ж, бодай якась альтернатива головній темі, яку зазвичай експлуатують відеоблогери, — критиці Володимира Зеленського (або — рідше — його захисту).

Попри місцеві вибори згадаємо Навального

Не забуваючи, як багато підписників має в Росії найпопулярніший політичний блогер пострадянського простору та значно менш популярний політик, Анатолій Шарій знову трохи відволікся від улюбленої теми «В усьому винен Зеленський». І приділив увагу Росії. Точніше, рефлексував на інтерв’ю російського опозиціонера Олексія Навального популярному місцевому журналісту Юрію Дудю. Відео розмови за тиждень перейшло відмітку 17 мільйонів переглядів.

Шарій, у свою чергу, відзначив «некоторую инфантильность» Навального, а далі вже мовив про інцидент із отруєнням опозиціонера. Шарій «виводить на чисту воду» Навального, вказуючи, що у версії постраждалого опозиціонера є часові та інші суперечності. Сумнівається Шарій і в тому, чи справді був використаний отруйний препарат «Новачок», як заявляють, мовляв, у команді Навального. Заяви про отруєння Навального саме цією речовиною, зроблені західними фахівцями, блогер, схоже, на віру не приймає.

Що Шарію (з тих чи інших причин) сумнівно, те Гончаренку — якраз. Бо, коментуючи те ж інтерв’ю Навального, народний депутат від «Європейської солідарності» називає це відео «самым плохим подарком Путину на день рождения» (свято російський президент відзначає 7 жовтня), адже опозиціонер «напрямую обвинил в отравлении Путина». При цьому сам Шерлок Гончаренко пов’язав в один ланцюжок Путіна, отруєння Навального та протести в Білорусі. Україна ж, вважає нардеп, на фоні інциденту має вимагати посилення антиросійських санкцій.

У сухому залишку Олексію Навальному та Юрію Дудю можна подякувати хоча б за те, що їхнє спільне відео хоч трохи відволікло українських політиків-блогерів від теми «Зеленський усіх зрадив». Адже від одноманітності контенту, що його останнім часом (і дедалі більше з наближенням місцевих виборів) продукують Шарій, Гончаренко та інші хейтери влади, нудить.

Агітуй як востаннє

Прийдешні місцеві вибори — одна з ключових тем для відеоблогерів. Що й не дивно, адже чимало ютуберів і самі фігурують у списках кандидатів до місцевих рад. Тож нині суміщають приємне з корисним: переконують виборців голосувати за них і збирають перегляди. Як-от автор проєкту «Вата Шоу», а тепер кандидат на посаду мера Полтави Андрій Карпов. Як і Шарій, він трохи відволікся від свого головного заняття — критики Зеленського та його команди. Бо для хайпу саме стала у пригоді звістка про те, що групу «Вата Шоу» у фейсбуку заблоковано. За словами Карпова, який, само собою, записав про це окреме відео — «через прояви ненависті». Хоча ненависть у прихильників Карпова, каже той, «одна: до окупантів». Тому блогер-кандидат закликав симпатиків написати в офіс Фейсбуку, щоби доступ до групи відновили. Проте (небачене для прихильників Порошенка явище) не став винуватити у блокуванні владу Зеленського, а списав це на скарги росіян.

Блогер, який прагне стати мером Києва, — Сергій Притула — тим часом вдався до корисніших речей: записав відео про те, як голосувати на місцевих виборах. «Вам видадуть бюлетень, а там — страшне», — зі старту лякає виборців шоумен. Та далі пояснює, як із тим «страшним» розібратися. А ще закликає громадян іти на вибори не лише для голосування, а й для спостереження, щоб волевиявлення було вільним і чесним.

Сергій Стерненко, якому не треба нині набирати електоральні бали, займався тим, що важливо ютуберу, — набирав перегляди відео. Чи не найоригінальнішим на тижні на його каналі став ролик «Топ 10 найтрешовіших та найтупіших агітацій до місцевих виборів в Україні 2020». Тут тобі і про кришки для консервації від кандидата в мери Полтави Сергія Капліна, й роздача кавунів від херсонського кандидата Ігоря Колихаєва, і про розклеювання агітації від «Слуги народу» на Миколаївщині, для якого задіяли спецтехніку надзвичайників. Одним словом, це варто дивитися, бо про таке важко просто розповісти.

Про ковід сумно й весело

Згадували блогери і про коронавірус. Тільки здебільшого в контексті дивних заяв про хворобу з боку політиків. Зокрема, блогер із каналу Романа Скрипіна Назар Поливка у щотижневій програмі «Та й таке» згадав про візит до Москви кума Путіна Віктора Медведчука. Там лідер «ОПЗЖ» хвалився, що вже випробував на собі російську протикоронавірусну вакцину. «Працює вона чи ні, російський лідер не знає. Бо він у цій справі — новачок», — іронізує блогер. А ось проросійським медіа в Україні не до сміху — вони в поті чола доводять глядачам, що українцям треба негайно купувати й колоти російську вакцину, дарма що вона не дотестована.

А от Денис Казанський, який народився і тривалий час жив у нині окупованому Донецьку, зазначає, як Росія вчергове кинула своїх прихильників — самопроголошену владу окупованих територій. Мовляв, мешканців окупованих територій кинули напризволяще в боротьбі з епідемією, без ліків та кваліфікованої медичної допомоги. Про це, каже Казанський, на російських токшоу нині кричать навіть адепти «русской весны», які давно втекли з України.

Денис Казанський наголошує: вже навіть проросійські пропагандисти й симпатики окупаційної влади визнають: усе, що залишила по собі на Донбасі Росія, — це бідність, руїна й занепад. І про це, певен блогер, українці мають доносити інформацію якнайширшому колу людей.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2777
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду