Ходорковський і Навальний об’єдналися для допомоги політв’язням у Росії – у тому числі Сенцову і Савченко

Ходорковський і Навальний об’єдналися для допомоги політв’язням у Росії – у тому числі Сенцову і Савченко

31 Серпня 2015
2211
31 Серпня 2015
12:39

Ходорковський і Навальний об’єдналися для допомоги політв’язням у Росії – у тому числі Сенцову і Савченко

2211
Ходорковський і Навальний об’єдналися для допомоги політв’язням у Росії – у тому числі Сенцову і Савченко
Ходорковський і Навальний об’єдналися для допомоги політв’язням у Росії – у тому числі Сенцову і Савченко

Колишній співвласник компанії ЮКОС Михайло Ходорковський і російський опозиціонер Олексій Навальний запустили спільний проект з фінансової підтримки політв'язнів: 22 особи отримають разову допомогу в розмірі 100 тис. руб (близько 1,5 тис. дол.). Про це йдеться на сайті «Открытой России».

 

Гроші виділив колишній Михайло Хорковський і ще кілька анонімних жертводавців, повідомляє російське видання РБК з посиланням на координатора проекту Марію Баронову. Олексій Навальний фінансово в допомозі не бере участь і надає медійну підтримку акції.

 

Марія Баронова зазначила, що новий проект допомагає тим ув'язненим, хто поділяє європейські цінності - верховенство права, поділ гілок влади, життя людини як найвищу цінність, боротьбу з корупцією та інші. 

 

«Кримінальне переслідування за політичними мотивами - це те, через що довелося пройти нам обом. Найбільш важке переживання в цьому досвіді - усвідомлення гострої несправедливості того, що відбувається, і відчаю від того, що тобі нічим не можна допомогти. На жаль, в більшості випадків всі зусилля зі звільнення політв'язнів виявляються недостатніми: несправедливо звинувачені люди отримують умовні або реальні терміни, втрачають здоров'я, професію, безцінні дні і роки життя. Але це не означає, що цим людям зовсім не можна допомогти.

 

Відстоювати свою правоту під тиском налагодженої репресивної машини дуже важко. У цей час дуже важливо зберігати зв'язок з родиною, рідними, друзями, щоб не втрачати віру повернутися до нормального життя. Саме таку підтримку політв'язні не завжди можуть отримати: наприклад, сім'я не може собі дозволити витрати на дорогу до місця ув'язнення. Для разової допомоги в подібних ситуаціях ми запускаємо цей проект: обвинувачені за політично вмотивованими справах зможуть отримати одноразову матеріальну допомогу в розмірі 100 000 рублів»,- йдеться на сторінці проекту на сайті «Открытой России».

 

Список одержувачів премії визначила експертна рада з 24 правозахисників, адвокатів і журналістів, які пишуть на політичні теми. До коло експертів увійшов і Дмитро Дінзе - адвокат українського режисера Олега Сенкова, що отримав 20 років колонії у зфабрикованій у Росії справі.

 

Як повідомляє «Открытая Россия», допомогу отримають українська льотчиця Надія Савченко, український режисер Олег Сенцов, кримський активіст Олександр Кольченко, а також російський опозиційний політик Сергій Удальцов, еколог Євген Вітішко, активістка Таїсія Осипова, брат Олексія Навального Олег, кілька фігурантів «Болотної справи».

 

Нагадаємо, Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що з європейськими та американськими колегами готується список «Сенцова-Савченко».  До переліку, подібного до «списку Магнітського», повинні увійти особи РФ, причетні до сфабрикованих звинувачень проти українських громадян Олега Сенцова, Надії Савченко та інших, утримуваних в Росії українців, які стали політв'язнями путінського режиму.

 

25 серпня Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону (Росія) засудив українського режисера Олега Сенцова до 20 років позбавлення волі в колонії суворового режиму.  Українському активісту Олександру Кольченку суд присудив у сукупності за різними статтями до 10 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

 

Президент України Петро Порошенко, Голова Верховної Ради Володимир Гройсман, Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк назвали рішення російського політично мотивованим і заявили, що будуть домагатись звільнення Олега Сенцова, Олександра Кольченка та інших українських політичних в'язнів у Росії. Міністерство культури України висловило рішучий протест проти рішення російського суду.

 

Кабінет Міністрів України схвалив подання до Європейського суду з прав людини четвертої скарги на Росію за порушення права на суд українських громадян, утримуваних у РФ, зокрема Олега Сенцова та Олександра Кольченка.

 

Суд у Ростовській області (Росія) над Надією Савченко, яку Слідчий комітет РФ звинувачує у загибелі журналістів каналу «Россия 1» на Донбасі, продовжується. Прокуратура РФ вимагає для неї найжорсткішого покарання. Водночас її адвокати доводять невинуватість українки: під час обстрілу, коли загинули співробітники каналу «Россия 1», Надія Савченко вже перебувала у полоні терористів.

 

У липні Генеральна прокуратура України відкрила кримінальні провадження стосовно осіб, причетних до викрадення української льотчиці, народного депутата Надії Савченко.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2211
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду