detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
26.04.2023 11:38
Південно-Африканська Республіка залишається учасницею Міжнародного кримінального суду
Південно-Африканська Республіка залишається учасницею Міжнародного кримінального суду
Попередню заяву президента ПАР Сиріла Рамафоси про те, що його країна має намір вийти з МКС, назвали комунікаційною помилкою.

Південно-Африканська Республіка не планує виходити з Міжнародного кримінального суду (МКС), як раніше заявив президент Сиріл Рамафоса. Про це пише «Радіо Свобода», посилаючись на повідомлення офісу лідера ПАР у ніч на 26 квітня. Попереднє повідомлення назвали комунікаційною «помилкою».

«Президентство хоче пояснити, що Південна Африка залишається підписантом Римського статуту… Це роз’яснення з’явилося після помилки в коментарі, зробленому під час брифінгу для ЗМІ, проведеного владним Африканським національним конгресом (АНК)», — йдеться в повідомленні офісу Рамафоси.

25 квітня Рамафоса на спільній пресконференції з президентом Фінляндії, який приїхав до ПАР з візитом, заявив, що владна партія «Африканський національний конгрес» ухвалила рішення про вихід ПАР із Міжнародного кримінального суду. Рамафоса назвав це «розсудливим кроком».

У серпні 2023 року в ПАР має відбутися саміт країн БРІКС, на який за статусом мають запросити президента Росії.

Нагадаємо, 17 березня 2023-го Палата досудового провадження ІІ Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та Марії Олексіївни Львової-Бєлової, яка є уповноваженою президента РФ у справах дитини. Їх підозрюють у скоєнні воєнного злочину — незаконної депортації та переміщення дітей з окупованих районів України до Російської Федерації, яке відбувалося щонайменше з 24 лютого 2022 року.

Після цього міністерка закордонних справ ПАР Наледі Пандор заявила, що її країна розгляне своє законодавство та проконсультується з російською стороною через ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна.

Раніше Південно-Африканська Республіка заявила, що усвідомлює свої юридичні зобов'язання щодо ордера на арешт Путіна, якщо той приїде на саміт БРІКС.

Генеральний прокурор Міжнародного кримінального суду в Гаазі Карім Хан заявив, що виданий ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна є довічним.

19 березня Верховна Рада ухвалила заяву із закликом до країн — учасниць Римського статуту зробити все можливе для виконання рішення Міжнародного кримінального суду про видачу ордера на арешт президента РФ Володимира Путіна та передачі його в розпорядження суду. 

Південно-Африканська Республіка має тісні зв’язки з Москвою, нагадує «Радіо Свобода». Кремль свого часу підтримував боротьбу АНК проти режиму апартеїду.

Після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну в лютому 2022 року ПАР публічно не засудила дії Москви, заявивши, що хотіла б зберегти нейтралітет і надає перевагу діалогу з метою завершення збройного конфлікту.

Photo by Thierry Monasse/Getty Images

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY