Південна Африка заявила, що «свідома своїх зобов’язань» щодо ордеру на арешт Путіна

Південна Африка заявила, що «свідома своїх зобов’язань» щодо ордеру на арешт Путіна

20 Березня 2023
1303
20 Березня 2023
09:52

Південна Африка заявила, що «свідома своїх зобов’язань» щодо ордеру на арешт Путіна

1303
Президент Росії може відвідати країну у серпні під час саміту країн БРІКС.
Південна Африка заявила, що «свідома своїх зобов’язань» щодо ордеру на арешт Путіна
Південна Африка заявила, що «свідома своїх зобов’язань» щодо ордеру на арешт Путіна

Південно-Африканська Республіка заявила, що усвідомлює свої юридичні зобов'язання щодо ордера на арешт президента Росії Володимира Путіна, якщо той відвідає країну в серпні під час саміту БРІКС. Про це заявив речник президента ПАР Вінсент Маґвенья, передає Reuters.

«Ми як уряд усвідомлюємо наші юридичні зобов'язання. Однак до саміту ми продовжимо взаємодію з різними відповідними зацікавленими сторонами», — сказав Маґвенья.

ПАР входить до числа 118 країн, які ратифікували Римський статут Міжнародного кримінального суду, а отже юридично зобов’язана забезпечити виконання ордера на арешт Путіна.

Раніше видання Sky News писало, що перспектива того, що президент ПАР Матамела Сиріл Рамафоса накаже військам заарештувати Путіна, видається досить примарною.

Хоча офіційного підтвердження поки не було, очікується, що в серпні Путін може відвідати цю країну, щоби взяти участь у саміті БРІКС — групи найбільших за площею та населенням країн, що розвиваються — Бразилії, Росії, Індії, Китаю та Південної Африки.

Крім того, 19 березня у Європейському Союзі заявили, що взяли до відома й підтримують рішення Міжнародного кримінального суду видати ордери на арешт президента РФ Володимира Путіна.

Як йдеться в заяві високого представника ЄС, Євросоюз «вітає та заохочує» подальші зусилля щодо забезпечення повної відповідальності за воєнні та інші злочини у зв’язку з агресивною війною Росії проти України.

В ЄС розглядають рішення МКС як початок процесу притягнення російських лідерів до відповідальності «за злочини та звірства, які вони наказують, дозволяють або здійснюють в Україні».

Також ЄС висловив підтримку розслідуванням прокурора Міжнародного кримінального суду в Україні та закликав всі держави-члени до повної співпраці.

Нагадаємо, 17 березня Палата досудового провадження ІІ Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та Марії Олексіївни Львової-Бєлової, яка є уповноваженою президента РФ у справах дитини.

Їх підозрюють у скоєнні воєнного злочину незаконної депортації та переміщення дітей з окупованих районів України до Російської Федерації, що відбувалось щонайменше з 24 лютого 2022 року.

Генеральний прокурор України Андрій Костін на своїй фейсбук-сторінці назвав цю подію «історичним рішенням для України та всієї системи міжнародного права» і подякував особисто Прокурору МКС Каріму Хану.

19 березня міністр юстиції Німеччини Марко Бушманн оголосив, що виконає ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна, якщо він з'явиться на німецькій території.

Фото: пресслужба президента РФ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1303
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду