Соратник Пригожина прийняв п’ятьох херсонських колаборантів до Спілки журналістів Росії

Соратник Пригожина прийняв п’ятьох херсонських колаборантів до Спілки журналістів Росії

26 Квітня 2023
882
26 Квітня 2023
13:40

Соратник Пригожина прийняв п’ятьох херсонських колаборантів до Спілки журналістів Росії

882
Двоє з них є колишніми журналістами з Херсона, інші троє почали працювати в окупаційних «медіа» вже після окупації регіону.
Соратник Пригожина прийняв п’ятьох херсонських колаборантів до Спілки журналістів Росії
Соратник Пригожина прийняв п’ятьох херсонських колаборантів до Спілки журналістів Росії

Херсонці Ольга Тетеря, Ігор Качур, Серафим Іванов, Євген Білий та Олег Грушко, які працюють у російських окупаційних медіа, стали членами Спілки журналістів Росії. Посвідчення організації вручив соратник керівника «ПВК Вагнер» Євгенія Пригожина російський пропагандист Олександр Малькевич. Про це повідомив пропагандистський телеканал «Таврія», який не має ефірного мовлення.

Серед тих, хто отримав посвідчення, є двоє колишніх журналістів з Херсона — Олег Грушко та Євген Білий. Як пише ІМІ, обидва у свій час працювали в комунальній газеті «Херсонський вісник» і не приховували проросійських поглядів. 

Ще задовго до повномасштабного вторгнення Росії в Україну Олег Грушко вів сайт «Надднепрянка», який відзначався антиукраїнською риторикою, публікував проросійські фейки та наративи. Вже після російської окупації Херсона сайт почав поширювати ворожу пропаганду.

Навесні Грушко, за даними херсонських журналістів, очолив захоплену росіянами херсонську міську друкарню, але вже влітку його перевели на іншу посаду в окупаційній адміністрації. Наразі Грушко очолює окупаційне «управління патріотичного виховання Департаменту молодіжної політики Херсонської області».

Євген Білий після окупації Херсона став редактором окупаційної газети «Надднепрянская правда». Він випускник історичного факультету Херсонського державного університету, працював у газеті «Городянин та городянка», яка належала представнику російської окупаційної адміністрації Херсонщини Володимиру Сальдо.

Перед повномасштабним вторгненням Євген Білий проживав в Одесі, а в Херсон повернувся або напередодні нападу росіян, або вже після окупації міста. Газету видавали майже до самої втечі росіян з Херсона, а наприкінці грудня відновили її видання вже на лівому березі. 

Інші троє нових членів російської спілки журналістів до війни не були помічені ані в журналістиці, ані в іншій якійсь публічній діяльності, пише ІМІ, посилаючись на свого регіонального представника.

Ольга Тетеря є співробітницею підконтрольного російським окупантам телеканалу «Таврія». Під час окупації Херсона вона вступила до створеного окупантами «Херсонського державного університету», а також навчалась у «медіашколі», якою керував пропагандист Олександр Малькевич.  

Посвідчення також отримав Серафим Іванов. За словами представника ІМІ, чим він займався до окупації Херсона, невідомо, а після приходу росіян став відомий спочатку як «молодіжний активіст», а потім — як співробітник окупаційного телеканалу «Таврія».

Ігор Качур є представником окупаційної адміністрації Херсонської області. До окупації Херсона був приватним підприємцем, торгував взуттям. Після окупації міста перейшов на бік загарбників. Зараз час від часу з’являється на різних пропагандистських акціях.

Після втечі на лівобережну частину області він став ще й керівником регіонального штабу «Юнармии» та «директором регіонального відділення всеросійського товариства “Знання”», яке очолює все той же Олександр Малькевич.

Нагадаємо, як ідеться в розслідуванні «Репортерів без кордонів», з липня 2022 року теле- і радіопропаганду на окупованих територіях України перебирає під свій контроль росіянин, генеральний директор телеканалу «Санкт-Петербург» Олександр Малькевич, який є близьким соратником власника «ПВК Вагнер» Євгенія Пригожина. Нова система концентрується довкола трьох місцевих медіа у Мелітополі, Херсоні та Маріуполі, а до роботи через брак місцевих колаборантів залучають кадри з Росії. Розслідувачі вважають, що система пропаганди, створена Малькевичем на окупованих територіях півдня України, є частиною стратегії Пригожина, спрямованої на посилення його медійного впливу в Росії.

Раніше Міжнародна федерація журналістів призупинила членство Спілки журналістів Росії через її діяльність на окупованих територіях України і створення її відділень у чотирьох тимчасово окупованих українських областях.

Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
882
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду