Нацрада: Під контролем Росії наразі перебувають 385 українських теле- й радіочастот

Нацрада: Під контролем Росії наразі перебувають 385 українських теле- й радіочастот

4 Жовтня 2023
2460
4 Жовтня 2023
19:42

Нацрада: Під контролем Росії наразі перебувають 385 українських теле- й радіочастот

2460
Країна-агресор намагається ввести термін так званої «території з невизначеним (спірним) суверенітетом», аби закріпити за собою право використовувати частоти на тимчасово окупованих українських територіях.
Нацрада: Під контролем Росії наразі перебувають 385 українських теле- й радіочастот
Нацрада: Під контролем Росії наразі перебувають 385 українських теле- й радіочастот

Росія намагається ввести новий термін «території з невизначеним (спірним) суверенітетом», аби закріпити за собою право використовувати частоти на тимчасово окупованих українських територіях. Про це повідомив перший заступник голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Валентин Коваль під час конференції ОБСЄ з людського виміру у Варшаві.

За його словами, наразі Росія контролює 385 українських частотних присвоєнь. Мовлення українських компаній на тимчасово окупованих територіях немає.

Валентин Коваль також додав, що через руйнування внаслідок російських обстрілів або ж необхідність залишити захоплені міста 280 українських медіакомпаній припинили роботу. Лише 76 з них вдалося її відновити.

«Буквально позавчора через ракетну атаку припинив роботу передавальний центр у м. Гірнику. З ефіру зникли 18 програм. Зникли на невизначений період, адже це місто розташоване за 13 км від лінії зіткнення. Будівництво нового передавального центру проблематичне», — розповів перший заступник голови Нацради.

Водночас регулятор відновив функціювання інституту представника Національної ради в Криму, аби вивчити стан медіа на окупованому півострові і підготуватися до відновлення контролю та забезпечення демократичних перетворень після його звільнення.

Нагадаємо, за даними розслідування «Репортерів без кордонів», з липня 2022 року теле- і радіопропаганду на окупованих територіях України перебрав під свій контроль росіянин, генеральний директор телеканалу «Санкт-Петербург» Олександр Малькевич, який був близьким соратником загиблого власника ПВК «Вагнер» Євгенія Пригожина. Нова система концентрується довкола трьох місцевих медіа у Мелітополі, Херсоні та Маріуполі, а до роботи через брак місцевих колаборантів залучають кадри з Росії.

У квітні цього року окупанти за участю Малькевича відкрили в тимчасово захопленому Мелітополі представництво Спілки журналістів РФ. 

Фото: пресслужба Нацради

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2460
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду