detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
10.03.2023 13:04
Українська кіноакадемія протестує проти рішення Кабміну продовжити повноваження членів Ради з державної підтримки кінематографії
Українська кіноакадемія протестує проти рішення Кабміну продовжити повноваження членів Ради з державної підтримки кінематографії
Таке рішення уряду суперечить Закону України «Про державну підтримку кінематографії», наголошують кіноакадеміки у своїй заяві.

7 березня Кабінет міністрів України опублікував постанову про продовження повноважень членів Ради з державної підтримки кінематографії.

«Повноваження членів Ради з державної підтримки кінематографії, утвореної розпорядженням Кабінету Міністрів України від 31 березня 2021 р. № 277, продовжуються на весь період воєнного стану та протягом трьох місяців з дня його припинення чи скасування; формування нового складу Ради з державної підтримки кінематографії в період воєнного стану не проводиться», — йдеться у документі, який підписав прем’єр-міністр Д.Шмигаль.

Сьогодні, 10 березня, Українська кіноакадемія оприлюднила заяву, в якій висловлює свою незгоду із рішення Кабінету міністрів.

«Таке рішення Уряду суперечить Закону України “Про державну підтримку кінематографії”, оскільки згідно з частиною 1 Статті 9, члени Ради з державної підтримки кінематографії призначаються строком на два роки, після чого повноваження припиняються автоматично», — заявляють кіноакадеміки. На їхню думку, прем’єр-міністр недостатньо розібрався у ситуації, а Кабмін, ухвалюючи це рішення, перевищив свої повноваження.

Також у своїй заяві члени Української кіноакадемії наголошують, що чинна Рада з державної підтримки кінематографії неодноразово порушувала Закон України «Про державну підтримку кінематографії». Зокрема, кіноакадеміки вказують на те, що впродовж 2022-2023 років засідання Ради проходили у закритому режимі, що суперечить п. 11 Статті 9. Крім цього, «деякі члени Ради, попри явні ознаки конфлікту інтересів, продовжують перебувати у складі Ради, порушуючи тим самим п. 3 Статті 9 Закону (робота на кінопроєктах, які отримали державне фінансування впродовж чинної каденції)».

Українська кіноакадемія заявляє, що усі рішення чинних членів Ради з державної підтримки кінематографії після 31 березня 2023 року, коли закінчиться її каденція, будуть нелегітимними.

У своїй заяві кіноакадеміки вимагають уряду скасувати незаконну постанову від 7 березня 2023 року та докласти зусиль, аби відбувся чесний та прозорий конкурс нового складу Ради з державної підтримки кінематографії згідно з чинним законодавством.

Незгоду Української кіноакадемії із рішенням Кабінету міністрів підтримали також Національна спілка кінематографістів України та Українська Гільдія Режисерів.

Тим часом Державне агентство України з питань кіно опублікувало на своєму сайті анонс про те, що 16 березня відбудеться засідання Ради з державної підтримки кінематографії. Засідання пройде в онлайн-режимі, без прямої трансляції, із оприлюдненням протоколу засідання Ради, йдеться в анонсі.

Ради з державної підтримки кінематографії (РДПК) — державний орган виконавчої гілки влади України, створений у 2018 році. Серед ключових повноважень РДПК — право кінцевого затвердження переліку фільмів, яким надається державне фінансування за результами пітчингів Мінкульту/Держкіно/УКФ. Також РДПК має право рішення щодо того, чи є фільм українським національним фільмом. Головою РДПК у квітні 2021 року став продюсер Артем Колюбаєв.

31 березня 2021-го Кабмін затвердив оновлений склад Ради з державної підтримки кінематографії. До неї увійшли: 

У січні 2023 року Державне агентство України з питань кіно оголошувало додатковий набір експертів до складу експертних комісій при Раді з державної підтримки кінематографії.

Фото: Ради з державної підтримки кінематографії / Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY