Рада з державної підтримки кінематографії вимагає від парламенту не скорочувати видатки на кіно

Рада з державної підтримки кінематографії вимагає від парламенту не скорочувати видатки на кіно

28 Березня 2020
1805
28 Березня 2020
10:00

Рада з державної підтримки кінематографії вимагає від парламенту не скорочувати видатки на кіно

1805
Раніше стало відомо, що Мінфін готує планує скоротити фінансування культури та кіно. Зокрема, можуть урізати на 750 млн грн фінансування діяльності Держкіно, на яку в держбюджеті на 2020 рік було передбачено 775,6 млн грн (у тому числі 758,3 млн грн – на державну підтримку кіно).
Рада з державної підтримки кінематографії вимагає від парламенту не скорочувати видатки на кіно
Рада з державної підтримки кінематографії вимагає від парламенту не скорочувати видатки на кіно

Звернення оприлюднила у Facebook членкиня Ради с державної підтримки кінематографії Людмила Горделадзе.

Також вона навела приклади інших країн, які в кризових умовах намагаються підтримувати кінематографічну галузь, що зазнає збитків під час пандемії.

Зокрема, в Німеччині планують виділити 550 млрд євро підтримки по держкредиту та здійснювати щотижневу фінансову підтримку кінотеатрів, надавати компенсації працівникам. Іспанія надає 200 млрд євро підтримки аудіовізуального сектору; Швеція - субсидії власникам кінотеатрів тощо.

Публікуємо повний текст звернення до парламенту:

Звернення Ради з державної підтримки кінематографії до Верховної Ради України

Шановний пане Голово Верховної Ради України!

Шановні народні депутати!

В умовах виняткової ситуації через поширення епідемії коронавірусу стало відомо про плани Уряду України провести секвестр Державного бюджету України на 2020 рік, в якому пропонується кардинально скоротити видатки на культуру, зокрема, кінематограф.

В той час, коли уряди країн як Європи, так інших континентів, виділяють додатково величезні кошти на підтримку національних креативних індустрій, зокрема, кіно, Уряд України планує практично припинити фінансування українського кінематографа. Наслідком цього злочинного наміру було б зведення нанівець досягнень українського кіно останніх років, позбавлення роботи тисяч спеціалістів галузі, зупинення кінопроєктів, невихід до глядача багатьох фільмів, що мають сприяти формуванню національної ідентичності українських громадян. Така перспектива однозначно призведе до нищівних наслідків не тільки для української культури, але й для самої Української держави!

Враховуючи всю драматичність прогнозованого розвитку подій, ми вимагаємо зупинити знищення українського кіно та змінити підходи уряду щодо перегляду статей бюджету-2020. Без національного кінематографа Україна не матиме майбутнього!

При цьому маємо честь нагадати, що українське кіно не тільки отримує державну фінансову підтримку, але й генерує суттєву податкову базу, а також доходи для економіки, зокрема, в 2019 році національні фільми в українському кінопрокаті зібрали понад 300 млн грн касових зборів. Варто нагадати також, що кіно галузь також виступає замовником для великої кількості інших підприємств – ренталів, готельного бізнесу, ресторанного господарства, підприємств транспорту і зв’язку тощо.

Закликаємо вас вдумливо і відповідально поставитися до підготовки до голосування і самого голосування за зміни до Державного бюджету України 2020 року.

Культура, зокрема, кіно, потребує підтримки, а не нищення! Зрозумійте це, панове!

Андрій Дончик, голова Ради
Члени Ради: Сергій Зленко, Алік Шпилюк, Людмила Горделадзе, Віталій Докаленко, Андрій Халпахчі, Аркадій Непиталюк, Максим Маган

***

Нагадаємо, 19 березня кінематографісти висловили стурбованість через відсутність з початку 2020 року державного фінансування кіногалузі. Кіноспільнота закликала вжити необхідних заходів задля вирішення цього питання.

25 березня стало відомо, що Міністерство фінансів України готує секвестр державного бюджету (скорочення видатків) і планує скоротити фінансування культури та кіно. Зокрема, можуть урізати на 750 млн грн фінансування діяльності Державного агентства з питань кіно, на яку в держбюджеті на 2020 рік було передбачено 775,6 млн грн (у тому числі 758,3 млн грн – на державну підтримку кіно).

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики закликав Мінфін утриматися від ухвалення відповідного рішення до проведення консультацій. Члени комітету готові напрацювати рішення, які не призведуть до краху культурної сфери.

Державні культурні інституції закликали уряд проаналізувати ризики від скорочення фінансування культури й кіно та зберегти фінансування проєктів Українського культурного фонду, Українського інституту книги та Держкіно.

Представники 11 кінематографічних асоціацій та інституцій закликали прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля не зменшувати видатків держбюджету на галузь кіноіндустрії та не знищувати українське кіно.

Незалежна медійна рада закликала владу не допустити культурного дефолту.

Голова Комітету гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко («Слуга народу») ініціював публічне звернення представників креативних індустрій до уряду та президента України із закликом не допустити скорочення бюджету на розвиток сфери культури.

На думку Ткаченка, скорочення цих видатків призведе до ліквідації Держкіно, Українського культурного фонду, Інституту книги, а також припинення діяльності творчих спілок, туризму, реставраційних робіт із захисту історико-культурної спадщини, програм інформполітики тощо.

Голова Держкіно Марина Кудерчук вважає, що під час пандемії пріоритетним є фінансування медичної, а не культурної сфери. Згодом вона заявила, що намагається зберегти більше половини бюджету Держкіно.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1805
Читайте також
30.03.2020 14:55
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
2 804
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду