Верховна Рада підтримала законопроєкт про прозорість оборонних закупівель в першому читанні

Верховна Рада підтримала законопроєкт про прозорість оборонних закупівель в першому читанні

7 Лютого 2023
840
7 Лютого 2023
16:32

Верховна Рада підтримала законопроєкт про прозорість оборонних закупівель в першому читанні

840
Проєкт закону зобовʼязує публікувати в електронній системі звіт за результатами оборонних закупівель, якщо ті не становлять державної таємниці.
Верховна Рада підтримала законопроєкт про прозорість оборонних закупівель в першому читанні
Верховна Рада підтримала законопроєкт про прозорість оборонних закупівель в першому читанні

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт, який пропонує зробити оборонні закупівлі більш відкритими та прозорими.

Відповідний законопроєкт № 8381 підтримали 290 народних депутатів, повідомили депутати Ярослав Железняк та Олексій Гончаренко.

У законопроєкті пропонують зобов'язати оприлюднювати в системі Prozorro ціни, за якими оборонні замовники купують товари для військових.

Пропонується, щоб у звіті про оборонну закупівлю, укладеному без використання електронної системи, була детальна інформація про: державного замовника, назву предмета закупівлі (із зазначенням одиниці виміру щодо товарів), ціну за одиницю товару, ціну робіт, послуг тощо.

Також законопроєкт передбачає, що у звіті про закупівлі послуг з комплектами продуктів або послуг з організації харчування військових частин також має зазначатись ціна всіх складових: окремі найменування товарів із зазначенням ціни за одиницю та одиницею виміру, вартості окремих послуг.

Водночас «чутливу інформацію» — місцеперебування, ідентифікаційні дані держзамовника та постачальника товарів, виконавця, кількість, місця та строки постачань товарів, загальну ціну договору закупівлі товарів — пропонується не оприлюднювати.

Оприлюднювати звіт про закупівлю потрібно, якщо вартість предмета закупівлі для товарів і послуг оборонного призначення дорівнює або перевищує 200 тисяч грн, а для робіт оборонного призначення — 1,5 млн грн.

Оприлюдненню підлягають усі зазначені дані, крім тих відомостей про закупівлі товарів, робіт і послуг оборонного призначення, що становлять державну таємницю.

Нагадаємо, законопроєкт № 8381 зареєстрували у Верховній Раді 25 січня. Його ініціювали напередодні за підсумками засідання комітету щодо ймовірної корупції в Міністерстві оборони під час закупівлі послуг харчування для військовослужбовців.

21 січня видання «Дзеркало тижня» опублікувало матеріал журналіста Юрія Ніколова «Тилові пацюки Міноборони під час війни «пиляють» на харчах для ЗСУ більше, ніж за мирного життя». У публікації йшлося про те, що Міністерство оборони нібито закуповує продукти для військових за цінами, значно вищими, ніж у магазинах Києва. 

Видання оприлюднило копію угоди вартістю 13,16 мільярда гривень, яку 23 грудня уклало Міністерство оборони на послуги організації харчування у 2023 році військових частин, що перебувають в Полтавській, Сумській, Київській, Житомирській, Чернігівській і Черкаській областях.

Для порівняння автори матеріалу обрали мережу магазинів «Сільпо» у спальному районі Києва: з’ясувалося, що ціни на продукти в угоді МО у 2-3 рази вищі.

У відповідь  Міністерство оборони назвало публікацію «Дзеркала тижня» маніпуляцією та пообіцяло звернутися до СБУ.  Згодом однак міністр Резніков уточнив у розмові з народними депутатами, що Міністерство оборони звернулося до СБУ не через дії журналістів, а через своїх працівників.

Сам Резніков опубліковану «Дзеркалом тижня» інформацію про закупівлю продуктів для військовослужбовців за завищеними цінами назвав «інформаційною атакою» та запропонував нардепам створити тимчасову слідчу комісію щодо процесу закупівель у міністерстві.

Утім, згодом Національне антикорупційне бюро заявило, що йому було відомо про ймовірні зловживання Міноборони при закупівлі продуктів харчування для військових ще до того, як цю тему порушило видання «Дзеркало тижня». З-поміж іншого, слідство перевіряє закупівлі на понад 13 млрд грн. Попередня правова кваліфікація – ч.5 ст.191 КК України. Розслідування триває.

На тлі звинувачень у зловживаннях при закупівлі харчів для військових подав у відставку заступник міністра оборони В’ячеслав Шаповалов. Звільнили також керівника департаменту держзакупівель Богдана Хмельницького.

1 лютого з джерел «УП» стало відомо, що Офіс генпрокурора повідомив про підозру у справі про закупівлі харчів для військових за завищеними цінами ексзаступнику міністра оборони В'ячеславу Шаповалову, ексзаступнику директора департаменту державних закупівель Міноборони Богдану Хмельницькому та колишньому заступнику держпідприємства «Промоборонекспорт» Володимиру Терещенку.

Того ж дня міністр оборони Олексій Резніков пообіцяв забезпечити громадський контроль над закупівлями харчування, речового майна та палива для армії. Він визнав, що представники Міноборони «не були достатньо відкритими» і запевнив, що вони «зробили висновки з цієї історії».

Міністр запросив деяких активістів, експертів та представників ЗМІ на спільну зустріч, щоб обговорити необхідні кроки для забезпечення прозорості оборонних закупівель. За даними джерел «ДМ», ця зустріч мала відбутися у суботу, 4 лютого. Зокрема на неї були запрошені автор розслідування про зловживання при закупівлях у Міноборони Юрій Ніколов та представниця Центру протидії корупції Олена Щербан. Пізніше в Міністерстві оборони «Детектору медіа» уточнили, що позиціонують це як «закриту нараду».

Фото: пресслужба президента України

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
840
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду