Резніков запропонував призначити Андрія Шевченка та Віталія Дейнегу заступниками міністра оборони

Резніков запропонував призначити Андрія Шевченка та Віталія Дейнегу заступниками міністра оборони

14 Лютого 2023
16828
14 Лютого 2023
14:00

Резніков запропонував призначити Андрія Шевченка та Віталія Дейнегу заступниками міністра оборони

16828
Андрій Шевченко у разі призначення відповідатиме за посилення євроінтеграційного напряму та комунікації з міжнародними партнерами, законотворцями та українським суспільством. Дейнега займеться цифровізацією міністерства.
Резніков запропонував призначити Андрія Шевченка та Віталія Дейнегу заступниками міністра оборони
Резніков запропонував призначити Андрія Шевченка та Віталія Дейнегу заступниками міністра оборони

Міністр оборони Олексій Резніков повідомив, що запросив на посади своїх заступників колишнього журналіста та депутата Андрія Шевченка, волонтера та журналіста Віталія Дейнегу, а також генерал-лейтенанта Олександра Павлюка.

Міністр повідомив, що відповідно до процедури, подав кандидатури на посади заступників на погодження президенту, після чого їх має затвердити уряд. 

На посаду свого першого заступника міністр пропонує кандидатуру Героя України генерал-лейтенанта Олександра Павлюка. «Генерал Павлюк досконало знає проблематику сучасної війни та потреби нашої армії, має необхідні лідерські та управлінські якості. Буде ще більше синергії у взаємодії з Генеральним штабом», — прокоментував Резніков. 

Для посилення євроінтеграційного напряму та комунікації з міжнародними партнерами, законотворцями та українським суспільством заступником міністра оборони планують призначити колишнього журналіста і депутата та експосла  України у Канаді Андрія Шевченка. 

Заступником з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації міністерства Резніков запропонував призначити волонтера з бекграундом у сфері ІТ та журналіста-документаліста Віталія Дейнегу. 

«Сучасна війна потребує нових підходів. Сектор цифрового розвитку є одним з напрямків, де Україна здатна на прорив і може створювати нові стандарти для світу. Потрібен свіжий погляд, широкий кругозір та здатність інтегрувати можливості держави, бізнесу та громадського сектору»,  прокоментував Резніков запрошення Дейнеги. 

Резніков також повідомив, що люди, які обіймають ці посади наразі  перший заступник міністра оборони генерал-полковник Іван Руснак та заступник міністра оборони з питань цифрового розвитку Олег Гайдук  мають залишитися у команді міністерства і будуть залучені до роботи в якості радників міністра. 

При цьому міністр заявив, що «це не останні кроки з перезавантаження Міноборони» та анонсував додаткові зміни в команді, про які буде відомо за кілька днів. 

Андрій Шевченко працював у журналістиці з початку 1990-х років, зокрема був кореспондентом на каналі УТ-1, каналах «1+1» та «Інтер», Новому каналі, у 1999-2003 році працював кореспондентом «Голосу Америки», у 2003-2005 роках працював на посаді шеф-редактора та ведучого новин на 5 каналі. У 2005 році Шевченко був віцепрезидентом Національної телекомпанії України. 

У 2006-2014 роках був народним депутатом Верховної Ради V, VI і VII скликань від Блоку Юлії Тимошенко та партії «Батьківщина». У 2007-2012 роках був першим заступником голови комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації.  

У вересні 2015 року указом президента Петра Порошенка Андрій Шевченко був призначений на посаду посла України у Канаді, звідки був звільнений у серпні 2021 року.

Віталій Дейнега у 2014 році, після початку російської агресії на сході України, створив фонд «Повернись живим» і очолював його до 2020 року. 

Певний час він був також ведучим власного відео-блогу на 24 каналі. 

25 лютого 2022 року, на другий день після початку повномасштабного вторгнення Росії, Дейнега став ініціатором та співзасновником медіапроєкту «Український свідок». Головне завдання проєкту – документування подій війни і поширення створених фото і відео-матеріалів в Україні і за кордоном. 

Напередодні, 13 лютого Дейнега підтвердив у фейсбуці, що попередньо погодився на роботу в міністерстві. 

Він повідомив, що в наступні два дні у нього заплановані зустрічі і дзвінки з ключовими партнерами у владі, Збройних силах, а також із частиною потенційних критиків. «Тільки після того, як я переконаюсь, що зміни можливі, і заручуся підтримкою, моє особисте рішення стане остаточним», — сказав він. 

«Я планую прийти на посаду за принципом рік+рік. За результатами першого року прийняти разом із міністром рішення, чи буде другий, підготувати команду, довести справи до незворотніх результатів і піти», — наголосив Дейнега. Він додав, що хоче «залишити після себе добрий і функціонуючий організм, який працює виключно в національних інтересах і за який не соромно».

Дейнега уточнив, що отримав пропозицію на роботу в Міноборони та розглядав її ще до корупційного скандалу в міністерстві. За його словами, скандал «тільки прискорив призначення на пару тижнів. Більше ніяк вони не пов‘язані».  
 
Нагадаємо, 21 січня 2023-го видання «Дзеркало тижня» опублікувало матеріал Юрія Ніколова «Тилові пацюки Міноборони під час війни «пиляють» на харчах для ЗСУ більше, ніж за мирного життя» про те, що Міністерство оборони закуповує продукти для військових за цінами, значно вищими, ніж у магазинах Києва.  

Видання оприлюднило копію угоди вартістю 13,16 мільярда гривень, укладеної 23 грудня Міністерством оборони на послуги організації харчування у 2023 році військових частин, що знаходяться в Полтавській, Сумській, Київській, Житомирській, Чернігівській і Черкаській областях. 

Для порівняння автори матеріалу обрали мережу магазинів «Сільпо» у спальному районі Києва. Ціни на продукти виявилися у 2-3 рази вищими. 

У відповідь  Міністерство оборони спершу назвало публікацію «Дзеркала тижня» маніпуляцієюСам Резніков опубліковану «Дзеркалом тижня» інформацію спершу назвав «інформаційною атакою» та запропонував нардепам створити тимчасову слідчу комісію щодо процесу закупівель у міністерстві. 

Утім, згодом Національне антикорупційне бюро заявило, що йому було відомо про ймовірні зловживання Міноборони при закупівлі продуктів харчування для військових ще до того, як цю тему порушило видання «Дзеркало тижня». З-поміж іншого, слідство перевіряє закупівлі на понад 13 млрд грн. Попередня правова кваліфікація – ч.5 ст.191 КК України. Розслідування триває. 

На тлі звинувачень у зловживаннях при закупівлі харчів для військових подав у відставку заступник міністра оборони В’ячеслав Шаповалов. Звільнили також керівника департаменту держзакупівель Богдана Хмельницького. 

1 лютого з джерел «УП» стало відомо, що Офіс генпрокурора повідомив про підозру у справі про закупівлі харчів для військових за завищеними цінами ексзаступнику міністра оборони В'ячеславу Шаповалову, ексзаступнику директора департаменту державних закупівель Міноборони Богдану Хмельницькому та колишньому заступнику держпідприємства «Промоборонекспорт» Володимиру Терещенку. 

4 лютого мала відбутися «закрита нарада» міністра оборони Олексія Резнікова з представниками ЗМІ та громадськості для обговорення питання прозорості оборонних закупівель. 

13 лютого стало відомо про заснування робочої групи зі створення антикорупційного дорадчого органу при Міноборони, до якої долучилися 13 громадських організацій. 

Фото: Міноборони

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16828
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Sergii
398 дн. тому
А фото кандидатів чому не додали
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду